ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає юрист Сергій Петрик.

Питання 1:

Підкажіть, будь ласка, куди потрібно звертатися, щоб вирішити проблему самозахоплення сусідами підсобного приміщення? У багатоповерхівці на першому поверсі, є приміщення, яким користувалися всі мешканці, але двоє жителів будинку замінили там замки, а ключі нікому не дали. При зустрічі сказали, що ми маємо дати 500 гривень для того, щоб отримати ключ.

Відповідь експерта:

Згідно до ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» власники  квартир  багатоквартирних  будинків та житлових приміщень  у  гуртожитку  є  співвласниками допоміжних приміщень у будинку    чи   гуртожитку,   технічного   обладнання,   елементів зовнішнього  благоустрою  і  зобов'язані  брати участь у загальних витратах,   пов'язаних   з   утриманням  будинку  і  прибудинкової території   відповідно   до   своєї  частки  у  майні  будинку  чи  гуртожитках. Відтак, згідно загальних положень цивільного законодавства, які регулюють право спільної сумісної власності, будь-яке розпорядження майном, що перебуває у спільній сумісній власності відбувається за спільною згодою всіх співвласників. Отже, якщо загальної згоди на переобладнання та заміну замків у колясочній не було, то Ваші сусіди порушили право спільної сумісної власності. Ви маєте право захистити своє порушене право користування та володіння спільною сумісною власністю, подавши до суду позов на сусідів про усунення перешкод у користуванні майном.

Питання 2:

У нас у будинку досі холодні батареї. Викликали представників з ЖЕКу і ТЕЦ. ЖЕК каже, що у них все працює - це поломка в ТЕЦ, яка у свою чергу каже, що вони тепло подали. У будинку проблем з опаленням ніколи не було. Цього літа нам замінили бойлер на будинок без відома мешканців,  і відтоді  почалися проблеми. Куди нам звертатися для вирішення цього питання?

Відповідь експерта:

Згідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач серед іншого має право на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості в порядку, визначеному договором або законодавством. Згідно ст. 18 цього ж Закону у разі порушення виконавцем умов договору споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо. Спори щодо задоволення претензій споживачів вирішуються в суді. Крім того, на підставі Закону України «Про звернення громадян» Ви маєте право звернутися зі скаргою на бездіяльність комунальних підприємств до відповідної міської (районної) ради як засновника комунального підприємства.

Питання 3:

Проживаю в новобудові, в якій створено ОСББ. Вночі вкрали електричний щиток, який знаходиться на сходовому майданчику. Вранці електрик повідомив, що він відповідальність за це не несе. Голова ОСББ також сказав, що ми відповідаємо за своє майно(автомат). Купили новий автомат за свій рахунок. Питання - хто ж все-таки несе відповідальність за щиток, його вміст і те, що він постійно відкритий?

Відповідь експерта:

Згідно до ст. 4 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків» об'єднання створюється для забезпечення і захисту  прав  його членів  та  дотримання  їхніх  обов'язків,  належного утримання та використання  неподільного  і   загального   майна,   забезпечення своєчасного   надходження   коштів   для   сплати  всіх  платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність  об'єднання  полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень  на  володіння та   користування   спільним  майном  членів  об'єднання,  належне утримання будинку  та  прибудинкової  території,  сприяння  членам об'єднання   в   отриманні  житлово-комунальних  та  інших  послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання  ними  своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання. Об'єднання може   здійснювати   господарську  діяльність  для забезпечення власних потреб безпосередньо  або  шляхом  укладення договорів з фізичними чи юридичними особами. Тобто, будучи власником електричного щитка ОСББ несе відповідальність як власник та ризик випадкового знищення або викрадення  майна.

Питання 4:

Вже 10 років згідно з договором з ЖЕКом сплачуємо за гарячу та холодну воду згідно до показів квартирних лічильників. Для заміни існуючих придбав нову пару лічильників води, але через труднощі при спілкуванні з працівниками нашого ЖЕКу прошу підказати - чи можлива сьогодні в Україні процедура самостійної заміни уже встановлених квартирних лічильників води на нові і як вона виглядає? Чи при заміні вже існуючих квартирних лічильників води потрібна копія ліцензії на встановлення лічильників і хто її повинен надати у випадку самостійної заміни або ж проведення заміни лічильників сантехніком ЖЕКу?

Відповідь експерта:

Згідно до п. 9 постанови КМУ №630 від 21.07.2005 року у квартирі (будинку садибного типу) роботи з  установлення засобів  обліку  води  і теплової енергії (далі - квартирні засоби обліку)  проводяться  спеціалізованою  організацією,   виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача. Будь-яка самодіяльність з боку споживача по самовільному демонтажу або встановленню лічильників може потягнути за собою відповідальність.

Питання 5:

Розкажіть, як правильно написати заяву про те, що сусіди на сходовому майданчику встановили двері між поверхами?

Відповідь експерта:

Згідно до ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» власники  квартир  багатоквартирних  будинків та житлових приміщень  у  гуртожитку  є  співвласниками допоміжних приміщень у будинку    чи   гуртожитку,   технічного   обладнання,   елементів зовнішнього  благоустрою  і  зобов'язані  брати участь у загальних витратах,   пов'язаних   з   утриманням  будинку  і  прибудинкової території   відповідно   до   своєї  частки  у  майні  будинку  чи  гуртожитках. Відтак, згідно загальних положень цивільного законодавства, які регулюють право спільної сумісної власності, будь-яке розпорядження майном, що перебуває у спільній сумісній власності відбувається за спільною згодою всіх співвласників. Отже, якщо загальної згоди на встановлення клітки між поверхами не було, то Ваші сусіди порушили право спільної сумісної власності. Ви маєте право захистити своє порушене право користування та володіння спільною сумісною власністю, подавши до суду негаторний позов до сусідів про усунення перешкод у користуванні майном та зобов’язати сусідів демонтувати клітку.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
26 Грудня 2014 p. 20:12
Жителям хрущёвок приходится сталкиваться с принудительной заменой почтовых ящиков в подъездах. Если в вашем подъезде всю зиму холодные батареи, годами не крашенные стены, осыпающаяся штукатурка, пыли слоем в два пальца, но абсолютно исправные железные, ещё советского производства почтовые ящики, то вам следует ожидать попыток "законного" изъятия ваших почтовых ящиков под видом их замены. Причём заменщики никогда не интересуются мнением хозяев почтовых ящиков: жителей ставят перед уже совершимся фактом пропажи добротных старых ящиков и появлением на их месте жалких аналогов. Получается как в поговорке: "Без меня меня женили".