ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає експерт "У.К.", юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

Оплачувала за всі надані послуги «Рівнетеплоенерго» згідно з виставленими рахунками, навіть, по можливості, намагалися передоплачувати. Але за грудень 2014 року «Рівнетеплоенерго» прислали повідомлення про заборгованість на суму 2 тис. грн. На мої обурливі звернення мені відповіли, що ними було здійснено коригування оплати з 2012 року. Чи законні їхні дії? І чому це коригування не було здійснено протягом року за який здійснювалась оплата? Чому виникла ситуація, що я лишилася боржником трирічної давності?

Відповідь експерта:

Без надання Вами копій договору про надання послуг, укладеного між Вами та «Рівнетеплоенерго», без копій повідомлень про нарахування та квитанцій про сплату Вами послуг, без сальдових відомостей щодо стану Вашого особового рахунку відповісти на питання «Чому виникла ситуація, що я лишилася боржником трирічної давності?» не видається можливим. Єдине, що можу зазначити, що Ви маєте право захиститися від зайвих боргів, подавши до суду позовну заяву про зобов’язання скасувати заборгованість.

Питання 2:

Чи існує порядок повернення приватизованого майна у державну власність? Якщо так, то якими законодавчими актами це регулюється?

Відповідь експерта:

Все залежить від того, яке саме державне майно Ви маєте на увазі. Постановою КМУ № 32 від 18.01.2001 року затверджено Порядок  повернення   у   державну   власність об'єктів  приватизації  у  разі розірвання або визнання недійсними договорів купівлі-продажу таких об'єктів, який регулює відносини,  пов'язані з поверненням у державну   власність   об'єкта   приватизації,   відчуженого за результатами  його  продажу  на аукціоні,  за конкурсом або шляхом викупу,  у разі розірвання договору купівлі-продажу цього  об'єкта за  рішенням  суду  у  зв'язку  з  невиконанням  умов договору або визнання судом його недійсним. Якщо Ви маєте на увазі приватизовану Вами квартиру (житловий будинок) або іншу нерухомість, то Закон України «Про приватизацію державного житлового фонду» не передбачає такої процедури як повернення у державну власність вже приватизованої фізичною особою квартири.

Питання 3:

Чи може Обленерго, маючи багатотисячну заборгованість перед комунальним підприємством (обслуговує житлові будинки) за спільне використання технологічних ліній, нараховувати підприємству штраф та пеню за несвоєчасну оплату рахунку? При цьому саме Обленерго погашати заборгованість не збирається, посилаючись на фінансову кризу.

Відповідь експерта:

Згідно з п. 8.2. Типового договору на постачання електричної енергії, у разі  внесення  платежів за спожиту електричну енергію,  з порушенням термінів,  Споживач сплачує Власнику мереж пеню  в визначеному  розмірі за кожний день прострочення платежу, враховуючи  день  фактичної  оплати.  Тож нарахування пені за неоплачений рахунок за електроенергію цілком законне. Що стосується заборгованості Обленерго на Вашу користь – Ви її можете стягнути в судовому порядку, подавши позов до відповідного господарського суду.

Питання 4:

Близько 10 років тому встановив водомір в приватному секторі у підвалі свого будинку (ніхто не вимагав інакшого розміщення). Під час чергової необхідності відправляти водомір на повірку, вимагають виносити його в колодязь на вулиці. Як залишити водомір у будинку, так як у вуличному колодязі загальна труба 100 мм і відвід до мене 0,5 дюйма, і технічний стан незадовільний, боюся залишитися взагалі без води?

Відповідь експерта:

Згідно з п. 5.2. Правил користування системами централізованого
комунального водопостачання та водовідведення в населених  пунктах України, вузли   обліку   повинні   розташовуватись   на   мережі споживача,  як  правило,  на  межі  балансової  належності   мереж виробника  та  споживача,  або  за згодою виробника в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною  будівлі  в  місці входу водопровідного вводу.

Питання 5:

Скажіть, будь ласка, що потрібно для того, щоб змінити старий електричний лічильник всередині будинку на новий, який бив же розташовувався на вулиці, в приватному будинку?

Відповідь експерта:

Для вирішення питання щодо перенесення приладу обліку електроенергії у ЗКО, за бажанням споживача, споживачу необхідно звернутися до філії місцевого обленерго з письмовою заявою.

Питання 6:

Я мешкаю на першому поверсі будинку з верхньою подачею тепла. На одному з верхніх поверхові (куди господарі нікого не допускають) самовільно зроблена реконструкція системи опалення з облаштуванням «теплої підлоги» і тому (кажуть тепловики), у мене 15 - 16 градусів. Яке підприємство (тепломережа обо ЖЕК) і яким чином повинні вирішити цю проблему?

Відповідь експерта:

Вирішувати проблему недостатнього підігріву Вашої власної квартири, як би це не дивно звучало, повинні Ви самі. По-перше, не платити за неякісні послуги шляхом складання актів замірів повітря у квартирі разом із тепломережею, по-друге, на основі цих актів замірів звернутися до суду із позовом на сусідів та зобов’язати їх демонтувати теплу підлогу.

Питання 7:

Чи має право міськгаз нараховувати оплату за споживання газу на 1 особу,  якщо в квартирі ніхто не прописаний (прилад обліку газу у мене відсутній)?

Відповідь експерта:

Але ж Ви не будете заперечувати, що Ви є власником цієї квартири на підставі відповідного правовстановлюючого документу, який Ви надавали у міськгаз при укладанні договору на надання послуг з газопостачання. Тож Вам, як власнику, і нараховують за нормами споживання на 1 особу. Встановлюйте лічильник і не платіть зайвого – така моя Вам порада.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)