Газова криза омине Україну

Міжнародний валютний фонд рекомендував Україні підвищити тарифи на газ для населення на 30% з подальшим підвищення його до рівня собівартості ресурсу, а для підприємств теплокомуненерго – на 58% із повним перенесенням цього зростання на опалювальні тарифи

Після парламентських виборів ціни на газ власного видобутку для населення підвищаться на 40%. Таку думку в коментарі УНН висловив енергетичний експерт Олександр Тодійчук.

«Потім будуть інші етапи підвищення, тому що економічно по-іншому, вийти з цієї ситуації в якій зараз знаходиться нафтогазова галузь і економіка України, неможливо», - сказав співрозмовник агентства.

Експерт також висловив думку, що цієї зими газової кризи не буде.

Читайте також: Україні потрібен час для переведення ТЕЦ на вугілля

«Все-таки закачали певні обсяги газу - близько 16 мільярдів метрів кубічних є в наших сховищах і як показує досвід, за мінімальних потреб цього буде досить. Єдине, що в Україні буде досить швидко зростати - вартість газу внутрішнього споживання».

На запитання, чому Україна ніяк не може домовитись з РФ про знижку на газ, співрозмовник агентства відповів: «Те, що Україна не може чітко, жорстко та конкретно відстояти свої інтереси говорить про те, що ситуація поки що непрозора. Якщо б не було бажання отримати якісь тіньові доходи чи преференції, я думаю вже б Україна давно все зробила, а так як бізнес України, звичайно, пов'язаний з російським і багато там є непрозорості і не лише в енергетиці, тому працюють якісь неписані правила, які дозволяють Росії на цьому паразитувати».

Читайте також: «Нафтогаз» під прицілом МВФ

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд рекомендував Україні підвищити тарифи на газ для населення на 30% з подальшим підвищення його до рівня собівартості ресурсу, а для підприємств теплокомуненерго – на 58% із повним перенесенням цього зростання на опалювальні тарифи для кінцевого споживача – населення. Крім того, європейські фінансові емісари пропонують здійснювати подальше підвищення тарифів на газ, причому уряд має оголосити про графік подальшого підвищення на 20%, яке буде здійснюватися раз на півроку до тих пір, поки не буде забезпечено повне відшкодування собівартості ресурсу.

Читайте также: Опалювальний сезон «зірветься» після виборів

Зокрема, у Мінекономрозвитку, оцінивши запропоновану МВФ схему підвищення тарифів, дійшли висновку, що на неї просто «не можна погодитися». Мінекономрозвитку робить акцент на тому, що паралельно з підвищенням тарифів на газ на 30%, потрібно вживати заходів щодо поліпшення ситуації в газовому секторі. Серед них: досягнення меншої залежності від російського газу, підвищення внутрішнього видобутку, зокрема на шельфі Чорного моря, економія ресурсів, перехід ТЕЦ на інші види палива (торф, буре вугілля) зміна схем теплопостачання (потрібно перейти зі старих ТЕЦ на міні-котельні, що дозволить вивести з експлуатації неефективні ТЕЦ і на скоротити споживання газу на 20%).

 
Коментарі (0)