ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

У сусідньому дворі на загальному балконі розташована вбиральня. Очевидно, в стіні від  неї прогнила труба. Уже декілька років у нас на стіні грибок, а останнім часом вона взагалі постіно мокра. До ЖЕКу зверталися неодноразово.  Звертання були проігноровані. Що робити у такому випадку?

Відповідь експерта:

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Стаття 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначає, що залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); 4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо). У разі порушення виконавцем умов договору споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо (ч.1 ст.18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»). Відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах (ч.1 ст.19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»). Згідно зі ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право, зокрема на відшкодування збитків, завданих його майну та/або приміщенню, шкоди, заподіяної його життю чи здоров'ю внаслідок неналежного надання або ненадання житлово-комунальних послуг; на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості в порядку, визначеному договором або законодавством. Якщо Ви маєте належні та допустимі докази бездіяльності ЖЕКу, насамперед, акти-претензії та скарги, які залишилися поза увагою, Ви маєте право в судовому порядку стягнути завдану шкоду та зобов’язати ЖЕК здійснити  капітальний ремонт.

Питання 2:

Скажіть, будь ласка, яким чином оплачуються послуги за вивіз побутовх відходів: за кількістю прописаних у квартирі мешканців чи за кількістю проживаючих у ній? А також чи проводиться оплата за дітей?

Відповідь експерта:

Нарахування оплати за надані послуги з вивезення ТПВ здійснюється за тарифом, затвердженим органом місцевого самоврядування, та нормами надання послуг з вивезення побутових відходів, які розраховуються в багатоповерхових житлових будинках з розрахунку на одну людину в кубічних метрах. Очевидно, що нарахування здійснюється на всіх зареєстрованих мешканців квартири в складі плати за утримання прибудинкової території, або за окремим договором. При нормативному нарахуванні береться середній розрахунок, тому об’єм ТПВ не може диференціюватися в залежності від віку споживача.

Питання 3:

Ми купили квартиру в 2011 році. Колишні господарі офіційно і з дозволами відключилися від центрального опалення. Зараз нас через суд зобов'язали заплатити за опалення за минулий рік (яким ми не користувалися) Чи правомірні такі вимоги, і де шукати справедливості?

Відповідь експерта:

Для детального вивчення Вашої проблеми необхідно надати копію договору купівлі – продажу квартири, копію рішення про надання згоди на відключення від ЦО, акт відключення від ЦО, копію договору з тепломережею, також нагадую, що згідно ст. 292 Цивільного процесуального кодексу України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Питання 4:

Між двома 9-ти поверхівками знаходиться двоповерхове приміщення, яке займається вантажними перевезеннями. Протягом ночі грузові автомобілі заїзджають у двір і це при тому, що проїжджа частина дороги не розрахована на вантажівки. Стоїть сморід від дизпалива та шум від газуючої машини. Міліція та міськрада дає одні  відписки. Що порадите?

Відповідь експерта:

У санітарних нормах та правилах затверджено нормативні рівні звуку - для мешканців житлових кварталів він повинен становити 40 дБ вдень і 30 – уночі, виміряти рівень шуму та загазованості у Вашому дворі мають право лише працівники санепідемстанції, тому звертайтеся туди із письмовою заявою про виклик спеціаліста. У випадку, якщо дійсно рівень шуму та загазованості перевищує нормативний – працівники санстанції, а також адміністративна комісія при міськвиконкомі можуть дати припис перевізникові за порушення санітарних норм, а згодом, якщо він припис не виконає – притягти його до адміністративної відповідальності.

Питання 5:

Мій будинок знаходиться по сусідству з ринком. Через це виникла проблема: торговці захаращують своїми транспортними засобами заїзд і це при наявності двох окремих парковок поблизу. Мене цікавить, чи можна встановити знак заборони на в'їзд у двір і куди можна звернутися з таким питанням?


Відповідь експерта:

По-перше, необхідно звернутися із відповідною заявою про необхідність встановлення такого забороняючого знаку до виконавчого комітету міської ради. Керуючись ст.ст.30,40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст.6,9 Закону України «Про дорожній рух», Правилами встановлення дорожніх знаків ДСТУ 4100-2002, з метою забезпечення належних умов руху автотранспорту та пішоходів, попередження аварійних ситуацій, утримання автомобільних доріг та обладнання доріг, вулиць технічними засобами регулювання дорожнього руху виконавчий комітет має право прийняти рішення про заборону паркування транспортних засобів та встановлення необхідних дорожніх знаків.

Питання 6:

Підкажіть, будь ласка, якщо в селищі вода не надходить у труби будинків, які знаходяться на підвищенні, і через це немає можливості користуватися послугами, що можна зробити і куди звертатися для вирішення цієї проблеми?

Відповідь експерта:

Очевидно, що потрібно звернутися до фахівців з водопостачання, які би обстежили ділянку водогону та визначилися з причиною відсутності сталого водопостачання у Вашому селищі, видали би технічні умови на проект будівництва та монтажу підвищувальних насосів, а мешканці селища замовили би такий проект у відповідній будівельній організації. Питання фінансування – найскладніше, навряд чи селищна рада має достатньо коштів для фінансування такого проекту. 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)