ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:
 
Я пенсіонерка, у мене виникла заборгованість за опалення. З моєї пенсії почали стягувати заборгованість. Жодних повісток чи попереджень я не отримувала, ніяких виконавчих листів теж. Чи повинні мены повідомити, що був суд? Я згодна, що заборгованість треба погашати, але якщо б попередили, можна було б укласти договір на реструктуризацію. 
 
Відповідь експерта:
 
Чинний Цивільно-процесуальний кодекс України у відносинах стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги надає право позивачу скористатися так званою процедурою наказного провадження, коли до суду звертаються не з позовом, а із заявою про видачу судового наказу. Згідно ст. 102 ЦПК України, у разі прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження, суд у триденний термін, з моменту її постановлення, видає судовий наказ по суті заявлених вимог. Видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їхніх пояснень.
 
Питання 2:
 
Така ситуація - прийшли представники ЖЕКу і сказали, що потрібно змінювати лічильники на гарячу та холодну воду - все це за рахунок власника квартири. Пояснили таку необхідність тим, що лічильники вже старі (лічильники встановлювали в 2007 році, коли будинок здавали в експлуатацію). Ми не замінили лічильники, за це вони нарахували вдвічі більшу плату за воду, обгрунтувавши тими ж старими лічильниками і що вони вже, нібито, неправильно показують кількість використаної води. Підкажіть, будь ласка, що робити?

Відповідь експерта:
 
Статтею 28  Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність» визначено, що засоби вимірювальної техніки, які перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці через міжповірочні інтервали, порядок встановлення яких визначається нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади у сфері метрології (далі - ЦОВМ). Відтак, не повірені засоби обліку води є несправними, а їхні показники не можуть бути враховані при нарахуванні за отримані послуги. Згідно п. 9 постанови КМУ № 630 від 21.07.2005 року у квартирі (будинку садибного типу) роботи з установлення засобів  обліку  води  і теплової енергії (далі - квартирні засоби обліку)  проводяться  спеціалізованою організацією,  виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача.
 
Питання 3:
 
Чи повинна компанія попереджати про необхідність чергової повірки водоміра?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно ч.4 п. 32 Постанови КМУ № 630 від 21.07.2005 року виконавець, окрім іншого, зобов’язаний контролювати установлені міжповіркові інтервали, проводити періодичну повірку квартирних засобів обліку, їх обслуговування та ремонт, у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж. Зазвичай дата наступної повірки водоміру зазначається в акті опломбування та повірки, копія якого залишається у споживача, який теж мусить контролювати міжповірковий інтервал.
 
Питання 4:
 
Нещодавно Верховна Рада прийняла законопроект про так званий податок на нерухомість. Чи підпадають комунальні підприємства під даний податок, чи є якісь пільги при його сплаті?

Відповідь експерта:
 
Згідно з ст. 266.2.2. не є об’єктами оподаткування на нерухомість, зокрема, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створені ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими (їх спільна власність). Тож якщо підприємство є комунальним унітарним комерційним, воно може бути визначене платником податку на нерухомість у відношенні нерухомого майна, переданого йому в господарське відання засновником – відповідною міською або селищною радою, за винятком будівель промисловості, зокрема виробничих корпусів, цехів, складських приміщень. Стосовно встановлення пільг на цей вид податку – то ПКУ зазначає, що кожна міська або селищна рада має право встановлювати ставки та пільги на сплату цього податку.
 
Питання 5:
 
Ми проживаємо в сільській місцевості. Скажіть, чому ми платимо ПДВ за електроенергію?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно з Постановою НКРЕКП від 21.10.2014 р. No154 та від 23.10.2014 р. No164, вносяться зміни до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню:
Категорії споживачів Тарифи на електроенергію, в копійках за 1 кВт/год
 
 
Питання 6:
 
Отримано за дарчою кімнату в комунальній квартирі. Чи потрібен дозвіл інших господарів для прописки?
Відповідь експерта:
 
Якщо у Вашій дарчій  на квартиру вказано, що Ви є співвласником на праві спільної сумісної власності, то в такому випадку необхідна згода іншого співвласника (ів). У разі, коли квартира поділена на частини, і Ви є власником саме окремої частини (даний факт також підтверджується у дарчій), то, в такому випадку, Ви є одноособовим власником своєї окремої частини і згода власника іншої частини непотрібна.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
12 Березня 2015 p. 21:10
Если в вашем подъезде всю зиму холодные батареи, годами не крашенные стены, осыпающаяся штукатурка, пыли слоем в два пальца, но абсолютно исправные железные, ещё советского производства почтовые ящики, то вам следует ожидать попыток "законного" изъятия ваших почтовых ящиков под видом их замены. Причём заменщики никогда не интересуются мнением хозяев почтовых ящиков: жителей ставят перед уже совершимся фактом пропажи добротных старых ящиков и появлением на их месте жалких аналогов. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Василь: " привезли жалкі шухлядки, у яких навіть задньої стінки немає, тобто розраховано на те , що задньою стінкою буде стіна під"їзда. Це значить, що при нерівній стіні, або при нещільному кріпленні, або просто з часом уся вкинута пошта буде випадати на підлогу через зазор між стіною і шухлядками. Крім того, усі дверцята шухлядок кожного блоку тримаються на спільному стержні, тобто зробити непридатними усі шухлядки одразу може навіть восьмирічна дитина, якщо захоче вийняти цей стержень. Люди обурені цією їм нав"язаою нерівноцінною заміною".