ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає юрист Сергій Петрик.

Питання 1:

Чи є правомірною подача заяви до суду щодо стягнення заборгованості за надані комунальні послуги та проведення засідання без участі відповідача (боржника)? Та чи можливе слухання, якщо відповідач не отримав письмового попередження про заборгованість та повістки до суду?

Відповідь експерта:

Чинний Цивільно-процесуальний кодекс України у відносинах стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги надає право позивачу скористатися так званою процедурою наказного провадження, коли до суду звертаються не з позовом, а із заявою про видачу судового наказу. Згідно ст. 102 ЦПК України у разі прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження, суд у триденний термін, з моменту її постановлення, видає судовий наказ по суті заявлених вимог. Видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їхніх пояснень.

Питання 2:

Скажіть, будь ласка, які документи необхідно принести  місцевій владі для зміни голови ОСББ? Невже для простої процедури зміни особи необхідно приносити той пакет документів, що і для нової реєстрації?

Відповідь експерта:

Відповідно до статті 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» для зміни відомостей про керівника у Єдиному державному реєстрі необхідно надати:

1.  Заповнена реєстраційна картка Форма 4 - про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

2. Рішення уповноваженого органу юридичної особи про зміну керівника та підписанта(-тів)   та/або   розпорядження  про їх призначення (примірник  оригіналу  або  нотаріально  засвідчена копія);

3.   Документ  що засвідчує повноваження довіреної особи.  

Питання 3:

Чи повинно підприємство сплачувати за стічні води згідно з пунктами 4.10 - 4.12 правил користування, якщо у нього на балансі немає стічної каналізації?

Відповідь експерта:

Апеляційними Господарськими судами Луганської, Донецької, Рівненської областей, міста Севастополя, а також Вищим Господарським Судом України за позовами суб’єктів господарювання до ТОВ «Луганськвода», РКП «Вода Криму», КП «Рівнеоблводоканал» (справи №№901/1687/13, 913/285/13-г, 26пд/5014/3344/2012) були розглянуті спори з цього питання. Суди при винесенні рішень зазначають наступне. Із аналізу розділу IV Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України витікає, що пункти 4.10.-4.13. (які знаходяться у цьому розділі) визначають алгоритм визначення об'єму поверхневих стічних вод, для застосування цих даних при приєднанні споживачів до систем централізованого водопостачання та водовідведення, зокрема, для визначення потужностей споруд та пропускної спроможності мереж каналізації, що необхідно при проектуванні та будівництві відповідних об'єктів. Разом з цим, питання, пов'язані з обліком, в тому числі прийнятих стоків, регулюються розділом V Правил №190, який має назву «Система обліку водопостачання та водовідведення». Відповідно до п.5.1, облік відпущеної питної води та прийнятих стоків здійснюється виробником і споживачами засобами вимірювальної техніки, які занесені до Державного реєстру або пройшли державну метрологічну атестацію. В разі відсутності у споживача засобів обліку на каналізаційних випусках кількість стічних вод визначається за кількістю води, що надходить з мереж центрального водопостачання та з інших джерел (п.5.14 Правил №190 ). Пунктом 5.29 Правил №190 передбачено, що у разі відсутності засобів обліку стічних вод їх облік здійснюється такими методами:

1) за допомогою засобів обліку на водозаборах;

2) за паспортною продуктивністю насосів на водозаборах;

3) за паспортним дебітом усіх свердловин та проектною потужністю поверхневого водозабору;

4) на підставі витрат води на технологічні потреби;

5) на підставі замірів кількості стічних вод, що надходять до мереж водовідведення.

Метод визначення кількості стічних вод встановлюється виробниками. Якщо кількість стічних вод визначається одним із методів, зазначених у цьому пункті Правил, що зафіксовано договором або двостороннім актом між виробником та споживачем на обумовлений термін, то споживач протягом цього терміну може не надавати виробнику таких даних. Вказана норма Правил містить вичерпний перелік способів визначення кількості стічних вод, який розширеному тлумаченню не підлягає (аналогічна правова позиція відносно здійснення обліку стічних вод за відсутності засобів обліку на каналізаційних випусках викладена у постанові Верховного Суду від 29 листопада 2010 року у справі №9/2пд). Таким чином, запропонований порядок розрахунку об'ємів поверхневих стічних вод (згідно пунктів 4.10.- 4.13. Правил користування) не може застосовуватися у спірних відносинах, так як пункти 4.10.- 4.13. Правил застосовуються, як зазначено вище, при приєднанні споживачів до систем централізованого водопостачання та водовідведення, для визначення потужностей споруд та пропускної спроможності мереж каналізації, що необхідно при проектуванні та будівництві відповідних об'єктів.

Питання 4:

Чи має право ЖЕК не видавати довідку про склад сім'ї, посилаючись на заборгованість?

Відповідь експерта:

Чинне законодавство України жодним чином не пов’язує питання наявності заборгованості за житлово-комунальні послуги та видання довідки про склад родини та місце проживання. У випадку виникнення заборгованості питання її стягнення вирішуються виключно в суді. Раджу Вам по-перше, звернутися до районної прокуратури зі скаргою на бездіяльність Вашого ЖЕКу, а по-друге, існуючу заборгованість реструктуризувати, щоб не мати проблем в майбутньому.

Питання 5:

Скільки коштував підігрів гарячої води в місті Полтава з 1 серпня 2014 року?

Відповідь експерта:

Тут слід зауважити, що з 01.07.2014 року ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» не надає послугу по підігріву гарячої води, ця послуга має назву «послуга з  централізованого постачання гарячої води». На сьогодні згідно  Постанова № 146 від 17.10.2014р. Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг діють наступні тарифи  (за 1 куб м води):

— за умови підключення рушникосушника до системи гарячого водопостачання 28,15 грн;

— за відсутності рушникосушника 26,43 грн.

Питання 6:

У нашому будинку ледве теплі батареї по всьому стояку. Коли викликали сантехніка з ЖЕКу, він сказав, що подача нормальна, така ж як і в минулому році, просто 2 квартири на стояку провели собі підігрів підлоги за рахунок батарей. Що робити? Можна зобов'язати сусідів припинити підігрів підлоги за рахунок опалення всього під'їзду?

Відповідь експерта:

Першим, хто зацікавлений в цьому, повинен бути ЖЕК, адже на перерахунках за недогрів Ваших квартир він втрачає чималі кошти. Тому саме він має подати до суду позов про зобов’язання мешканців будинку відновити систему циркуляції теплоносія в приладах опалення до нормативного. А всі так би мовити «постраждалі» від такого самоуправства сусідів мають виступати в цьому позові третіми особами на стороні позивача – ЖЕКа.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
22 Січня 2015 p. 19:12
Почему ЖЭКи Киева так спешно изымают из многоэтажек доступное общественное имущество жителей? Например, последний месяц наблюдалось повальное изъятие почтовых ящиков из подъездов хрущёвок. Вместо старых добротных сделанных из 2-х миллиметровой толщины стали действительно ящиков ЖЭКи подвесили жестяные шухлядки, соединённые в едином жестяном коробе. В новых шухлядках вообще отсутствует задняя стенка, т.е. для них задней стенкой служит стена подъезда. Это значит, что при недостаточно плотном креплении, при неровностях стены, да и вообще со временем вся почта из шухлядок будет выпадать на пол через зазор между стеной и коробом. К тому же все шухлядки снабжены однотипными простенькими замочками, да и сама хлипкая конструкция шухлядок позволяет открыть любую из них даже без ключа.