ГоловнаНовини ЖКГАналітика Бюрократизація перешкоджає субсидіям – опитування

Бюрократизація перешкоджає субсидіям – опитування

Громадянам простіше оформляти на сьогоднішній день субсидію. Але на даний час не відмінені всі пункти Положення, яке визначає громадян, які не мають право на субсидію.

Як і раніше субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається уповноваженим власникам та співвласникам житлових приміщень, наймачам громадського чи державного житлового фонду, а також членам житлово-будівельних кооперативів і об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на яких відкрито особовий рахунок.

Із спрощенням урядом порядку оформлення житлової субсидії внесено зміни, які стосуються громадян. Громадянам простіше сьогодні оформляти  субсидію. Але на даний час не відмінені всі пункти Положення, яке визначає громадян, які не мають право на субсидію.  

Крім того, необхідно зазначити що субсидія призначається на санітарну норму житлового приміщення: це 21 кв. метр житла на кожного члена сім’ї і додатково 10,5 кв. метрів на всю сім’ю. Тобто, норма для сім’ї з двох чоловік – це 52,5 кв. метрів. Вся площа, яка йде понад цієї норми оплачується громадянами самостійно. Громадяни, у яких плата за житлово-комунальні послуги перевищує 10% від середньомісячного доходу, мають звернутися до відділу соціальної допомоги для оформлення субсидії. Сім’ї, де є працездатні громадяни мають сплачувати за житло 15%. 

Редакція «У.К.» в свою чергу вирішила поцікавитися у своїх читачів: що перешкоджає оформленню субсидій на оплату послуг ЖКГ? Опитування проводилося на сайті інформагентства з 21 по 25 травня. 

З'ясувалося, що більше половини (58%) опитаних не можуть оформити субсидії на оплату ЖКГ через зайву бюрократизацію процесу. Ще 16%  читачів мають більший рівень доходу, що перевищує прожитковий мінімум. 

Крім того, 9% респондентів зіткнулися з проблемою відсутності вичерпної інформації про процедуру оформлення. 

12% читачів зазначили, що для отримання субсидій на оплату послуг ЖКГ нічого не перешкоджає. 

І лише 5% зазначило, що відсутність постійної прописки перешкоджає отримати субсидію.

 
Коментарі (0)