ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає юрист, експерт «У.К.» Андрій Осадчий.

Питання 1:

У минулому році ЖЕК обіцяв утеплити будинок. Чекали в цьому році, але зась. Гроші беруть не малі, але не виконують свої обов'язки. За що ми платимо, і куди йдуть гроші? Підкажіть, куди звертатися?

Відповідь експерта:

Контролюючими органами в сфері правильності нарахування плати за житлово-комунальні послуги є територіальні відділення Антимонопольного комітету України та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (в стадії ліквідації). Окрім цього, постановою Верховної Ради України від 23.07.2014 року створено тимчасову слідчу комісію, яка повинна перевірити дотримання законодавства під час держрегулювання ринків енергії, газу, тепла і води на тлі підвищення тарифів на їхні послуги. Не потрібно також забувати про те, що згідно ст. 55 Конституції України права людини і громадянина захищаються виключно судом.

Питання 2:

Підкажіть, будь ласка, як зараз на законних підставах відмовитись від лічильника води? На усне звернення у водоканалі відповіли, що відмовитися ми не можемо, і взагалі - вони скоро всім поставлять лічильники. Чи є у них правове підгрунття для відмови? Чи можливо є якісь закони вже на державному чи місцевому рівнях? Як нам домогтися свого?

Відповідь експерта:

Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими ПКМУ №630 від 21.07.2005 року, передбачена можливість споживати комунальні послуги як з використанням ЗВТ, так і за нормативним споживанням. Вам необхідно звернутися до Вашого водоканалу із письмовою обґрунтованою заявою про відмову від користування лічильниками води.

Питання 3:

Мешкаю у ЖБК в Києві. У секції нашого будинку встановлений загальнобудинковий теплолічильник. Голові ЖБК мешканці висловили недовіру і бажали б бути присутніми при знятті показників лічильника (раз на місяць). Але отримали усну відмову від Голови ЖБК. На який правовий документ мешканці ЖБК можуть спиратись при написанні письмової заяви щодо необхідності створення комісії з мешканців будинку, які бажають бути присутніми при знятті показників лічильника теплової енергії?

Відповідь експерта:

Правове регулювання діяльності ЖБК відбувається з урахуванням, насамперед, положень Закону України від 10.04.92 року «Про споживчу кооперацію» та Закону України від 10.07.2003 року «Про кооперацію», крім цього у кожного ЖБК є Статут – ним і керуйтеся!

Питання 4:

Підкажіть, як діяти в такій ситуації: я купив квартиру у вересні 2012 року і проживаю в ній з того ж моменту, але для укладення договорів ні в ЖЕК, ні в водоканал не звертався. У серпні 2014 року я прийшов до відділу збуту водоканалу і звернувся з заявою, в якій просив переоформити договір, який був укладений між водоканалом та попереднім власником квартири, на себе. Додатками до заяви були: витяг з Державного реєстру правочинів від 2012 року, витяг про Державну реєстрацію прав від 2012 року та копія договору купівлі-продажу квартири від 2012 року. До серпня 2014 року я не був зареєстрований за адресою, по якій придбав квартиру. Попередній власник виписався перед продажем квартири, лічильники на воду відсутні, тому нарахувань за воду не було. Однак при укладенні договору з водоканалом мені було виставлено борг з вересня 2012 року, тобто з моменту оформлення договору купівлі-продажу квартири. Чи є правомірними дії водоканалу по нарахуванню мені боргу з вересня 2012 року, якщо договір про надання населенню послуг з водопостачання та водовідведення було укладено між мною та водоканалом лише у серпні 2014 року?

Відповідь експерта:

Згідно ст. 322 Цивільного кодексу України тягар утримання майна несе власник. Ви стали власником квартири з вересня 2012 року – з моменту державної реєстрації права власності. Тому саме з цього моменту виникає Ваш обов’язок по утриманню квартири і сплаті за комунальні послуги. Згідно ст. 151 ЖК УРСР (чинного) громадяни, які  мають  у  приватній  власності  жилий будинок (квартиру),  зобов'язані в незалежності від реєстрації. забезпечувати його схоронність, провадити за  свій  рахунок  поточний  і  капітальний  ремонт,  утримувати в порядку прибудинкову територію. Потрібно було просто опломбувати водопровідні вводи – нарахувань би не було.

Питання 5:

Склалася неприємна ситуація: мій дядько інвалід першої групи 28 років стояв у черзі на отримання житла, нарешті це сталося, але надали квартиру, яка потребувала капітального ремонту. Позичивши кошти він її ремонтує, однак прийшло повідомлення з ЖЕКу, що на квартирі висить борг за комуналку 5 тис. грн (на попередніх господарях, які померли) і ці гроші вимагають з нього… Що робити і куди звертатися?

Відповідь експерта:

1) звернутися до ЖЕКу з листом-вимогою про списання боргів попереднього власника (наймача), 2) у разі відмови ЖЕКу – звернутися до суду із позовом та зобов’язати зняти заборгованість попереднього власника.

Питання 6:

Чи повинна я платити за воду за дитину (малолітню), якщо вона не прописана в квартирі?

Відповідь експерта:

Якщо у Вас встановлено лічильник води – Ви маєте платити за показаннями лічильників. Згідно ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає. Тобто Ваша дитини мешкає з Вами і користується послугами, за які згідно ст. 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» повинні обов’язково оплачуватися.

Питання 7:

Для забезпечення якісною електроенергією декількох приватних будинків коштами їхніх власників було придбано потужний трансформатор, який зареєстрований на одного з них. Тепер неможливо розділити лічильники на кожний будинок, щоб кожний платив за власними тарифами. Стало відомо, що офіційну прив’язку кожного лічильника до окремого користувача можливо здійснити за допомогою ОСББ. Чи можливо створити ОСББ для цілей користування тільки трансформатором? Який порядок створення? Яким законодавством регулюється? Чи можна в ту ж спільну власність включити інші об’єкти, які були побудовані спільно?

Відповідь експерта:

ОСББ згідно ст. 1 однойменного закону - юридична особа,  створена  власниками  для  сприяння використанню  їхнього  власного  майна та управління,  утримання і використання неподільного та загального майна, воно не створюється з метою використання трансформатора. У Вашому випадку краще об’єднатися в ОСМД або діяти на основі договору про спільну діяльність.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (2)
Sergiy
24 Листопада 2014 p. 09:14
Відповідь на переше питання не вірна. За якість послуг в цілому ,зокрема по утриманню будинків відповідає місцева влада разом з експлуатаційною організацію. Тарифи на послуги по утриманню будинку встановлює саме місцева влада. Національні комісії не регулюють цей вид діяльності. Утеплення будинку не входить до переліку послуг по утриманню будинків.
Андрій Осадчий1
24 Листопада 2014 p. 09:51
Sergiy, читач який задавав питання № 1 менш за все цікавився хто з державних органів за що відповідає, він цікавився, куди можна поскаржитися.