ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:

В нашому багатоквартирному будинку сусід, який проживає на верхньому поверсі, під час ремонту у своїй квартирі забив вентиляційний канал і кілька сімей з нижніх поверхів залишилися без вентиляції. 12 травня 2015 року ми написали колективну скаргу у ЖКС нашого району. Прийшов пічник, оглянув кухню в якій був зроблений ремонт і переконався що там замість вентиляційного отвору суцільна стіна і поверхом нижче не працює вентиляція, але акт не склав і пішов. Минув місяць. Вентиляція так і не працює. Письмової відповіді ми не отримали. Чи можна після 1-го липня 2015 року притягнути до відповідальності ЖКС за бездіяльність? Адже ми будемо платити гроші поки не визначимось: створювати ОСББ чи залучати керуючу компанію?

Відповідь експерта:

Складіть акт-претензію у відповідності з Постановою КМУ від 11.12.13. №970. За результатами реагування на нього, Ви можете звернутися в суд як на ЖБК, так і на сусіда, який порушив не тільки чинне законодавство та НПА, але і Ваші права.

Питання 2:

Чи займається ЖЕК заміною ламп в під'їзді (я маю на увазі люмінесцентними, звичайні, зрозуміло, ми б і самі купили)?

Відповідь експерта:

Витрати на освітлення місць загального користування, які визначаються у складі тарифу на утримання будинку (т. зв. квартплата), відповідно до Постанови КМУ від 01.06.11 №869, не передбачають придбання електроламп виконавцем цих послуг.

Питання 3:

Підкажіть, чи зобов'язаний ЖБК нашого двору (8 квартир) полагодити нам каналізацію тому, що платимо ми щомісячну плату? Каналізація забита, протікає, труби старі, під нами вода і будинок може завалитися.

Відповідь експерта:

Якщо Ваша плата за послуги ЖБК включає відрахування на поточний ремонт мереж (в тому числі і будинкової каналізації), то безумовно вимагайте виконання такого ремонту. Якщо мова йде про капітальний ремонт, то все залежить від наявності коштів у ЖБК та прийнятих правлінням відповідних рішень.

Питання 4:

Будинок обслуговує приватний ЖЕК (ТОВ). Рішенням міськради було затверджено тарифи на утримання будинку (СДПТ), проте вони не виконуються. Рахунки виставляються за завищеними тарифами. Перевірка обласного відділення АМК України підтвердила незаконні дії ЖЕКу та оштрафувала його, однак перерахунки не виконані і тривають нарахування за завищеними тарифами. Як вирішити проблему? Це триває вже два роки.

Відповідь експерта:

Насамперед - не платити за завищеними тарифами. Крім цього, спробуйте скористатися ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», відмовтеся від цього приватного ЖЕКу, вибравши собі іншого управителя. А найкраще - створити ОСББ.

Питання 5:

Я живу на останньому поверсі 9-ти поверхового будинку у власній придбаній квартирі. Протікає дах, лоджії та балкон. Зверталась до ОСББ щоб полагодити дах. Голова ОСББ спочатку обіцяв, що з настанням літа проблему вирішить, а згодом відмовився посилаючись на відсутність коштів. Я запропонувала провести ремонт даху балконів за мої власні кошти, а вартість врахувати в рахунок плати за утримання будинку. У відповідь на це, голова ОСББ відмовився, посилаючись на те, що у тарифі не передбчено кошти на проведення такого ремонту, і це не його проблема. Всі мої ствердження про те, що поточний ремонт закладено в тариф, неправомірність і бездіяльність ОСББ не змінили. Голова ОСББ склав протокол зборів членів ОСББ, в якому виніс дані питання на голосування і пройшовся по квартирах жильців щоб поставили підпис: чи згідні вони щоб цей ремон здійснювати за рахунок коштів з тарифу, чи щоб я його проводила за власний рахунок. Звичайно жильці верхніх поверхів підтримали мене, а решта - голову ОСББ. Я за власні кошти найняла фірму, яка здійснила ремонт даху. Всі розрахункові документи, акт про підтвердження проведеного ремонту з підписами сусідніх квартир і заявою про врахування вартості ремонту в рахунок сплати квартплати я віднесла до ОСББ, але на задоволення моєї заяви годі і сподіватися. Як оцінується діяльність голови ОСББ про винесення на голосування даного питання, адже надання цих послуг - прямий обов’яззок ОСББ?

Відповідь експерта:

Голова правління ОСББ може обіцяти лише ті роботи, які затверджені кошторисом та загальними зборами. Тарифів в ОСББ немає  і бути не може. Повинен бути членський внесок і його розрахунок. В ОСББ повинен бути окремий ремонтний та резервний фонди, які використовуються за рішенням загальних зборів. ОСББ житлово-комунальних послуг не надає, і це не може бути прямимо обов'язком ОСББ. Що стосується вашого питання повернення коштів, то скористайтеся Постановою КМУ №1521 від 11.10.02. Порядком проведення розрахунків з членами об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, які мають перед ним заборгованість, за виконані ними роботи з утримання неподільного та загального майна об'єднання.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
20 Липня 2015 p. 21:20
Якщо ви все життя працювали відмовляючи собі і своїм дітям навіть у необхідному і за все життя наскладали 1,5-2 тис. доларів і поклали їх у банк на депозит, то тепер при заповненні заяви на субсидію та декларації ви маєте вказати, що отримуєте дохід від розміщення депозиту та вказати банк, де поклали гроші. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Про яку субсидію ви тепер мрієте? У вас лежать гроші в банку, значить ви ще можете платити. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- І нікого не цікавить, що цим грошам ви вже давно спланували застосування, а можливо і декілька конкуруючих по важливості застосувань. Але держава настирливо хоче у вас ці нелегко зароблені гроші забрати, і їй начхать на ваші плани, наприклад, щодо лікування чи давно потрібного ремонту в оселі.