ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаЦіна на газ під грифом «секретно»

Ціна на газ під грифом «секретно»

Уряд, на жаль, не може прогнозувати ціну на газ, тому що переговори з Росією зайшли, я би сказав, не те що у глухий кут – вони вже в патовій ситуації.

За словами експерта з енергетичних питань Валерія Боровика, пояснюючи, чому на вчорашньому засіданні уряду, де розглядали Держбюджет-2013, не представили ціну на «блакитне паливо» на наступний рік, уряд не може показати велику ціну, тому що буде видно, що діра в бюджеті ще більша. Відтак, усі ці соціальні проекти, президентські ініціативи просто лопнуть, і владу розкритикують усі економісти ще до виборів. Таку думку експерт висловив у коментарі УНН

«Проблема в тому, що уряд, на жаль, не може прогнозувати ціну на газ, тому що переговори з Росією зайшли, я би сказав, не те що у глухий кут – вони вже в патовій ситуації. Росія відчуває та розуміє, що вона не переломила українську владу на рахунок потенційного злиття НАК «Нафтогаз» із «Газпромом», на рахунок газотранспортного консорціуму на двох, між «Нафтогазом» і «Газпромом». Тому, у принципі, підвисла й ціна на газ», – зазначив співрозимовник агентства. 

Читайте також: Українців залишать без дешевшого газу

За словами Валерія Боровика, уряд України має надію, що ця ціна на газ буде меншою за ту, яка відповідає сьогоденню, але не може добитися цього, і це показує його слабкість. «З іншого боку уряд не може показати велику ціну, тому що потихеньку йде збільшення ціни на нафту, а у нас прив‘язка формули йде до нафтової корзини, тому фактично, якщо ми поставимо цю ціну на газ, то буде видно, що діра в бюджеті ще більша. Відтак, усі ці соціальні проекти, президентські ініціативи просто лопнуть, і владу розкритикують усі економісти ще до виборів. Це показує боязкість уряду показати реальний стан економіки, у який вони завели країну. Виходячи з цього, вони не показали цю ціну, яку власне мали б показати, бодай прогнозну», – наголосив він. 

Читайте також:«Нафтогаз» під прицілом МВФ

Як зауважив експерт, якщо враховувати нинішню ситуацію, то та ціна, яку приховують від нас в уряді, є однією з найвищих за всю історію України. «Для підприємств вона доходитиме до 500 дол», – наголосив він. 

«Проте, точно спрогнозувати, яку ціну приховують, не є можливим, тому що прив‘язка ціни на газ все-таки йде до нафтової корзини. Відтак, будь-який катаклізм і будь-яке кризове явище, а я думаю, що світ стоїть перед наймасштабнішою кризою наприкінці цього року, і фінансовою зокрема, тому прогнозувати наперед дуже важко. Для цього є Міністерство економіки, яке це має робити, враховуючи всі нюанси, у тому числі й кулуарні домовленості. Проте те, що вона буде однією з найбільших в історії незалежності України – однозначно», – резюмував пан Боровик. 

Читайте також: Український газ зросте в ціні

Нагадаємо, члени уряду не змогли назвати журналістам ціну на газ, на якій ґрунтується проект державного бюджету на 2013 рік.

 
Коментарі (0)