ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаОпалювальний сезон «зірветься» після виборів

Опалювальний сезон «зірветься» після виборів

В Україні традиційно будуть проблеми з початком опалювального сезону, але влада не допустить суттєвого погіршення ситуації через наближення виборів.

Про це в коментарі УНН повідомив енергетичний експерт Сергій Дяченко.

Ситуація на енергетичному ринку країни, вважає експерт, ускладнюється приватизаційними процесами. 

«Будуть складності з початком опалювального сезону, адже пройшли складні процеси приватизації. На менеджменті компаній це не позначилося, але деякі зміни відбулися. Але ексцесів не буде, адже відбуватимуться вибори, і державні структури не допустять серйозних проблем. Ніхто не дозволить, щоб залишалися люди без тепла. Але процес перетворень, зокрема і приватизаційний та інші процеси, триває, а тому буде складне питання переформатування стосунків на енергетичному ринку», – зазначив Сергій Дяченко. 

Читайте також: Європейські перспективи української енергетики

Експерт окреслив основні проблеми енергетичного комплексу: основними неплатниками за енергоносії були й залишаються теплокомуненерго. 

«Причин багато. Зокрема і те, що діє мораторій про відключення під час опалювального сезону. По-друге, вони мають мораторій на банкрутство. І з одного боку, це неринкові механізми, а з іншого, якщо згадати, якщо штучно за борги забирали підприємства ТЕКу наприкінці 90 початку 2000 років, то це правильно. Якщо зняти мораторій, частина підприємств непрозорим чином підуть на приватизацію. А підприємства теплокомуненерго – стратегічні. Їх приватизація повинна бути прозорою», – зазначив експерт. 

Читайте також: ТРУБний галас

«З погляду економіки доцільно, щоб була єдина система ціноутворення і для промисловості, і для населення, перш за все ціни на газ і електроенергію. Адже це дає можливість створити прозорий ринок енергоносіїв. Але для України зробити це миттєво практично неможливо, адже вихід на європейський рівень цін непідйомний для українського населення – в Україні занадто низькій рівень заробітної плати», – зазначив пан Дяченко. 

Тому, на думку експерта, починати слід з реформування ринку праці та встановлення достойного рівня оплати праці. 

«Крім того, у нас дуже застарілі основні фонди виробників теплової енергії. І з економічної точки зору вони неефективні. Їх ефективність десь на 20-30% нижча за ефективність в європейських країнах. Це дуже велика перепона для встановлення нормальних ринкових стосунків у енергетичній сфері», – сказав він.

Як зазначив експерт, змінити ситуацію в цій сфері може тільки залучення суттєвих інвестицій.

Читайте також: Український газ зросте в ціні

«Україна потребує приходу стратегічного інвестору. Але, на жаль, в Україні приватизацію проведено таким чином, що стратегічний інвестор не прийшов сюди. Можливо треба шукати інші способи співпраці, але їх треба шукати. За різними оцінками тільки теплова енергетика потребуватиме для модернізації від 20 до 30 млрд дол», – наголосив він. 

За словами Сергія Дяченка, потрібен інвестор, здатний вкладати кошти, а не залучати кредити чи фінансувати суто з прибутків – можливість фінансування з тарифів уже вичерпані. 

Крім того, Україні необхідно провести реформу всього житлово-комунального сектору та запровадити енергозаощаджуючі технології.

«Наші будинки на сьогодні споживають у чотири рази більше енергії, ніж їхні європейські аналоги», – зазначив експерт.

 
Коментарі (0)