ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.
 
Питання 1:
 
Вчора міськгаз надіслав квитанцію на оплату за новим тарифом, але ці свідчення я в телефонному режимі давав за березень місяць вже у квітні, так як контролер зазвичай ходить, коли всі члени сім'ї на роботі, актів мені ніяких не передавали. У зимові місяці ми економили газ, випалюючи за 100 куб., а в квітні, враховуючи що це весна, виходячи з квитанції я випалив аж 360 куб. Фактично ці свідчення давалися в середині квітня, коли контролер залишив у дверях квитанцію за березень, де було зазначено, що в березні ми використовували 100 м. куб. В телефонному режимі, по-іншому з контролером побачитися не виходило, для їх занесення за березень місяць, на що контролер пообіцяв внести зміни. Але на превеликий подив квитанцію за квітень принесли в середині травня де поставили перепав газу як використаний у квітні. Допоможіть, будь ласка, визначитися куди можна звернутися за зміною показань за газ в квітні і відповідно по його оплаті.
 
Відповідь експерта:
 
По питаннях правильності нарахування за послуги з газопостачання Ви маєте право звернутися до абонентського відділу міськгазу за Вашим місцем проживання.
 
Питання 2:
 
Державна адміністрація виділила кошти на ремонт даху, заключила договір з організацією. Роботи по ремонту виконано на трьох четвертих даху. Організація роботи не закінчує, забрала раніше привезені матеріали і повідомила, що нічого не буде виконувати, тому що їм не заплатили. З мешканців вимагають внести кошти або в ЖЕК, або в приватну організацію. Як вирішити цю проблему? Кому писати листи?
 
Відповідь експерта:
 
З приводу неправомірного вимагання у Вас коштів (оскільки мешканці не є стороною договору підряду) Ви маєте право звернутися до прокуратури за місцем проживання зі скаргою або в районний відділок міліції із відповідною заявою про кримінальне правопорушення.
 
Питання 3:
 
У нашому селі завжди було централізоване водопостачання. Обслуговувало його колективне сільськогосподарське підприємство. Під час розпаювання майна колишнього КСП, централізоване водопостачання питної води мало передатися на баланс селищної ради, цього не зробили і тепер приватне фермерське господарство, яке взяло в оренду майнові паї, постачає населенню питну воду, і людям в яких немає земельних ділянок у них в оренді встановлюють ціну в рази вищу чим своїм орендодавцям. Тарифи на воду сесією сільради не погоджуються, ліцензії на централізоване водопостачання немає. Чи правомірна діяльність сільської ради і приватного фермерського господарства?
 
Відповідь експерта:
 
Законність діяльності фермерського господарства за надання послуг по централізованому водопостачанню та водовідведенню можуть перевірити – обласна державна адміністрація як орган ліцензування, територіальне відділення Антимонопольного комітету як орган, який здійснює контроль за дотриманням законодавства про економічну конкуренцію, прокуратура – як орган, який здійснює загальний нагляд за дотриманням законів.
 
Питання 4: 
 
На підставі якого Закону нам відмовляють у встановленні індивідуального опалення в квартирі? Суджуся з тепловиками з 2010 року, але ще жодного разу в судових рішеннях не було пункту, в якому було б написано «заборонено». Мені відмовляють і аргументують якраз статтями в яких дозволено встановлювати індивідуальне опалення. Судді пояснюють, що їм так роз'яснили.
 
Відповідь експерта:
 
Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів  від  централізованого теплопостачання затверджений наказом Міністерства  будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України  22.11.2005  N 4. Щодо рішень судів по спірних питаннях – Ви маєте право на апеляційне та касаційне оскарження їх у разі якщо Ви не згодні з ними.
 
Питання 5:
 
Підкажіть, будь ласка, яке розмежування відповідальності за труби у приватизованій квартирі. Будинок обслуговується ЖЕКом. Я так розумію, за стояк із водою відповідає ЖЕК, а за все після першої водозапірної арматури на відгалуженні від стояка в квартирі відповідає споживач?
 
Відповідь:
 
Точки розподілу як правило визначаються договором про надання послуг з виконавцем, тож уважно прочитайте і вивчить його. П. 22 Типового договору, затвердженого постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року, визначено, що Точками  розподілу,  в  яких здійснюється передача послуг від виконавця споживачеві, у багатоквартирному будинку є:
 
- централізованого опалення - відгалуження від стояків у  межах квартири;
- постачання холодної   та   гарячої   води   -   після  першої водозапірної  арматури  на  відгалуженні  від  стояка  у  квартирі споживача;
- водовідведення - зливний отвір санітарно-технічних приладів.
 
Питання 6:
 
Ситуація: на межі трьох ділянок проходить дренажна канава, господар одної з ділянок вивів у канаву трубу зі стоком відходів кухня+ванна у тому місці, де починається моя ділянка, в результаті в канаві, вздовж моєї ділянки весь час мильна річка. В які органи звернутися, щоб припинити неподобство? Це приватний сектор.
 
Відповідь експерта:
 
Згідно ст. 1166 Цивільного кодексу України  майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Ви маєте право замовити в СЕС або Державній екологічний інспекції забір води на аналіз та визначити, наскільки забруднена вода.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)