ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішити проблему з комуналкою

Як вирішити проблему з комуналкою

Кожен з нас щодня ризикує потрапити у проблемну житлово-комунальну ситуацію. Як не залишитися з носом? - роз'яснить «Україна Комунальна».
питання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчорашній день і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий. 

Питання 1:

Чи можемо ми, отримавши статус багатодітної родини, подавати документи до ПАТ АК «Київводоканал» для нарахування пільгового тарифу? Якщо так, то які документи потрібні?

Відповідь експерта:

Документами, які підтверджують статус багатодітної сім’ї та її право на отримання пільг, є посвідчення батьків та дитини з багатодітної сім‘ї.  Сім’я, яка належить до категорії багатодітних, має право на наступні пільги:

- 50% знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю) (Закон України «Про охорону дитинства»).

- 50% знижка плати за користування комунальними послугами та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. (Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.) (Закон України «Про охорону дитинства»).

- 50% знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення (Закон України «Про охорону дитинства»).

- 50% вартості абонентної плати від затверджених тарифів за користування квартирним телефоном, позачергове встановлення квартирних телефонів (Закон України «Про охорону дитинства»).

При оплаті електроенергії - незалежно від обсягів споживання електроенергії тарифи не змінюються (постанова Національної комісії регулювання електроенергетики України від 17.03.2011 №343 «Про зміну тарифів на електричну енергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, та затвердження змін до Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам»).

Питання 2:

Підкажіть, будь ласка, якщо я свій борг за квартиру сплатив до початку судового розгляду, то чи можуть мені присудити індекс інфляції і 3% річних?

Відповідь експерта:

Судова практика з цього питання в Україні одностайна – якщо відповідач до початку судового розгляду погасив суму заборгованості вказану у позовній заяві, то провадження в справі в цій частині має бути припинено за відсутністю предмету спору. Однак, згідно ст.610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Відповідно до ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Згідно ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Окрім цього, оскільки Вами як відповідачем погашено  заборгованість  вже після звернення ЖКП із позовом до суду, то спір до суду доведено з Вашої вини, відтак індекс інфляції, 3% річних (якщо про їх стягнення просив позивач) та судовий збір також покладається на відповідача.

Питання 3:

У мене індивідуальне опалення. Чи правомірно проводяться мені нарахування за втрати теплової енергії в трубах у підвалі?

Відповідь експерта:

З цього питання судова практика говорить наступне - Згідно з п.28 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», споживач, який установив у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, повинен оплачувати послуги з центрального опалення місць загального користування будинку, відповідно до Методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 31 жовтня 2006 року №359 була затверджена «Методика розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків та визначення плати за їх опалення», якою встановлено порядок визначення витрат теплової енергії на опалення місць загального користування у багатоквартирних житлових будинках для встановлення розміру плати за неї споживачами. Відповідно до п.1.4 Методики, кількість теплової енергії на опалення місць загального користування окремо не визначається, а входить до загальної кількості теплової енергії, виставленої до оплати у таких випадках: якщо у багатоквартирному будинку незалежно від наявності або відсутності загально будинкового обліку теплової енергії відсутні суб'єкти господарювання, помешкання з індивідуальним опаленням, усі житлові квартири не обладнані приладами обліку теплової енергії на опалення. Розрахунок кількості теплової енергії, яка витрачається стояками в квартирах та стояками і нагрівальними приладами приміщень загального користування багатоквартирного житлового будинку при відключенні окремих квартир (за власним бажанням мешканців) від системи централізованого опалення, затверджений Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.06.2005 року №95, обов'язковий для використання у частині визначення витрат теплової енергії для опалення приміщень загального користування. У цьому розрахунку дано визначення приміщенням загального користування житлового будинку, а саме, це сходові клітки, ліфтові шахти, вестибюлі, коридори, підвали, тощо.

Таким чином, споживач, встановивши індивідуальне (автономне) опалення своєї квартири, не звільняється від обов'язку оплачувати послуги з центрального опалення місць загального користування будинку (підвалів) та ізольованих стояків, відповідно до вищевказаної Методики.

Питання 4:

Чи має право правління кооперативу погашати мою заборгованість за комунальні послуги за рахунок гроше, які я плачу за використання води?

Відповідь експерта:

Почнемо з того, що згідно п. 46 Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу одним з обов’язків члену житлово – будівельного кооперативу є своєчасне внесення платежів на покриття  витрат  кооперативу  на експлуатацію і капітальний ремонт  жилого  будинку   (будинків)   та   утримання   придомової території,  внесків  до  спеціальних  фондів та плати за комунальні послуги. Тобто, якщо Ви маєте заборгованість перед Вашим кооперативом, порушником зобов’язання вважаєтесь Ви і Вам необхідно або погасити заборгованість або укласти договір розстрочки погашення боргу. З іншого боку, платник за грошовими зобов’язаннями, яких є два чи декілька, має право на свій розсуд визначити конкретне грошове зобов’язання, для погашення якого призначається платіж. Відтак, кооператив не має права на свій розсуд  визначати призначення платежів, бо це порушує Ваше  право власності. Раджу врегулювати спір мирним шляхом.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)