ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає юрист Сергій Петрик.

Питання 1:
 
У нашому дворі живуть 3 домовласника. У кожного є своя водоколонка, котра має окрему врізку від центральної труби. Чи можливо поставити лічильники, не прибираючи водоколонки у дворі?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно п. 5.5-5.6. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України,  до початку розробки технічної документації вузла обліку, споживач  повинен  отримати  від  виробника вихідні дані,  а також рекомендації щодо типу засобів обліку. Вихідні дані  видаються за  заявкою споживача  в  15-денний термін.  Вибір засобів обліку здійснює споживач,  виходячи з отриманих вихідних даних, одержаних від виробника. Проектування,   монтаж  та  експлуатація  вузлів обліку виконуються  відповідно  до  вимог  державних  будівельних норм. Приймання в експлуатацію вузла обліку та реєстрація засобів обліку здійснюються за участю представника виробника. Тож Вам необхідно звернутися до місцевого Водоканалу та отримати необхідні вихідні дані.
 
Питання 2:
 
Підкажіть, будь ласка, як має проходити процедура проведення виборів голови ОСББ, ким він повинен обиратися, і яка кількість голосів повинна бути, щоб ці вибори були дійсними та був обраний легітимний голова ОСББ?
 
Відповідь експерта:
 
Перш ніж відповідати на Ваше запитання, хотілося б наголосити на тому, що згідно Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків» вищим органом ОСББ є не голова, який є всього лише виконавчим органом, а загальні збори ОСББ, які обирають правління на чолі з головою. Загальні збори правоуповноважені ухвалювати рішення, якщо при їх скликанні були дотримані всі вимоги, що випливають із Закону «Про ОСББ» і його статуту, якщо на зборах є кворум. Збори можуть ухвалювати рішення тільки з тих питань, які були вказані у повідомленні про скликання, за винятком випадків, коли у зборах беруть участь або представлені всі члени ОСББ. Рішення загальних зборів ухвалюється, як правило, простою більшістю голосів, тобто рішення ухвалене, якщо за нього проголосувало більше половини присутніх на зборах його членів. При рівному розподілі голосів вирішальною є думка голови правління. За таким принципом вирішуються також усі допоміжні питання.
 
Рішення про зміну статуту вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше 3/4 членів, що брали участь у загальних зборах, або їхніх представників. При виборах, обраним вважається кандидат, що одержав найбільшу кількість голосів, якщо статутом не передбачено вимоги більшого числа набраних голосів. У пункті 5.5 Типового статуту ОСББ зазначено й інші питання, з яких потрібна така кваліфікована більшість. ОСББ може ухвалювати рішення без скликання загальних зборів, якщо за рішення, винесене на голосування, письмово проголосувала потрібна кількість його членів. При цьому необхідно звернути увагу на п. 5.6 Типового статуту ОСББ, де вказано, що: «Порядок проведення письмового опитування затверджується загальними зборами». Наприклад, таке письмове голосування можливе тільки у разі відсутності кворуму на зборах, куди виносилося дане питання, або після попереднього його обговорення на засіданні правління.
 
Питання 3:
 
Чи передбачений перерахунок на сплату послуги з теплопостачання для квартир перших поверхів багатоповерхового будинку, якщо кімнатна температура не перевищує 17 градусів?
 
Відповідь експерта:
 
Порядок проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх  або  надання не в повному обсязі, зниження якості, затверджено постановою КМУ від 17.02.2010 року №151. Згідно цієї постанови у разі невідповідності фактичної температури в житлових приміщеннях нормативній, перерахунок за надання   послуг з централізованого  опалення, за відсутності квартирних та будинкових засобів обліку теплової енергії проводиться у разі оплати послуг, повинен бути здійснений виконавцем згідно з  актом-претензією на 5 відсотків за кожний градус зниження від нормативної температури (18 градусів) за кожний кв. м. площі, де відбулося зниження.
 
Питання 4:
 
Проживаю в Києві, в квартирі встановлено лічильники на ХВП і ГВП. Чи може знайомий сантехнік замінити мені лічильники на нові? І найважливіше, хто повинен опломбувати потім ці лічильники, чи не відмовлять мені в опломбуванні, вимагаючи надати ліцензію тієї організації хто робив заміну лічильника?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно п. 9 постанови КМУ №630 у квартирі (будинку садибного типу) роботи з  установлення засобів  обліку  води  і теплової енергії (далі - квартирні засоби обліку)  проводяться спеціалізованою організацією,   виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача. Згідно п. 5.10. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених  пунктах України, засоби обліку в місцях їх приєднання  до  трубопроводів, повинні бути  опломбовані представником виробника і захищені від несанкціонованого втручання в  їх  роботу,  яке  може   порушити достовірний  облік  кількості отриманої води. Засувки на обвідних лініях повинні бути опломбовані виробником.  Неопломбовані засоби обліку до експлуатації не допускаються.
 
Питання 5:
 
Неприватизована квартира. Повнолітній син відмовляється сплачувати комунальні платежі. Є заборгованість за 3 роки. Рішенням суду від 18.07.2014 визначені у користування житлові і нежитлові площі. Як розділити борг в судовому порядку?
 
Відповідь експерта:
 
Керуючись рішенням суду про встановлення порядку користування жилими та нежилими приміщеннями у Вашій квартирі, необхідно звернутися до суду із позовом про встановлення порядку сплати за комунальні послуги, в якому попрохати розподілити особовий рахунок по Вашій квартирі  у всіх комунальних підприємствах між Вами та сином на два окремих особових рахунки зі сплатою заборгованості пропорційно зайнятій площі та з урахуванням рішення суду від 18.07.2014 року.

Питання 6:
 
Я живу в п'ятиповерхівці на четвертому поверсі. Будинок кооперативний, відноситься до ОЖБК. Хочу підключити інтернет. Для цього потрібно взяти ключ від даху. Керуюча будинком навідріз відмовилася його давати. У ОЖБК сказали вирішувати це питання з керуючою будинком. Зверталися в міськадміністрацію - там теж відмовили, мотивуючи це тим, що будинок кооперативний і їм не підкоряється. Підкажіть, куди ще можна звернутися для вирішення цього питання?
 
Відповідь експерта:
 
Ваше порушене конституційне право на доступ до інформації Ви маєте право захистити у суді, подавши позов про зобов’язання ОЖБК та керуючої будинком забезпечити безперешкодний доступ на дах будинку для проведення робіт, пов’язаних з проведенням інтернет-кабелю.

 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (2)
Михаил1
29 Січня 2015 p. 10:48
Развелось однако знатоков ОСМД. Вам, гр-н Скоропад, русским по белому написано, что решающее слово за главой, если голоса разделились поровну. В чем не прав эксперт, и на каком основании вы его называете диверсантом?
Коля Пухов
01 Лютого 2015 p. 22:20
Ви можете собі уявити, щоб у цивілізованій країні державні структури раптом почали вилучати поштові скриньки з під"їздів, тобто посягати на право власності мешканців. Звісно, у цивілізованій країні таке неможливо. Натомість, у Києві останні кілька місяців ЖЕКи масово вилучали поштові скриньки з під"їздів, а замість них привезли жалкі шухлядки, у яких навіть задньої стінки немає. Люди обурені цією їм нав"язаою нерівноцінною заміною.