ГоловнаПублікаціїГазопостачання«Газові» переговори досягли критичної точки

«Газові» переговори досягли критичної точки

Як проходять «газові» переговори Україна-Росія-ЄС, чим загрожує «Газпром» Києву і як український уряд буде перешкоджати тиску РФ - відповіді в щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Газова криза - Україна і Росія не можуть домовитися про ціну на «блакитне» паливо. У четвер 12 червня в Брюсселі відбувся черговий раунд переговорів Україна-Росія-ЄС, який так і не привів до яких-небудь результатів.

У ході переговорів, Росія зробила пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 дол., на умовах так званої знижки. У РФ вважають такі умови вигідними. Вони підкреслили, що домовленості були такими ж за правління екс-президента України Віктора Януковича. Голова Російської Федерації Володимир Путін запропонував уряду своєї країни розробити заходи, які закріплять запропоновану пільгу на певний час. Таким чином, Росія відстоює ціну на «блакитне» паливо у 384,86 доларів за тис. куб. м.
 
Таким пропозицією український уряд залишилося незадоволеним. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк назвав його «пасткою». Глава Кабміну пояснив це тим, що знижки можна встановити або зняти, тому Україна наполягає на повному перегляді контракту. «Росіяни зробили нам пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів, так звану знижку. Я відразу хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо. Знижка встановлюється рішенням уряду РФ і знімається рішенням уряду РФ. Тому наша пропозиція була, є і залишається одним і тим же - зміни в контракт», - підкреслив пан Яценюк.

 
У рамках переговорів, Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна може і повинна купувати природний газ набагато дешевше. «Ми маємо багато пропозицій - це пропозиції з реверсним поставкам, які за ціновими показниками значно нижче. Якщо врахувати транзит, який здійснюється через територію України та у зворотному напрямку в європейських країнах, то ми можемо говорити, що ціна «Газпрому» може бути ще нижче», - сказав глава Міненерго.
 
Проте, тверді позиції РФ в «газових» питаннях, не завадили їй визнати, що вона боїться втратити Україну як партнера. Про це заявив президент Росії Володимир Путін. «З метою підтримки економіки України, і, якщо вже по-чесному сказати, щоб не втратити клієнта, це теж важливо, тому ми готові діяти так, як пропонуємо партнерам, діяти відкрито, чесно, гранично прозоро. І, судячи з усього, є розуміння справедливості нашої позиції та ряду європейських партнерів», - заявив пан Путін.
 
Після озвучення Росією «газових» пропозицій, Глава Міненерго Юрій Продан сказав, що їх механізм врегулювання газової суперечки неприйнятний для Києва. Тому єдине можливе вирішення газового спору Україна бачить в арбітражному суді Стокгольма. 
 
Після переговорів Україна і Росія стали звинувачувати один одного в безрезультатності переговорів. У «Газпромі» вважають, що Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявою щодо позиції Києва про ціну на російський газ фактично зірвав тристоронні переговори. «Заява Прем'єр-міністра України пана Яценюка було зроблено під час тристоронніх консультацій - ЄС, Росії та України. Фактично, цією заявою він зірвав тристоронні консультації», - вважає глава «Газпрому» Олексій Міллер. Український «Нафтогаз» відстоює свою позицію, і вважає, що переговори зірвав «Газпром». На думку української сторони, переговори по врегулюванню спірних питань щодо постачання російського газу в Україну безрезультативні з-за раптового відмови російського уряду від плану, узгодженого на тристоронніх переговорів за участю ЄС. Відповідне повідомлення поширила прес-служба НАКу.
 
У «Газпромі» просять швидше розрахуватися з «газовим» заборгованостями. Далі підприємство перейде від прохань до рішучих дій. Переносити термін передоплати на паливо російський монополіст більше не має наміру. «Ви знаєте, що введення режиму передоплати в черговий раз був перенесений на прохання Європейської комісії, перенесений до 10 годин ранку понеділка, 16 червня. Більше вже цей термін переноситися не буде», - сказав глава «Газпрому» Міллер.

 
Таку заяву російської сторони змусило український уряд посилено готується до відключення газу. 13 червня Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив профільним міністерствам, керівництву НАК «Нафтогаз України» та обласним державним адміністраціям переходити на план функціонування енергетичної галузі, що передбачає припинення поставок газу Російською Федерацією з понеділка. У Києві вважають, що Україна протягом літа зможе забезпечувати себе газом внутрішнього видобутку, практично не вдаючись до запасів в своїх підземних сховищах (ПСГ).
 
Учора в Києві відбулися тристоронні переговори щодо газу. Вони не увінчалися успіхом, як і попередні. 
 
«Україна Комунальна» продовжує стежити за «газовими» взаєминами Росії та України.
 
Коментарі (0)