ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

 

Питання 1:
 
В будинку є ОСББ. Встановлено тепловий лічильник. Але договір на опалення у ОСББ не з постачальником послуг, а з ТОВ, у якого перебуває у власності дворова котельня. І це ТОВ нав'язує нашому ОСББ підписання двоставкового тарифу на опалення. В іншому випадку воно погрожує відключити від опалення. А «абонплата» настільки висока, що витрати на опалення в рік значно перевищують витрати у будинках, що не обладнані теплолічильниками. Обґрунтувати з чого складається сума «абонплати» і на якій підставі застосовується двоставковий тариф - ТОВ відмовляється. Кажуть, що їхні тарифи затверджені комісією за цінами. Прокоментуйте, будь ласка, наскільки це законно?
 
Відповідь експерта:
 
Порядок формування тарифів на теплову енергію визначено відповідною Постановою КМУ від 01.06.11 №869. Цією Постановою передбачено застосування двоставкового тарифу і визначений порядок його затвердження. Якщо ОСББ не може домовитися з ТОВ, щоб останнє надало текст договору на дану послугу, який би взаємно влаштовував обидві сторони, то ОСББ може звернутися до АМКУ і Нацкомісію з відповідною скаргою на цього суб'єкта господарювання.
 
Питання 2:
 
Відбувається руйнування балконної плити в приватизованій квартирі. В 2010 році ЖЕК включив балкон до планового ремонту, який не провели. Тепер працівники відмахуються від проведення робіт. Як можна захистити себе в цій ситуації? Чи можна розраховувати на часткову компенсацію коштів, які буде витрачено на ремонт?
 
Відповідь експерта:
 
Капітальний ремонт таких елементів житлового будинку, як правило, відбувається за рахунок  коштів місцевого бюджету. Поточного ремонту (якщо його достатньо у даному випадку) потрібно вимагати від свого ЖЕКу. Зверніться до керівництва ОМС, до свого депутата округу з заявою по цій проблемі. Крім того, багато керівників ЖЕКів самостійно вирішують питання поточних ремонтів у будинках за схемою фінансування мешканцями необхідних матеріалів та робіт, які зараховуються у майбутньому в рахунок так званої «квартплати».
 
Питання 3:
 
Хочу встановити теплолічильник в квартирі. Але голова ОСББ розробив техумови, за якими установка лічильника не призведе до економії. Наприклад, він вимагає не менше 18 градусів в квартирі, забороняє відключатися, лічильник повинен бути з радіомодулем, хоча у нього немає технічної можливості це використовувати. Крім цього в кінці техумов слід підписатися про те, що згодна і зобов'язуюсь виконувати. Питання: чи має право голова ОСББ на це?
 
Відповідь експерта:
 
Голова ОСББ не є компетентним органом, який може видавати технічні умови на встановлення теплових лічильників. Якщо загальні збори ОСББ затвердили таке Положення (або Порядок) встановлення теплолічильників у вашому будинку, яке порушує права своїх членів і діючі державні нормативно-правові акти, то Ви маєте право звернутися в суд.
 
Питання 4:
 
У 2007 році я купила квартиру в новобудові. В той час, коли здали будинок, я захворіла (онкологія). В цій квартирі ніхто не жив (на усі види послуг - вода, газ, електрика, опалення стоять прилади обліку). З 2007 року по 2014 рік перенесла 6 операцій, є довідки. У 2010 році стала інвалідом першої групи, потребую постійно стороннього догляду. Голова ОСББ на мої докази, заяву, посвідчення інваліда і усі довідки з мед. закладів не реагує і виставляє рахунки: за спожите централізоване опалення на основі двоставкового тарифу (умовно-постійну складову) необхідно сплачувати усім споживачам (не споживала) теплової енергії щомісяця протягом року. І тепер Голова ОСББ подала на мене до суду за несплату в частині приєднаного теплового навантаження за період з 01 січня 2011 року по 31 грудня 2014 року у сумі 2978,53 грн. Квартплату я сплачувала 100%. Чому я мушу сплачувати 50% від того, що я не отримувала? У будинку є квартири які від'єдналися від центрального опалення і не сплачують за приєднання.
 
Відповідь експерта:
 
У вашому випадку власник квартири зобов’язаний сплачувати за надані послуги з централізованого теплопостачання по показникам встановленого лічильника у квартирі. Але він також зобов’язаний сплачувати свою частку  за опалення  місць загального користування будинку. Правочинність нарахування Вам 50% в частині приєднаного теплового навантаження, якщо вже є позов у суд, то нехай це вирішить суд. Не треба боятися цієї інституції.
 
Питання 5:
 
Чи має відношення ЖЕК до бойлера, який висить у мене в квартирі і працює від електрики?
 
Відповідь експерта:
 
Якщо ЖЕК купив Вам цей бойлер і повісив його в вашій квартирі, то - так.
 
Питання 6:

Чи може кооператив відключити від мереж енергопостачання, водопостачання неплатника внесків на утримання будинку, не члена ЖБК? Кілька років не сплачуються внески на утримання будинку та прибудинкової території під приводом, що немає договору, хоча раніше були оплати.
 
Відповідь експерта:
 
Дії житлово-будівельного кооперативу визначаються його Статутом. Кооператив має право приймати будь-які рішення власного життєзабезпечення, за умови, якщо вони не суперечать чинному законодавству. Член (або не член) кооперативу, має свою власність в ньому, зобов'язаний своєчасно оплачувати надані житлово-комунальні послуги.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
01 Червня 2015 p. 17:42
Якщо ви все життя працювали відмовляючи собі і своїм дітям навіть у необхідному і за все життя наскладали 1,5-2 тис. доларів і поклали їх у банк на депозит, то тепер при заповненні заяви на субсидію та декларації ви маєте вказати, що отримуєте дохід від розміщення депозиту, написати суму доходу, вказати банк, де поклали гроші. ------------------------------------------------------------------------------------ Про яку субсидію ви тепер мрієте? У вас лежать гроші в банку, значить ви ще можете платити. Бо якось воно нелогічно: мати гроші і одночасно претендувати на субсидію.