ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.
 
Питання 1:
 
Хочу змінити батареї, чи можу я вимагати від теплоенерго перекрити опалення в будинку, окремо стояки не перекриваються.
 
Відповідь експерта: 
 
Не думаю, що формулювання «вимагати» доцільне в цьому випадку. Бажано вжити слово «домовитися», адже злив всього теплоносія із внутрішньо будинкової системи коштуватиме Вам грошей, адже тепломережа не зобов’язана зливати теплоносій за першою вимогою споживача. Тому вкрай небажаним періодом для проведення заміни батарей є опалювальний сезон. Обумовлюється це ще й тим, що вам доведеться залучати співробітників комунальних служб для відключення опалення. Це, в свою чергу, може спричинити за собою додаткові витрати на оплату послуг комунальників, та й на повторний запуск системи буде потрібен певний час (доведеться померзнути два-три дні після заміни). Беручи до уваги ці моменти, можна зробити висновок, що найбільш оптимальним періодом для встановлення нових батарей опалення стане кінець опалювального сезону, або міжопалювальний період.
 
Питання 2:
 
В одній з установ комунального характеру, котра володіє монопольним правом на виготовлення технічної документації, замовила та відповідно попередньо оплатила виготовлення такої документації. Опісля виконання роботи мені категорично відмовляються видати на руки оригінал, а натомість пропонують копію, переконливо запевняючи у нормативності таких дій. Чи законно це?

Відповідь експерта:
 
Для повної та обґрунтованої відповіді на Ваше запитання доцільно було б з Вашого боку конкретизувати, якого характеру ця технічна документація (чи технічні умови на приєднання до мереж, чи проект на будівництво). Наприклад, згідно додатка №1 до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, технічні умови на приєднання до мереж водопостачання та водовідведення скріплюються мокрою печаткою підприємства – виробника, тобто на руки замовнику видається оригінал технічних умов.

Питання 3:
 
Хочу в п'ятиповерховому будинку на другому поверсі зробити автономне опалення. Що для цього потрібно?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно з наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 06.11. 2007 р. №169 «Про затвердження Змін до наказу Мінбуду від 22.11.2005 р. №4» власники квартир можуть від’єднуватись від центрального теплопостачання, якщо на такий крок наважаться мешканці всього будинку. Тобто від'єднуватись можна лише цілим будинком. Проте у квартирах, де є пічне опалення, можна встановлювати автономне, а також у будинках, де менше 10 квартир опалюються від підвальних котелень. Однак, усі квартири повинні від'єднатися. Щоб від'єднатись від мереж теплопостачання та гарячої води і встановити автономне опалення усім будинком, потрібно зробити такі кроки:

- На загальних зборах мешканців будинку прийняти спільне рішення про від'єднання від центрального опалення (ЦО) та гаряче водопостачання (ГВП) і створити ініціативну групу.

- Звернутися до міської міжвідомчої комісії з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО та ГВП. У заяві необхідно зазначити причини відключення та додати копію протоколу загальних зборів мешканців будинку (подати через «єдине вікно»).
 
- Якщо рішення комісії позитивне, потрібно виготовити проектні пропозиції та отримати відповідні технічні умови в організаціях, що вказані у протоколі комісії.
 
- Виготовити і погодити проект на відключення від систем ЦО та влаштування альтернативного опалення будинку (обов'язково ліцензована організація, яка виготовляє, а також може погодити в усіх інстанціях).
 
- Погоджений проект повторно подати на розгляд міської комісії для отримання рішення виконкому, яким надається дозвіл на виконання робіт з відключенням від мережі ЦО та влаштування альтернативного опалення.
 
- Після виконання всіх робіт автономне опалення у встановленому порядку здають в експлуатацію.
 
Питання 4:
 
Наша юридична особа купує газ не в облгазі, а у стороннього постачальника. Облгаз здійснює лише його транспортування. Проте, в минулому році від облгазу прийшов лист, в якому, для продовження договору про транспортування та розподіл газу на 2014, необхідно було надати технічну та проектну документацію на підключення об’єкта, яка давно була втрачена, що змусило нас «просити» облгаз про продовження договору. Наскільки правомірною є вимога надати подібну документацію? Та що робити в разі повторення подібного звернення?

Відповідь експерта:
 
Для повної та обґрунтованої відповіді на Ваше запитання потрібно надати до редакції «У.К.» скановані копії договору між Вашою юридичною особою та постачальником природного газу, копію договору та листування між Вашою юридичною особою та облгазом, копії технічного паспорту приміщення та проекту на опалення.
 
Питання 5:
 
Чи повиннна дитина сплачувати за стоки, якщо їй 6 місяців?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно Правил надання послуг з централізованого опалення, холодного та гарячого водопостачання та водовідведення, затверджених постановою КМУ №630 від 21.07.2005 року (зі змінами), нарахування за спожиті послуги здійснюється за показниками лічильника, або за нормативами споживання, затвердженими відповідними органами місцевого самоврядування. При нормативному нарахуванні береться середній розрахунок, тому об’єм спожитих послуг з водопостачання та водовідведення  не може диференціюватися в залежності від віку споживача. Відтак за відсутності лічильника нарахування за нормативами споживання здійснюється по кількості зареєстрованих осіб в квартирі чи домоволодінні.
 
Питання 6:
 
Нещодавно отримала на свою адресу боргову вимогу з погрозами щодо звернення до суду з подальшим арештом рухомого майна і сплатою мною всіх судових зборів від комунального підприємства, яке вже декілька років не обслуговує наш будинок. Це борг за теплопостачання, сума якого складає 148,57 грн. Я придбала квартиру у 2012 році. Власник квартири боргів за комунальні послуги перед КП, які обслуговували на той час будинок, не мав, що прописано в договорі купівлі-продажу. В ОСББ з'ясувалось, що це борг перших власників квартири. Там була спірна ситуація, пов'язана із субсидією, де власниця квартири не погодилася із сумою боргу. Підкажіть, будь ласка, чи повинна я оплачувати борг за комунальні послуги, коли це комунальне підприємство не обслуговує наш будинок і договір з ним не укладено?
 
Відповідь експерта:
 
Судячи із Вашого питання комунальне підприємство або на стадії банкрутства або передало борги минулих років колекторській фірмі. Якщо у Вас всі документи на руках – Вам нічого боятися. При повторному такому «зверненні» раджу написати листа в прокуратуру.
 
Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Sergiy1
16 Червня 2014 p. 10:48
По першому питанню необхідно надати відповідь- питання.Кому споживач сплачує за експлуатацію внутрішньо -будинкових мереж? І якщо не працює запірна арматура на столяках, то збитки за спуск води з усього будинку експлуатуюча організація має взяти на себе та зробити перерахунок за неякісно надані послуги по утриманню будинку. Для цього у споживача комунальної послуги по утриманню будинку , має бути відповідний договір згідно норм чинного законодавства.А щодо міжопальвального сезону то згідно норм експлуатації системи мають буди заповнені постійно теплоносієм та під відповідним тиском. Тому це найкраще зробити після промики системи до моменту заповнення теплоносієм.