ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.
 
Питання 1:
 
Я – інвалід війни 2 групи, маю пільги 100% оплаті комунальних послуг. Зареєстрований з дружиною в одному місті, а проживаю у своєї матері в іншому місті. Вона власник цього будинку і до того ж сама належить до пільгової категорії «діти війни». Працівники водоканалу почали вимагати оплату за споживання води як з матері, так і з мене з дружиною, хоча ми там не зареєстровані. Водоміра в будинку немає. Встановлювати його мати не хоче. Так і ми з дружиною за сімейними обставинами можемо виїхати в місто за місцем реєстрації. Там ми сплачуємо за те, що потрібно.
 
Відповідь експерта:
 
Але ж Ви не будете заперечувати той факт, що живучи у матері Ви користуєтеся послугами централізованого водопостачання та водовідведення? Чому б Вам не звернутися до водоканалу за місцем Вашої реєстрації із заявою про не проживання та не опломбувати ввід, щоб Вам не нараховували, натомість поставити лічильник води в квартирі, де Ви мешкаєте із мамою втрьох. Простий вихід із ситуації, як на мене.
 
Питання 2:
 
КП «Богуславтепло-водопостачання» вирішило відключити будинок від холодної води через «заборгованність будинку», хоча в кажного з мешканців є відповідний договір про надання послуг з постачання води. Списку боржників немає. Які підстави їхніх дій, котрі суперечать низці нормативних актів України і дії в разі їх ігнорування постачальником послуг?
 
Відповідь експерта:
 
Як міра застосування відповідальності жодним  нормативним документом України не передбачена можливість відключення від централізованого водопостачання цілого будинку за борги окремих мешканців. Зокрема, постановою КМУ №630 від 21.07.2005 року передбачена можливість нарахування пені за заборгованість, а ст. 2 ЦПК України закріплене право звернення до суду із позовом про стягнення заборгованості.

Питання 3:
 
Я – інвалід 2 групи. П’ятий рік – мінімальна пенсія 950 грн., у мене квартира не приватизована, площею 44 кв. м. В будинку прописано двоє людей, та по факту проживає стільки ж – я і моя мати. Вона працює на ринку нелегально за 50 грн. за добу, чи можу я оформити субсидію нам, чи можливо розділити оплату ЖКГ на два рахунки, де я буду платити і отримувати субсидію на оплату своїх рахунків?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно чинного законодавства субсидія не призначається у випадку, якщо у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працювали і не навчалися за денною формою у ВНЗ I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікувально-консультаційної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і зайняті доглядом за ними; громадян, що доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку), та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу. Вихід – або виписуватися, або реєструватися в центрі зайнятості, або влаштуватися на роботу, або розподіляти в судовому порядку особові рахунки.
 
Питання 4:
 
Чи повинні директори ЖЕКів проходити переатестацію, та з якою періодичністю?
 
Відповідь експерта: 
 
Згідно ст. 11 ЗУ «Про професійний розвиток працівників» роботодавці можуть проводити атестацію працівників. Категорії працівників, які підлягають атестації, та періодичність її проведення визначаються колективним договором. На підприємствах, в установах та організаціях, у яких не укладаються колективні договори, категорії працівників, які підлягають атестації, строки та графік її проведення визначаються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації. Атестація працівників проводиться не частіше ніж один раз на три роки. Атестація проводиться за рішенням роботодавця, яким затверджуються положення про проведення атестації, склад атестаційної комісії, графік проведення атестації. Інформація про проведення атестації доводиться до відома працівників не пізніше ніж за два місяці до її проведення.
 
Питання 5:
 
Жінка була учасником приватизації квартири з 1996 року. Потім вона вийшла заміж за військовослужбовця та була виписана з цієї квартири в 2008 році та після цього мала декілька прописок в різних містах України. Наразі жінка є членом приватизації?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду» приватизація – це відчуження громадянином житлової площі та закріпленням за ним права приватної власності на приватизоване житло. Право приватної власності є непорушним, та є незалежним від того, де зареєстрований (прописаний) власник. Відтак, жінка є власником частини квартири.
 
Питання 6:
 
На техповерсі влаштувалися голуби. Вони там живуть, розмножуються, вмирають і... смердять. ЖЕК каже, що не займається цими питаннями. Підкажіть, як позбутися від цих сусідів?
           
Відповідь експерта: 
 
Витрати на дезінфекцію та дератизацію технічних поверхів будинку згідно постанови КМУ № 869 від 01.06.2011 року входять у накладні витрати, пов’язані з утриманням будинку та прибудинкової території. Спробуйте скласти акт-претензію згідно ст. 18 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» або звернутися до санепідемстанції із заявою про погіршення санітарного стану будинку.
 
Питання 7:
 
Живу в приватному будинку, хочу встановити лічильник води. Водоканал наполягає на встановленні лічильника в колодязі на вулиці в місці врізки. Чи правомірні вимоги водоканалу? Чи можу я встановити лічильник у колодязі на подвір'ї?
 
Відповідь експерта:
 
П. п. 5.2., 5.3. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України передбачено, що вузли   обліку   повинні розташовуватись на  мережі споживача, як правило,  на  межі  балансової  належності   мереж виробника  та  споживача,  або  за згодою виробника в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною  будівлі  в  місці входу водопровідного вводу. Обладнання   вузла   обліку   здійснюється   за  рахунок споживачів.
 
Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)