ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад

Питання 1:

Доброго дня. Вздовж вулиці (внутрішня дворова частина) зрізають дерева. Кажуть, ЖЕК за розпорядженням районної адміністрації. Районна адміністрація надає у електронному варіанті якісь відписки сумнівного походження. Що робити?

Відповідь експерта:

Зробіть офіційний запит до інспекції з благоустрою і в саму адміністрацію щодо інформації про надання дозволу (ордера) на зріз вказаних дерев. Взагалі це дійство відбувається відповідно до Постанови КМУ від 01.08.2006 №1045 і є компетенцією відповідної комісії виконкому.

Питання 2:

Підкажіть, як і де я можу домогтися визнання аварійності стіни в моїй квартирі. 15 років тому нас затопили водою з опалювальної системи. Підтоплення було капітальним, бо господарів на момент аварії не було вдома. Після цього у квартирі відвалилая стеля у двох кімнатах. Будинок у нас цегляний і стіни в ньому теж. Так, з часом, почала тріскатися стіна, яка не є несучою. Пробували вже кілька разів щось з цим робити, але безуспішно, на довго ремонту не вистачає. На даний момент, стіна не стійка. Побоюємось, щоб нас не привалило за обідом або вечерею. Підкажіть, чи можливо, відповідно до законодавства, створити комісію для отримання законного права на розбір стіни?

Відповідь експерта:

Якщо зазначена стіна у вашій квартирі не є несучою, то Ви можете спокійно починати перепланування і розібрати цю перегородку без будь-якої комісії та дозволів.

Питання 3:

Підкажіть, будь ласка, як можна трьом співвласникам залишити членство в ОСББ і повернутися в ЖЕК? Платити відповідно квартирну плату вже в ЖЕК а членські внески в ОСББ.

Відповідь експерта:

Аж ніяк. Членство в ОСББ з 01.07.15 скасовано. Якщо загальні збори ОСББ більшістю голосів ухвалить рішення обрати своїм управителем ваш колишній ЖЕК, то тільки тоді бажання цих трьох співвласників виповниться.

Питання 4:

Підкажіть, як змусити керівництво ОСББ відзвітувати перед мешканцями будинку про витрачені кошти? Ми вже 2 роки не можемо дізнатися, на що витрачаються наші кошти. Коли ми переобрали голову нам просто не віддали документи і призначили свого ставленика, який із закритими очима підписує акти і не ставить питань.

Відповідь експерта:

Ініціюйте разом з, як мінімум, двома співвласниками проведення загальних зборів на якому розгляньте питання виконання повноважень правління фінансово-господарської діяльності за звітний період. Офіційно зверніться в свою ревізійну комісію ОСББ щодо проведення перевірки ФХД правління. І більше не обирайте голову правління загальними зборами, а прийміть Порядок обрання-відкликання членів правління та визначте термін їх повноважень.

Питання 5:

Квартира неприватизована у будинку комунальної власності. Житло потребує ремонт опалення, заміни газової плити, встановлення газового лічильника. Чи маю я право зробити це за рахунок ЖЕКу?

Відповідь експерта:

Якщо це не Ваша квартира, то як Ви можете визначати те, що є компетенцією її власника, тобто ОМС. Отримайте відповідне рішення ОМС, яким буде передбачено у бюджеті ремонт об’єкту комунальної власності, тобто цієї квартири, з переліком робіт та придбанням обладнання, і тоді, дійсно, зможете отримати від комунального ЖЕКу проведення бажаних робіт.

Питання 6:

Надайте, будь ласка, відповідь: чи може ЖБК створити ОСББ?

Відповідь експерта:

Може. Порядок реорганізації ЖБК в ОСББ відбувається відповідно до ст. 5 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
06 Липня 2015 p. 17:30
Питання 2, мабуть, було сформульовано неточно, або експерт не зрозумів. Скоріше всього, автор мав на увазі створення комісії для складання кошториса по заміні стіни. А потім постраждалі від залиття мали би пред"явити цей кошторис винуватцю залиття і вже за його рахунок міняти стіну.
Коля Пухов
06 Липня 2015 p. 18:30
Якщо ви все життя працювали відмовляючи собі і своїм дітям навіть у необхідному і за все життя наскладали 1,5-2 тис. доларів і поклали їх у банк на депозит, то тепер при заповненні заяви на субсидію та декларації ви маєте вказати, що отримуєте дохід від розміщення депозиту та вказати банк, де поклали гроші. ------------------------------------------------------------------------------------ Про яку субсидію ви тепер мрієте? У вас лежать гроші в банку, значить ви ще можете платити. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- І нікого не цікавить, що цим грошам ви вже давно спланували застосування, а можливо і декілька конкуруючих по важливості застосувань. Але держава настирливо хоче у вас ці нелегко зароблені гроші забрати, і їй начхать на ваші плани, наприклад, про протезування зубів або інше дороговартісне лікування.