ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає експерт Ігор Скоропад.

Питання 1:

В одному з підвалів нашого будинку розміщуються слюсарі з ЖЕКу. Наскільки правомірне їхнє перебування там? Жителі будинку вирішили встановити лічильник на тепло за власні кошти. Якими правовими методами ми можемо змусити ЖЕК матеріально брати участь у придбанні приладу обліку теплової енергії?

Відповідь експерта:

Якщо у Вашому будинку не створено ОСББ, то з'ясувати правомірність розміщення у підвальних приміщеннях слюсарів з ЖЕКу необхідно через відповідне письмове звернення до керівництва міста або через персональне звернення до суду. Якщо ЖЕК не є власником приміщення (-нь) у Вашому будинку, то він не може матеріально брати участь в придбанні будинкового обладнання.

Питання 2:

Нашому ОСББ вже 4 роки. За цей час голова прозвітував про виконану роботу тільки 2 рази. На всі вимоги надати для перевірки документацію про доходи та витрати будинку, про зарплату голови та бухгалтера (маємо право згідно статуту) вона не реагує. Які державні органи ми можемо залучити до перевірки фінансової діяльності? Як змінити голову, якщо вона добровільно не хоче скласти повноваження?

Відповідь експерта:

Звіт про фінансово-господарську діяльність правління ОСББ відбувається, як правило, один раз на рік. Порядок встановлюється статутом ОСББ або рішенням загальних зборів. Перевірку фінансово-господарської діяльності правління ОСББ проводить ревізійна комісія, яку також обирають на загальних зборах. Збори можуть прийняти рішення про проведення незалежної перевірки (аудиту). Загальні збори ОСББ обирає правління ОСББ, а правління може самостійно обрати (переобрання) голови зі свого складу.

Питання 3:

У нас в під'їзді є кімната ветеранів, яка займає 3-х кімнатну квартиру на першому поверсі. Мешканців під'їзду таке сусідство не влаштовує. Як можна зробити, щоб цю кімнату з нашого будинку прибрали, або хоча б змусити їх брати участь у фінансових питаннях (наприклад, коли мінялися труби вони не давали гроші, зараз стоїть питання встановлення теплового лічильника)?

Відповідь експерта:

Дізнайтеся, хто є власником цієї квартири. З цим власником і ведіть всі переговори щодо участі в утриманні будинку.

Питання 4:

В будинку створено ОСББ, хоча будинок не переданий на баланс ОСББ, обслуговується ЖЕКом. З метою контролю якості та кількості наданих послуг, за дорученням власників квартир, керівництво ОСББ звернулося до ЖЕКу з проханням про надання інформації про те, які роботи виконані протягом попереднього року в домі, яка кошторисна вартість. ЖЕК відмовився надати таку інформацію, мотивуючи тим, що ОСББ він «звітувати не зобов'язаний». Яким чином нам отримати таку інформацію, кому і за яким законом зобов'язаний відзвітувати ЖЕК?

Відповідь експерта:

Якщо ЖЕК не бажає виконувати чинне законодавство,  насамперед Закон «Про ЖКП, ОСББ», необхідно офіційно направити заяву в міськраду, прокуратуру, в антимонопольний комітет, в інспекцію по захисту прав споживачів, в ОДА, Мінрегіон. Дуже швидко ЖЕК зрозуміє, що це йому виходить набагато дорожче.

Питання 5:

Я живу на останньому поверсі п'ятиповерхівки. Мінімум 2 рази на тиждень на дах ходять кабельники. Чи маю я право повісивши свій замок на двері на горище, так як починає протікати дах?

Відповідь експерта:

Дане питання Вам краще офіційно вирішити зі своїм ЖЕКом (КК, ОСББ), тобто з тим, хто займається питаннями утримання і обслуговування Вашого будинку. Можливо балансоутримувач будинку домовиться саме з Вами щодо наявності замка і ключа на дах.

Питання 6:

Я прописана в квартирі, але власником квартири є інша особа. Чи можу я заключити договір з ЖЕКом на сплату комунальних платежів на своє ім'я? Можливо, це буде якийсь тимчасовий договір чи, може, просто оформити за заявою власника квартири?

Відповідь експерта:

Ви можете укласти договір з ЖЕКом на сплату комунальних платежів на своє ім'я, якщо Вас на це, відповідно, уповноважить власник квартири.

Питання 7:

Скільки часу займає зміна фото в паспорті?

Відповідь експерта:

Вклеювання до паспорта нових фотокарток при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку проводиться у п'ятиденний термін, згідно п. 12 Постанови Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» від 26 червня 1992 року №2503-XII.

Питання 8:

У будинку створено ОСББ, акт приймання-передачі будинку не підписано, я не є членом ОСББ, оскільки заяву не писала, договір надіслано рекомендованим листом, дата заключення 7 липня 2013 року, дата отримання листа 20 листопада 2014 року, 1 квітня 2015 року приходить повідомлення в суд сплатити борг нарахований мені з 1 серпня 2013 року в сумі 1,3 тис. грн і загальна сума позову з врахуванням пені та 3% річних і інфляції 44,9 тис. грн, та вимога накласти на моє майно арешт. Чи правомірні дії ОСББ? Та ще й протокол зборів у якому зазначено 1% нарахування пені за кожний день прострочення є сфальсифікованим, оскільки існує такий самий без вказаного проценту пені і ще з деякими розбіжностями.

Відповідь експерта:

Членство ОСББ набувається або на установчих зборах при створенні ОСББ або за власною заявою власника квартири чи приміщення. Якщо Ви не є членом ОСББ, то ОСББ, відповідно до ст. 9 Закону України «Про ОСББ» має право укладати з не членами Угоду про співпрацю та  дії у спільних інтересах. ОСББ має право звертатися до суду на боржників-співвласників, які зобов’язані приймати участь в утриманні спільного майна. Суд повинен визначити правомірність застосування пені, коефіцієнту інфляції та правочинність протоколу зборів. Давати оцінку діям ОСББ іншим стороннім особам, в процесі розгляду позову судом,  заборонено.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
19 Квітня 2015 p. 21:44
Компания "Киевэнерго" по почте присылает киевлянам счета с сообщениями о якобы существующем долге. Приписываемый долг, как правило, небольшой, порядка 100-200 гривен. Когда получивший такое сообщение всё-таки отложит все свои дела, или отпросится с работы за свой счёт, и придёт в районное отделение "Киевэнерго" для того, чтобы выяснить причину приписываемого долга, то окажется, что приём по этому вопросу временно прекращён по техническим причинам. И так несколько раз. В конце концов "должник" приходит к мысли, что дешевле было бы оплатить этот несуществующий долг, чем безрезультатно столько рабочего времени потерять.