ГоловнаВибір редакціїБудівництво «Happy end» для президентської іпотеки

«Happy end» для президентської іпотеки

Нормалізація стану містобудівної галузі призведе до завершення виплат державою кредитів на доступне житло, відомих також під назвою президентська іпотека.

Нормалізація стану містобудівної галузі призведе до завершення виплат державою кредитів на доступне житло, відомих також під назвою президентська іпотека. Про це сказав голова правління Агентства з рефінансування житлових кредитів Сергій Волков

«Гарантією виплат державою грошей за програмою 3% кредитування доступного житла є постанова Кабміну. Треба поглянути на ситуацію з іншого боку. Компенсація достатньо велика – 13% це багато. Маємо проблеми у будівній галузі – вже 5 років не можуть закінчити деякі об’єкти, які люди профінансували. І от для вирішення таких проблем стандартні механізми не підходять, саме  тому велика компенсація є абсолютно адекватною та своєчасною мірою порівняно з тими проблемами, які на сьогодні є в будівництві. Ми стимулюємо попит, вишукуючи проблемні забудови. Особисто у мене немає сумніву, що влада, вирішуючи проблеми, які вирішуються шляхом активізації попиту на проблемні забудови, повинна виконати свої зобов’язання. А от коли на ринку все нормалізується, подібних компенсацій ніхто виплачувати не буде», – сказав Сергій Волков. 

Читайте також: Іпотека спіткнулася об регіони

На питання, куди людям звертатися, у разі, якщо держава припинить виплати до покращення ситуації в будівництві, експерт відповів: 

«Є розпорядок використання бюджетних коштів, є люди які їх розподіляють тож до них і треба звертатися. Тобто треба звертатися до установи, яка заключає договір та виплачує. Буде укладено договір з уповноваженим представником розпорядника бюджетних коштів, тобто з певною організацією. І за умовами цього договору громадянин повинен щодня отримувати компенсацію. І якщо компенсація не приходить, значить умов договору не дотримуються і можна апелювати до такої сторонни», – зазначив голова правління. 

Сьогодні українці не дуже активно прагнуть брати і беруть кредити, адже банківські умови жахають занадто високими відсотками. 

«Банки не дуже пропонують кредити, а якщо й пропонують, то у них високі ставки, які не властиві іпотечним кредитам. Відповідно, за таких умов населення не братиме великої кількості кредитів», – додав Сергій Волков. 

Нагадаємо, Прем’єр-міністр України Микола Азаров наголосив на тому, що, оскільки уряд налаштований розширювати у наступні роки програму кредитування доступного житла, то ця програма повинна працювати як годинник.

Читайте також: І люзорна іпотека

«Є речі, які потрібно жорстко контролювати практично щодня. Так сьогодні квартири, які підпадають під параметри програми складають у багатоповерхівці від 10 до 25% квартир. Якщо не продана решта, то де гарантії, що будинок буде введено в експлуатацію? Що люди отримають квартири у день визначений угодою? Такі гарантії потрібно створити, предметно працювати з кожним забудовником на кожному об’єкті», – сказав Микола Азаров. 

За матеріалами УНН

 
Коментарі (0)