ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає експерт «України Комунальної», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:
 
Квартира в будинку з централізованим опаленням. Яка площа входить в опалювальну?
 
Відповідь експерта:
 
Відповідно до «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів від 21.07.2005 року №630, опалювана площа (об’єм)  квартири (будинку садибного типу) є загальна площа (об’єм) квартири, а також будинку садибного типу без урахування площі лоджій, балконів, терас. Згідно  Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Держбуду 24.05.2001 року №127 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції 10.07.2001 року за №582/5773, загальна площа квартири визначається як сума площ усіх приміщень квартири (за винятком вхідних тамбурів в одноквартирних будинках), убудованих шаф і літніх приміщень, підрахованих із такими знижувальними коефіцієнтами: для балконів і терас — 0,3; для лоджій — 0,5; засклених балконів — 0,8; веранд, засклених лоджій і холодних комор — 1,0. Відповідно до «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів від 21.07.2005 року №630, опалювана площа (об’єм)  квартири (будинку садибного типу) є загальна площа (об’єм) квартири, а також будинку садибного типу без урахування площі лоджій, балконів, терас. Під приміщеннями, площа яких не входить до опалюваної площі квартири (будинку) відповідно до п.2 постанови Кабінету Міністрів від 08.06.1996 року №619 «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» слід розуміти приміщення, які відокремлені від приміщень, що опалюються, стінами або дверними чи віконними прорізами із заповненням, які відповідають вимогам з опору теплопередачі для огороджуючих конструкцій житлових будинків. В іншому разі площа цих приміщень входить до опалюваної площі квартири (будинку).
 
Питання 2:
 
Намагаюся переоформити розмір декретної допомоги. Запросили довідку форми 204, в паспортному відділі нашого ЖЕКу. Вимагають обов'язково спочатку оформити договір з ЖЕКом, тільки після цього видадуть довідку. Чи мають на це право?
            
Відповідь експерта:
 
Згідно ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» обов’язок укласти договір з виконавцем є не правом, а обов’язком споживача. Відповідно до ст. 28 цього ж Закону Договір на надання житлово-комунальних послуг є договором приєднання, тобто споживач зобов’язаний його укласти без висунення альтернативних умов зі свого боку.
 
Питання 3:
 
КП «Жовтоводський Водоканал» м. Жовті Води Дніпропетровської обл. підняв тариф на воду для населення на понад 100%, посилаючись на постанову №638 від 30.05.2014 Де можна прочитати цю постанову та перевірити законність підняття цін?
            
Відповідь експерта: 
 
Дійсно, 30 травня 2014 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг прийнято Постанову від 30.05.2014 р. №638 про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення комунальному підприємству «Жовтоводський водоканал» Дніпропетровської обласної ради». Дана Постанова набирає чинності з 1 липня 2014 року. Тарифи встановлені на рівні економічно обґрунтованої собівартості без урахування прибутку. Ознайомитись з текстом постанови Ви можете за цим посиланням: http://nkp.gov.ua/ukr/nportal/view/2939. Законність цієї постанови Ви можете оскаржити в Окружному адміністративному суді м. Києва.
 
Питання 4:

Чому газ для населення, закладений у тарифи на теплову енергію коштує в 2 рази дорожче, ніж для населення, яке встановило в квартирах індивідуальне опалення?
 
Відповідь експерта:
 
Справа в тому, що окремого тарифу на індивідуальне опалення не існує і ніким він не затверджується. Споживачі, які від’єдналися від системи ЦО, встановлюють або газові котли, або електричні, і сплачують за спожиті куби природного газу за тарифом як для населення, або електроенергії в залежності від спожитих кіловатів. При  цьому  споживачі використовують  газ для побутових потреб (так званий «варильний» газ») вітчизняного видобутку, який дешевший за імпортний російський, який постачається НАК «Нафтогаз України»  виробникам теплової енергії, і витрати на придбання якого закладені в тариф на ЦО.

Питання 5:
 
Наразі створюю ОСББ та зіткнувся з проблемою: водоканал зобов'язує ОСББ платити різницю між лічильниками мешканців та загальнобудинковим лічильником холодної води. Договір укладений з кожною квартирою і виставляється рахунок водоканалом. Чому ОСББ має платити різницю, і як можна відмовитися від загально будинкового лічильника на холодну воду?
 
Відповідь експерта:
 
Зазвичай, така проблема із загальнобудинковими лічильниками починається навесні і закінчується восени із закінченням поливного сезону. Хоча Ваше питання не містить конкретного посилання на документи, дозволю собі передбачити, що у ОСББ є загальний договір на водопостачання, де ОСББ зобов’язалося сплачувати за показами загальнобудинкового лічильника води. В той же час Ви як ОСББ не бажаєте вести окремі особові рахунки мешканців тому дозволили укласти індивідуальні договори з мешканцями. Питання в тому, що сума індивідуальних лічильників менша за суму кубів, що заходить в будинок. Для того, щоб врегулювати питання з Водоканалом, Вам необхідно або перестати споживати воду «наліво», або боротися з втратами води у внутрішньобудинкових мережах. Оскільки лічильник на вводі в будинок є власністю ОСББ, ви ніяк не можете відмовитися  від нього, хіба що «забудете» повірити його.
 
Питання 6:
 
Може водоканал робити перерахунок нарахувань за попередній період? Заборгованості не було, оплата проводилася згідно рахунків.
 
Відповідь експерта:
 
Перерахунок за надані послуги може здійснюватися як у бік зменшення у випадку неякісного надання чи не надання комунальних послуг, так і у бік збільшення плати, наприклад у випадку збільшення кількості зареєстрованих осіб, про що водоканал своєчасно не був повідомлений. 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)