ГоловнаПублікаціїАналітика Як працювати з неплатниками за послуги ЖКГ?

Як працювати з неплатниками за послуги ЖКГ?

Багатомільярдні борги населення за житлово-комунальні послуги (ЖКП) - одна з причин жалюгідного фінансово-економічного стану підприємств галузі. Куди підприємствам ЖКГ звертатися за допомогою?

За даними Державної служби статистики, за перше півріччя поточного року борг побутових абонентів за ЖКП склав близько 12 млрд грн (з урахуванням попередніх періодів). При цьому, збитки комунальних підприємств вже давно перевищили позначку в 15 млрд грн. Найнижчий рівень платіжної дисципліни зафіксовано у сфері теплопостачання: за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання українці платять стрибкоподібно (сезонно), що призводить до неможливості підприємств теплової енергетики розрахуватися за природний газ з постачальниками енергоносіїв.

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, кредиторська заборгованість теплопостачальних підприємств - левова частка боргів всієї галузі ЖКГ, і, до березня 2013 року, вона склала близько 6 млрд грн. Не менш критична ситуація і у сфері водопостачання. Водоканали, які постачають населенню холодну воду та послуги водовідведення, винні за спожиту електроенергію близько 4 млрд грн. Окрім економічно необґрунтованих тарифів, саме недобросовісні споживачі (як фізособи, так і юрособи, бюджетні організації), які вчасно не розраховуються за ЖКП, є причиною того, що підприємства галузі знаходятьсяу глибокій «борговій ямі» та кризовий ситуації.

Куди підприємствам ЖКГ звертатися за допомогою?

ТОВ «Правовий і фінансовий центр» веде позовно-претензійну роботу, спрямовану на стягнення боргів з населення за ЖКП, такі як холодне водопостачання та водовідведення, централізоване опалення та гаряче водопостачання, вивіз твердих побутових відходів, обслуговування та утримання будинків і прибудинкових територій. Основними принципами роботи Центру є клієнтоорієнтованість та індивідуальний похід до кожного випадку сформувалася заборгованості. Своїм першочерговим завданням ми бачимо мирне врегулювання спору між споживачем-неплатником та комунальними підприємствами, але, у разі необхідності, представляємо інтереси підприємств ЖКГ у суді.
 
Варто відзначити, що «Правовий і фінансовий центр» не є колекторською компанією. Фахівці компанії керуються виключно нормами чинного законодавства України: Цивільного процесуального кодексу, Цивільного кодексу, Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про захист персональних даних» та іншими нормативно-правовими актами.
 
Працюючи з Центром, підприємства, що надають житлово-комунальні послуги абонентам, застраховані від економічних ризиків, оскільки співпраця проходить без авансових платежів, виключно за рахунок «Правового і фінансового центру».

Як працює Центр?

Фахівцями центру розроблена інноваційна технологія погашення існуючої довгострокової заборгованості за житлово-комунальні послуги, споживачами яких є як фізичні, так і юридичні особи. Безумовною перевагою запропонованої схеми співпраці є те, що оплата за надані підприємством послуги здійснюється в процентному відношенні від погашеної суми заборгованості (не більше 15-20%), і виключно після фактичного отримання грошових коштів від боржників на розрахунковий рахунок підприємства - постачальника ЖКП.
Центр не чекає від клієнтів-підприємств виплати гонорарів з поточних платежів з повернення боргу. Крім того, підприємство розраховується з центром виключно на підставі затверджених актів виконаних робіт, що істотно знижує економічні ризики клієнтів Центру.
 
При цьому, фахівці «Фінансово-правового центру» ефективно вирішують боргові випадки, які навіть самі комунальні підприємства вважають безнадійними: вони беруться за роботу по стягненню довгострокової заборгованості, у тому числі, і такий, по якій давно минув строк позовної давності (3 роки і більше).
 
Досвід роботи Центру свідчить, що, завдяки реалізації запропонованої ними технології, для одного підприємства ЖКГ в середньому за 6-9 місяців вдається скоротити загальну кількість боржників на 50% - 70%, а також досягти стабільного надходження коштів за житлово-комунальні послуги. Разом з тим, проведена Центром робота підвищує поточний рівень платіжної дисципліни споживачів комунальних послуг у цілому.

На яких умовах відбувається робота?

Для того, щоб почати роботу з повернення заборгованості, підприємство укладає з «Правовим і фінансовим центром» договір на надання послуг зі стягнення боргів з неплатників і передає фахівцям адресу боржника, суму заборгованості та особовий рахунок, якщо такий є. «Правовий і фінансовий центр» не порушує норми Закону України «Про захист персональних даних», тому ПІБ споживача-неплатника не розкривається. Тим більше, практика показала, що відсутність у претензіях ПІБ боржника ніяк не позначається на рівні повернення населенням заборгованості за ЖКП.
 
Спочатку споживачам-неплатникам направляється претензія про наявну заборгованість, яка, за необхідності, доставляється боржнику особисто. Якщо ж після цього споживач не виплачує борг, йому надсилається повідомлення про звернення до суду, а після чого, і копія позовної заяви. При цьому боржнику регулярно направляються нагадування про необхідність погасити заборгованість.
У разі неможливості досудового врегулювання спору між споживачем-неплатником і підприємством, що надає послуги, Центр звертається до суду і займається реальним виконанням судових рішень про стягнення боргу. Всі судові витрати покриває виключно ТОВ «Правовий і фінансовий центр», та відшкодування таких витрат підприємством, з яким Центр уклав договір, не передбачається.
 
Крім того, ТОВ «Правовий і фінансовий центр» погоджено з підприємством - клієнтом звертається до боржників з проханням про повернення заборгованості через ЗМІ.
 
Для зручності абонентів у претензіях вказується телефон Центру, за яким боржники можуть з'ясувати всі виниклі питання про оплату боргу, а також обговорити можливість реструктуризації заборгованості та погашення її в розстрочку:
 
Тел: +38 (066) 2535367; +38 (063) 3010538
e-mail: pravovoyy@rambler.ru
 
Матеріал розміщений на правах реклами
 
Коментарі (2)
Наталия1
08 Вересня 2013 p. 22:22
Шановний, Borys Tkachuk, які послуги Вас цікавлять? ТОВ "Правовий та фінансовий центр" готовий надати Вам всю інформацію, що для Вас актуальна
Наталия1
08 Вересня 2013 p. 22:37
Уважаемый, Константин Левитов, ООО «Правовой и финансовый центр» признателен Вам за проявленный интерес к Центру. На сегодняшний день мы работаем и с городом Макеевкой в том числе по взысканию задолженности с неплательщиков за жилищно0коммунальные услуги. Вас интересует какое-то конкретное предприятие? С уважение директор ООО «Правовой и финансовый центр» Гребенюк Наталия