ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

Купив квартиру в селі, не укладав договір на воду. Минуло менше двох років, змінилася фірма. Тепер вони вимагають погасити борг з моменту купівлі-продажу майже 7 тис. грн. Чи  мають вони право вимагати з мене гроші?

Відповідь експерта:

Тобто, я так розумію, що Ви вирішили з якихось міркувань не укладати договір та відповідно не сплачувати за спожиту воду. Відсутність письмово укладеного договору не звільняє Вас від обов’язку вчасно сплачувати за послуги. Якщо Ви фактично ними користувалися, ви де-факто уклали договір конклюдентними діями. А оскільки Ви є власником квартири з моменту укладання договору, то Вам правомірно нараховували за нормами споживання за ці роки.

Питання 2:

Підкажіть, будь ласка, ми проводили в приватний будинок водопостачання. Нам вказали місце установки. Заплатили, при цьому, не малу суму, встановили колодязь. Отримали технічні умови, з печаткою та підписом. Нещодавно на стику зварювання прорвало. Тепер просять заново встановити колодязь саме на стику водопроводу. І знову заплатити гроші. Підкажіть, чи правомірні їхні дії? Потрібно знову оплачувати встановлення всіх необхідних пристосувань?

Відповідь експерта:

Згідно п. 1 9. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України межею  вуличної  мережі водопостачання та  водовідведення,  яку обслуговує виробник,  є контрольний колодязь на ній включно, а межею дворової мережі водовідведення - перший від будинку колодязь включно. Стосовно оплати – Ви є власником домоволодіння, водопровідний ввод є вашою приватною власністю, тому Ви повинні нести всі витрати, пов’язані з утриманням майна. Інша річ, що Ви натякаєте на неякісне виконання зварних робіт бригадою водоканалу під час монтажу колодязя. Однак, для того, щоб вимагати безоплатного усунення таких недоліків, Ви повинні мати на руках договір на виконання робіт, акт-приймання передачі, дефектний акт.  

Питання 3:

Підкажіть, будь ласка, з 2010 року фактично проживаємо за іншою адресою (в сільській місцевості), але прописані в міському гуртожитку, де і сплачуємо за комунальні послуги (зокрема, за воду і стоки, так як це гуртожиток, то лічильники поставити немає можливості). Хотіли б зробити перерахунок і надалі не оплачувати за те, чим не користуємося. У водоканалі попросили довідку з сільської ради, але там відмовилися видати її мотивуючи тим, що у них немає підстави (є письмове пояснення сусідів). Може ЖЕК видати АКТ обстеження по фактичній кількості проживаючих? Як вирішити цю проблему і який вихід з цієї ситуації?

Відповідь експерта:

Згідно з підпунктом 6 пункту 1 статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач послуг має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності своєї та/або членів своєї сім'ї при відповідному документальному оформленні. Єдиної форми довідки в таких випадках не може бути. Тому зазвичай складається додаткова Довідка працівниками ЖЕКу з підписами свідків при обстеженні матеріально-побутових умов проживання для визначення кількості фактично проживаючих осіб, опитуються сусіди, приймається до уваги довідка сільської ради або акт, складений квартальним комітетом, районним депутатом тощо.

Питання 4:

Скажіть, будь ласка, хто контролює якість надання послуг підприємства «Вишнівськтеплоенерго». Мало того, що платимо за воду 10 грн куб+ за підігрів води майже 14 грн, так це ж не гаряча вода тече, тепла, її навіть розводити не треба. Я плачу за гарячу воду 24 грн куб і хочу, що б за таку ціну у мене була гаряча вода. Зверталися до «Вишнівськтеплоенерго» неодноразово, жодного рішення не дало. Куди звернутися, щоб моє питання було переглянуте і були прийняті заходи?

Відповідь експерта:

Згідно ст. 18 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» у разі порушення виконавцем умов договору споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо.Представник виконавця повинен з'явитися на виклик споживача не пізніше строку, визначеного договором. Акт-претензія складається споживачем та представником виконавця і скріплюється їхніми підписами. У разі неприбуття представника виконавця в погоджений умовами договору строк або необґрунтованої відмови від підписання акта-претензії він вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі. Акт-претензія споживача подається виконавцю, який протягом трьох робочих днів вирішує питання про перерахунок платежів або видає письмово споживачу обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.Спори щодо задоволення претензій споживачів вирішуються в суді.

Питання 5:

Підкажіть, будь ласка, у мене 3-х кімнатна квартира, є борг за теплоенерго, як можна відмовитись від центрального опалення?
 
Відповідь експерта:

Вчасно та в повному обсязі сплачувати за спожиті послуги є обов’язком споживача.  Права власника квартири на інженерні системи будівлі визначаються Цивільним кодексом України. Відповідно до ч. 2 ст. 382 Кодексу власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або в середині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир.До інженерного обладнання будинку належать інженерні комунікації та технічні пристрої, які забезпечують санітарно-гігієнічні умови та безпечну експлуатацію квартир (загальні будинкові мережі тепло-, водо-, газо-, електропостачання, бойлерні та елеваторні вузли, обладнання протипожежної безпеки, вентиляційні канали для димовидалення, ліфти, центральні розподільчі щити електропостачання, а також елементи благоустрою прибудинкової території).Власник квартири не має права самовільно змінювати систему опалення та здійснювати відключення від мереж централізованого опалення. Переобладнання системи опалення призводить до розбалансування внутрішньобудинкової системи опалення, яка належить до інженерної системи будинку як цілісного майнового комплексу. Будь-яке втручання в неї шляхом зміни гідравлічного опору (від’єднання від системи централізованого опалення) погіршує роботу системи загалом, чим порушує права інших мешканців. Таким чином, з метою захисту прав усіх мешканців багатоквартирних будинків, правилами передбачено відключення від централізованого опалення і гарячого водопостачання не окремих квартир, а будинку загалом за рішенням загальних зборів, за згодою всіх власників (уповноважених осіб власників) приміщень у житловому будинку. Причому відключення від централізованого опалення і гарячого водопостачання будинку може проводитися тільки у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону «Про теплопостачання» схемою теплопостачання. Іншого чинним законодавством не передбачено.

Питання 6:

У приватизованій квартирі прописано 4 чоловіка, один проживає, троє - ні. Чи є можливість знизити кварплату?

Відповідь експерта:

Згідно з підпунктом 6 пункту 1 статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач послуг має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності своєї та/або членів своєї сім'ї при відповідному документальному оформленні, як правило довідки про склад родини та кількість проживаючих осіб.

Питання 7:

Два роки я звертався в ЖЕК з пропозицією заключити Договір про надання житлово-комунальних послуг, але ЖЕК, не бажаючи надати мені інформацію стосовно фактичних витрат на обслуговування та утримання нашого будинку вимагав від мене підписання Типового договору. Я на ці вимоги не погоджувався, мотивуючи, що ним порушуються мої права щодо інформації про структуру тарифів, кількісних та якісних характеристик послуг. Врешті 15.10.12 р. я запропонував ЖЕКу підписати запропонований та розробленний мною (на основі Типового) Договір, але ЖЕК, ознайомившись з ним, відмовився його підписувати. Я попереджав ЖЕК, що без укладання договору оплату проводити не буду і увесь цей час коли ми вели переписку щодо укладання договору (з 01.06.11р.по 20.03.14р.) не оплачував ніяких послуг ЖЕКу. Але після 1,5 року мовчання (з моменту відмови про підписання запропонованого мною договору) ЖЕК прислав квитанцію, за якою я маю сплатити заборгованість по утриманню будинку з 01.06.11р.по 20.03.14р. Чи повинен я сплатити цей «борг»?

Відповідь експерта:

Згідно.ч. 1 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини  між  учасниками  договірних  відносин  у  сфері житлово-комунальних послуг  здійснюються  виключно  на  договірних засадах. Згідно п. 1 ч. 3 ст. 20 цього ж Закону споживач серед іншого зобов’язаний укласти договір  на  надання  житлово-комунальних  послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. Згідно ст. 26 цього ж Закону в редакції Закону України № 1198-VII від 10.04.2014 року договір на надання послуг з централізованого опалення, послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з централізованого постачання гарячої води, послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що укладається виконавцем із споживачем - фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, є договором приєднання. Згідно ст. 634 Цивільного кодексу України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. Договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов'язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла Тож відмовилися Ви укладати договір неправомірно, оскільки норми закону не визначають надання інформації стосовно структури витрат як умову підписання договору. Відтак, не зважаючи  на відсутність договору, виходячи з факту проживання в багатоповерховому квартирному будинку Ви зобов'язані сплачувати за послуги з утримання будинку та прибудинкової території.

Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Sergiy
10 Червня 2014 p. 13:31
Відповідь на четверте питання не можна вважати коректною, оскільки поставлене питання стосується конкретного субєкта господарювання ,про яке не надається інформація щодо визначення його у встановленному нормативно-правовими актами порядку виконавцем комунальної послуги з централізованого постачання гарячої води.Та наявності відповідного договору згдно затвердженої КМУ типової форми та змісту.