ГоловнаВибір редакціїКоментаріДоступне житло не для бідних

Доступне житло не для бідних

Для будівництва доступного житла «з нуля» необхідно мати державне фінансування в розмірі 5-6 млн грн на рік.

За словами заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики Юрія Сербіна, сьогодні немає сенсу починати будівництво нового доступного житла «з нуля». «Треба поєднати дві програми щодо доступного житла та пільгового кредитування в одну… А також, все ж таки, у першу чергу треба закінчити недобудовані об’єкти, а потім вже за цією програмою переходити до нового будівництва», – сказав Юрій Сербін.

На уточнююче запитання про те, чи буде  дійсно доступною ціна житла, яке буде будуватися з нуля, нардеп зазначив, що ціна залежить від багатьох факторів. Він зауважив, що треба реально ліквідувати ПДВ, а також ліквідувати Фонд Фінансування Будівництва типу «А». Ці кроки дозволять зменшити вартість житла.

Читайте також: Іпотека спіткнулася об регіони

Крім того, Юрій Сербін зауважив, що на сьогодні фінансування, яке виділяється для реалізації програм із будівництва доступного житла «з нуля», недостатнє. «Бюджетний будинок на сто квартир коштує в середньому  близько 100 млн, а грошей виділено мало. І що можна з цього зробити? Треба виділяти щонайменше 5-6 млрд грн на рік, тоді можна про щось казати», – зауважив парламентар.
Він також наголосив на необхідності зменшення вартості житлових будинків. «Треба збільшити бюджетне фінансування. А щоб люди брали іпотечні кредити, треба для будь-яких будинків, які ідуть за програмою доступного житла, хоч добудованих, хоч нульових – здешевлювати вартість. А реально здешевлювати можна  за рахунок зняття ПДВ. Реально – це десь 8% здешевлення, а також прибрати ФФБ типу  «А», де банкіри наживаються, здорожчання житлових будинків становить 5%», – додав він.

Читайте також: Ілюзорна іпотека

Нагадаємо,  директор Департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Мінрегіону Олександр Нєпомнящий висловив думку, що дешеві іпотечні кредити під 3% мають видаватися не лише на придбання квартир в існуючих недобудовах, а й на об’єкти, що будуються «з нуля». «Сьогодні близько 1,5 тис. га земельних ділянок, на яких, за даними обласних адміністрацій, можна будувати доступне житло. До них підведені інженерні мережі, і тут можна починати будівництво найближчим часом», – сказав він.

Джерело: УНН

 
Коментарі (0)