ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

Є заборгованість по квартплаті, але ми плануємо її погасити. З питанням про суму заборгованності звернулись в ЖЕК, але сума, яку нам там озвучили, набагато вища за призначену судом. Чи правомірні такі дії ЖЕКу та яку суму все ж таки треба сплатити? Чи є суд останньою інстанцією?

Відповідь експерта:

Без надання Вами копій договору про надання послуг, укладеного між Вами та ЖЕКом, без копій повідомлень про нарахування та квитанції про сплату Вами послуг, без сальдових відомостей щодо стану Вашого особового рахунку, без рішення суду,  відповісти на Ваше не видається можливим, хоча б тому, що Ви не повідомляєте, чи Ви платили за послуги ЖЕКу після рішення суду.

Питання 2:

Хто повинен оплачувати встановлення та обслуговування приладів обліку. Чи закріплено це законодавчо?

Відповідь експерта:

Згідно з п. 9 постанови КМУ № 630 від 21.07.2005 року, у квартирі (будинку садибного типу) роботи з  установлення засобів  обліку  води  і теплової енергії (далі - квартирні засоби обліку)  проводяться  спеціалізованою  організацією,   виконавцем,  виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача. Квартирні засоби  обліку  беруться виконавцем на абонентський облік. Періодична повірка,  обслуговування та ремонт (у  тому  числі демонтаж,  транспортування  та  монтаж)  квартирних засобів обліку проводяться за рахунок виконавця.

Питання 3:

Проживаємо в приватному секторі. Ми встановили і неодноразово повіряли лічильник на воду. Тепер водоканал вимагає перенесення лічильника в колодязь на вулиці (послуга платна).  За станом здоров'я ми не маємо можливості туди спускатися для зняття показань та й зайвих грошей немає. Що робити в цій ситуації?

Відповідь експерта:

Згідно з п. 5.2. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених  пунктах України, вузли   обліку   повинні   розташовуватись   на   мережі споживача,  як  правило,  на  межі  балансової  належності   мереж виробника  та  споживача  або,  за згодою виробника, в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною  будівлі  в  місці входу водопровідного вводу.

Питання 4:

Який порядок огородження (встановлення паркану по периметру) прибудинкової території. До чиєї компетенції відноситься дане питання? Висота паркану більше 100 см. Чи потрібні дозволи, погодження органів місцевого самоврядування? В яких нормативних документах чітко визначені вимоги та порядок? Чи не може встановити цей паркан обслуговуюча будинок організація?

Відповідь експерта:

Згідно з ДБН Б.2.2-5:2011. Благоустрій територій  дозволено проектувати огородження як окремих ділянок, так і усієї прибудинкової території лише садибної забудови. Висота огороджень має бути не більше ніж 2,0 м на межі сусідніх земельних ділянок та не більше ніж 2,5 м на межі з вулицею для забезпечення нормативної інсоляції та провітрювання суміжних територій. Стосовно огородження прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, Вам необхідно звернутися до управління благоустрою виконавчого комітету за місцем Вашого проживання та погодити технічні умови та проект такої огорожі.

Питання 5:

У нашому будинку встановлена дахова котельня, яка обслуговується організацією згідно з договором з нашим ЖЕКом. Зараз ЖЕК встановив нам тариф на опалення, на який нам не надавали ніяких документів, згідно з якими цей тариф розрахований. Крім того ЖЕК хоче нав’язати нам додаткові послуги. Як нам захистити свої права, до кого звернутись з проханням перевірки правильності нарахування тарифів?

Відповідь експерта:

Контролюючими органами в сфері правильності нарахування плати за житлово-комунальні послуги є територіальні відділення Антимонопольного комітету України та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Окрім цього, постановою Верховної Ради України від 23.07.2014 року створено тимчасову слідчу комісію, яка повинна перевіряти дотримання законодавства під час держрегулювання ринків енергії, газу, тепла і води на тлі підвищення тарифів на їхні послуги. Не потрібно також забувати про те, що згідно ст. 55 Конституції України права людини і громадянина захищаються виключно судом.

Питання 6:

Купили квартиру. Була заборгованість по газу, електроенергії, ЖЕКу, водопостачанню, тепломережі. Операція проводилася через агенство нерухомості і посвідчене державним нотаріусом. В договорі купівлі-продажу обумовлений пункт, що продавець зобов'язується в десятиденний термін погасити заборгованість по ЖКП. Після покупки квартири ми поставили лічильник на газ і здійснили пуск газу, при цьому уклавши новий договір з газовим господарством. Протягом двох років платили згідно з установленими тарифами за показаннями лічильника за споживаний газ. При цьому борг попереднього власника квартири не був погашений та залишився закрпленим за даною квартирою. Чи може газове господарство зобов'язати мене оплачувати борг колишнього власника? Чи необхідна для цього постанова суду?

Відповідь експерта:

Якщо дійсно у Договорі купівлі-продажу було вказано, що «продавець (власник квартири) зобов’язується в десятиденний термін погасити заборгованість по ЖКП», то ця заборгованість залишається його особистим зобов’язанням перед міськгазом і він повинен вжити всіх заходів щодо розшуку колишнього власника – продавця квартири. Ви ж, як нові власники відповідаєте за своїми зобов’язаннями перед міськгазом лише з моменту укладання договору купівлі-продажу квартири.
 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)