ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає юрист Сергій Петрик.

Питання 1:

Начальник ЖЕКу подала на мене в суд за несплату комунальних послуг та прибудинкової території. Однак, у квартирі вже 10 років ніхто не живе, там стоїть пломба на газ, відрізана вода, так як йде капітальний ремонт із заміною труб - немає взагалі каналізації, стоїть лічильник на світло та проводка також поміняна, і свідчення були зняті ще 10 років тому - з тих пір не змінилися. ЖЕК про це знає, але  через 10 років вирішили подати в суд. Скажіть будь ласка, що потрібно для того, щоб довести суду, що в квартирі ніхто не живе вже 10 років і як взагалі можна вирішити цю ситуацію?

Відповідь експерта:

Згідно ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.  Суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Факт Вашого не проживання за даною адресою можна довести лише письмовими актами ЖЕКу, складеними  у присутності сусідів, або довідкою з іншого фактичного місця проживання.

Питання 2:

Скажіть, будь ласка, чи повинен ЖЕК проводити ремонт та заміну стояків холодної води і каналізації в моїй приватизованій квартирі?

Відповідь експерта:

Все, що зобов’язаний ЖЕК вчинити на Вашу користь, повинно бути прописане в розділі «Обов’язки виконавця» договору на надання послуг по утриманню будинку та прибудинкової території, який має бути укладений у Вас із ЖЕКом. Окрім цього, згідно Типового договору межею відповідальності та точкою розподілу постачання холодної   та   гарячої   води  є точка   після  першої водозапірної  арматури  на  відгалуженні  від  стояка  у  квартирі споживача;  водовідведення - зливний отвір санітарно-технічних приладів.

Питання 3:

Я - власник квартири в ЖБК. ЖБК нараховує мені за послуги згідно з тарифом за 1кв. м: утримання будинку 2,20 грн і ремонтний фонд 0,50 грн. Чи є правомірним нарахування окремо за ремонт даху близько 600 грн і ремонт водоводу близько 300 грн?

Відповідь експерта:

Житлово-будівельні кооперативи, які самостійно (власними силами та/або залученням на договірній основі інших юридичних та фізичних осіб) забезпечують утримання будинку і прибудинкової території, визначають розмір витрат з утримання будинку та прибудинкової території з урахуванням положень Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 30.04.1985 № 186, тобто із затверджених на загальних зборах розмірів внесків. Визначений загальними зборами житлово-будівельного кооперативу розмір внесків (платежів) на утримання будинку і прибудинкової території не потребує затвердження чи погодження органами державної влади чи місцевого самоврядування.

Питання 4:

Скажіть, чи має право ЖЕК вимагати плату за опломбування лічильників води і на якій підставі?

Відповідь експерта:

Згідно з п. 5.10. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених  пунктах України засоби обліку в місцях їх приєднання  до  трубопроводів повинні  бути  опломбовані  представником виробника і захищені від несанкціонованого  втручання  в  їх  роботу,  яке  може   порушити достовірний  облік  кількості отриманої води.  Засувки на обвідних лініях повинні бути опломбовані виробником.  Неопломбовані  засоби обліку до експлуатації не допускаються. Стосовно плати за пломбування – то це комерційна діяльність ЖЕКу, плата розраховується згідно калькуляцій.

Питання 5:

В нашому будинку один власник квартири відмовився від централізованогоного опалення: відрізав радіатори, ізолював стоякові труби, про що письмово повідомив голову правління. Всі роботи виконано самовільно. Наскільки правомірні його дії, та як вони регулюються?

Відповідь експерта:

На цей випадок діє Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові  споживачів  від  централізованого теплопостачання, затверджений наказом Мінбуду України № 4 від 22.11.2005 року.  Для  вирішення  питання  відключення  житлового  будинку (будинків)   від  мереж  централізованого  опалення  його  власник (власники) повинен (повинні) звернутися  до  Комісії  з  письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП.  До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку  щодо  створення  ініціативної  групи  з вирішення питання відключення  від  мереж  ЦО  і  ГВП  та  прийняття   рішення   про влаштування  у  будинку  системи  індивідуального  або автономного опалення.   Рішення   про   відключення   будинку   від    системи централізованого  опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками  (уповноваженими  особами власників) приміщень у житловому будинку. Якщо ж мешканець Вашого будинку не дотримався всієї процедури – голова правління має в судовому порядку з’ясувати з ним стосунки.

Питання 6:

Моя сім'я проживає в п'ятиповерховому будинку на другому поверсі. Третю зиму поспіль опалення в квартирах по нашому стояку, з другого по п'ятий поверх бажає кращого. З початку опалювального сезону 2014 температура повітря в наших квартирах становить від 14 до 16 градусів. В цьому році дізнаюся, що мешканець першого поверху зробив врізку в стояк системи опалення, направивши теплоносій безпосередньо до своєї батареї в одній з кімнат. Чи впливає це на зниження температури в квартирах верхніх поверхів? Як зарадити ситуації?

Відповідь експерта:

В цьому випадку доцільно звернутися до ЖЕКу та теплоенерго з метою створення спеціальної комісії, яка обстежить внутрішні інженерні мережі опалення Вашого будинку та надасть компетентну відповідь на питання – чому система опалення у Вашому будинку є розбалансованою та хто має нести відповідальність та виправляти ситуацію.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)