ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає юрист, експерт «У.К.» Андрій Осадчий.

Питання 1: 
 
Я живу в Голосіївському районі Києва. У наш будинок після загального відключення, гарячу воду подали 18 вересня. При цьому близько 7 днів вода була температурою 60 градусів, потім температура знизилася до 45, а днів через 3 температура води знизилася до 10 градусів. На всі звернення в ЖЕК, «Київенерго», КМДА - йде одна відповідь: в нашому будинку порушена циркуляція подачі води. При цьому, якщо стікає вода в крані гарячої води протягом 40 хвилин - температура не піднімається. У мене таке запитання: чи схожа описана мною ситуація на порушення циркуляції подачі води в будинку чи це йде економія нагріву води або «Київенерго» на котельню, або вже сама котельня не дає на будинок нормальну температуру для нагріву води?
 
Відповідь експерта:
 
Очевидно, що у Вашому випадку потрібно встановлювати насос підвищувального тиску, це дасть можливість забезпечити нормальну  циркуляцію гарячої води. Щоб не платити зайвого за неякісну гарячу воду Вам необхідно скористатися нормою ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та оформити належними чином акт-претензію до виконавця послуги, який зобов’язаний здійснити перерахунок і зменшити плату.
 
Питання 2:
 
Я пенсіонер МВС України, звільнений у 2002 році з органів за ст. 63. п. «В». Як дізнатися, чи передбачені мені пільги з оплати житлово-комунальних послуг?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно ст. 22 ЗУ «Про міліцію» від 20.12.1990 року №565-ХІІ працівник міліції, звільнений зі служби за віком, через хворобу або за вислугою років та члени їх сімей мають право на 50% пільг у межах норм споживання на оплату жилої площі, комунальних послуг, а також палива.
 
Питання 3:
 
Що треба зробити, щоб подолати цю ситуацію? За адресою Академіка Корольова 31а міжквартальний під'їзд знаходиться в потворно-жалюгідному стані, ситуація ускладнюється забитою зливовою каналізацією. В сезон дощів утворюється невелике озеро, яке довго висихає, а в зимовий - величезний каток, котрий заважає проходу до під’їзду мешканцям цього будинку, також ускладнює під'їзд аварійних служб і служб швидкого реагування. Ця ситуація не вирішується вже досить тривалий період.
 
Відповідь експерта:
 
У відповідності зі ст. 3 ЗУ «Про звернення громадян» Ви маєте право направити до органів державної влади та органів місцевого самоврядування заяву (клопотання) в якій вказати про порушення чинного  законодавства чи недоліки в  діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм  власності, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення  думки  щодо поліпшення їх діяльності. Якщо отримана відповідь Вас не задовольнить і під’їзд не відремонтують – Ви маєте право оскаржити бездіяльність органів місцевого самоврядування в окружному адміністративному суді.
 
Питання 4:
 
З якого місяця (числа) починається в цьому році опалювальний сезон? І які норми споживаного газу помісячно встановлено для вчителів сільської місцевості?
 
Відповідь експерта:
 
Опалювальний період в Україні стартуватиме з 1 листопада, але при різкому зниженні температури, опалювальний період розпочнеться раніше. Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов, інформує Мінрегіон. Гарантії та пільги педагогічним працівникам надаються в межах норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.96 № 879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати», зокрема:
- споживання електричної енергії на  освітлення  житла (квартири) у сільській місцевості (селищах міського типу) – в розмірі 30 кВт. год на місяць;
- споживання природного газу на опалення житла у розмірі 21 кв.  метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, і додатково 10,5 кв. метра на сім’ю - 11 куб. метрів природного газу на   1 кв. метр площі на місяць в опалювальний період.
 
Питання 5:
 
Чи можна самостійно встановити лічильник на воду?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно п. 9 Правил надання послуг з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання та водовідведення, затверджених постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року, квартирі (будинку садибного типу) роботи з  установлення  засобів  обліку  води  і теплової енергії (далі - квартирні засоби обліку)  проводяться  спеціалізованою  організацією,   виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача.
 
Питання 6:
 
Біля будинку (5 поверхів) є паркувальна зона для мешканців будинку (заасфальтований майданчик з часів СРСР), приїжджаю, на в'їзді лежать автомобільні шини. Скажіть, чи законно це? Якщо так, то хто може дати на це дозвіл та які документи повинні бути?
 
Відповідь експерта:
 
Зона для парковки є частиною прибудинкової території, яку має обслуговувати або ЖЕК, або управляюча компанія, тобто виконавцеь послуг з утримання будинку та прибудинкової території. Ви можете звернутися до такого виконавця із запитом про надання роз’яснень стосовно узгодження з ним таких дій по блокуванню в’їзду та виїзду.
 
Питання 7:
 
Чи можна розділити спільний коридор в 2-х квартирному будинку?Сусіди алкоголіки, до них різні заходять, брудно, шумно вдень і вночі, в мене через коридор спільного користування знаходиться ванна і я не можу спокійно зайти в неї, коридор має 3 кв. м, якщо можна, скажіть як?
 
Відповідь експерта:
 
Якщо співвласники порушують Ваше право вільно користуватись Вашою спільною власністю, Ви маєте право звернутися до суду з позовом про усунення перешкод у здійсненні права власності та зобов’язати сусідів усунути перешкоди або визначити порядок користування спільною власністю.
 
Питання 8:
 
Чи повинно Теплокомуненерго проводити заміну зношенних труб, радіаторів в багатоповерхових будинках безкоштовно з матеріалів, придбаних жильцями багатоповерхівки? Чи входять ці послуги в оплату за опалення?
 
Відповідь експерта:
 
Все, що зобов’язано Теплоенерго робити має бути записано в розділі «Обов’язки виконавця» Договору на надання послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання, який укладається з кожним мешканцем або з колективним споживачем – ЖБК або ОСББ. Прочитайте уважно укладений між Вами та Теплокомуненерго договір – якщо там питання ремонтів з матеріалів споживача не врегульоване – запропонуйте укласти окремий договір про спільну діяльність щодо ремонтів.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Станіслав1
20 Жовтня 2014 p. 22:37
На Питання 4 у відповіді експерт посилається на Постанову Кабінету Міністрів України від 01.08.96 № 879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати» яка втратила чинність на підставі Постанови КМ N 409 ( 409-2014-п ) від 06.08.2014 }.