ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:
 
9-ти поверховий будинок на 5 під'їздів. Декілька років тому мешканці 3-х під'їздів створили ОСББ. Інші 2 під'їзди обслуговувались приватним ЖЕКом. З набранням чинності ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», що мають робити мешканці під'їздів, які обслуговувались приватним ЖЕКом?
 
Відповідь експерта:
 
ОСББ не може бути створено в окремих підїздах будинку. Ініціюйте скликання загальних зборів вашого будинку по питанню визначення способу управління будинком. Якщо більшість співвласників прийме рішення щодо управління будинку ЖЕКом,то саме це буде підставою для укладання договору між ОСББ і цим ЖЕКом на управління. Але у будь-якому разі, мешканці цих 2 під’їздів автоматично стають учасниками діючого ОСББ і зобовязані виконувати вимоги ст.15 ЗУ «Про обєднання співвласників багатоквартиного будинку».
 
Питання 2:
 
Питання щодо терміну оплати комунальних послуг. Потрібно оплачувати до 20 числа, але це з 20 включно, або 19 – останній день?
 
 
Відповідь експерта:
 
Якщо у вашому договорі на надання комунальної послуги вказана календарна дата – 20, то платіж від 20 числа є таким, що відповідає умовам договору.
 
Питання 3:
 
У нас завершується будівництво багатоквартирного будинку, ми, як мешканці, хотіли б створити ОСББ, але наш уряд видав ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» і тепер вимога ст. 10 цього Закону, суперечить ст. 6 ЗУ «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Підкажіть, будь ласка, при створенні ОСББ на норми якого саме ЗУ орієнтуватися?

Відповідь експерта:
 
Для створення ОСББ вам необхідно керуватися ст. 6 профільного Закону «Про ОСББ». У 9 абзаці ст. 6 цього Закону дійсно допущена помилка в частині відсутності слова «голосів усіх співвласників». Тому у Вас два шляхи. Враховуючи 7, 8 абзаци діяти так, ніби цього упущення немає. Або дочекатися внесення і прийняття відповідної поправки в Закон.
 
Питання 4:
 
Живу в Харкові. Років 7-8 тому в Харкові закрили ЖЕКи, а функції з обслуговування будинків нібито взяла на себе організація «Житлокомсервіс». Договори з мешканцями підписувати відмовляються, посилаючись на те, що вони нібито оголосили в якійсь газеті про те, що вони правонаступники ЖЕКів. Я вважаю, що у мене з цією організацією немає ніяких правових відносин і не плачу квартплату. Вони ж вважають мене своїм боржником. Я приходив до них з пропозицією підписати між нами договір встановленого зразка, але вони пропонують підписати договір про те, що я боржник перед ними. Хто з нас правий?
 
Відповідь експерта:
 
Дане питання можна вирішити лише в судовому порядку.
Питання 5:
 
У зв'язку з набранням чинності Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», були внесені зміни і в Закон «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» і стало не зовсім зрозуміло, скільки власників квартир необхідно зібрати, щоб збори вважалося легітимним і скільки голосів необхідно для створення ОСББ. По одному Закону виходить не менше 75% від площі, по іншому більше половини, тобто 50% + 1 кв. м.
Відповідь експерта:
 
При створенні ОСББ керуйтеся одним Законом - «Про ОСББ», ст. 6.
 
Питання 6:
 
В техпаспорті на квартиру, веранда включена в загальну площу. Веранда в паспорті записана з римською цифрою 1. Що це означає? Чи мають стягувати плату за опалення веранди?
Відповідь експерта:
 
Відповідно до «Правил надання послуг з ЦО, холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів від 21.07.2005 року №630, опалювана площа (об’єм) квартири (будинку садибного типу) є загальна площа (об’єм) квартири, а також будинку садибного типу без урахування площі лоджій, балконів, терас. Веранда у Вас записана з коефіцієнтом 1 і входить до опалювальної площі.
 
Питання 7:
 
Будинок щойно збудований, вводиться в експлуатацію. Всіх мешканців змушують підписувати договори з ЖЕКом на рік прямо в «Київміськбуді», при отриманні довідки про 100% оплату майнових прав. Співробітники ЖЕКу кажуть, що тепер мінімум рік вони будуть обслуговувати наш будинок. Можливо раніше, ніж через рік розірвати договір з ЖЕКом і створити ОСББ?

Відповідь експерта:
 
У вашому будинку ОСББ можна буде створити, як тільки буде проведена держреєстрація на більше половини квартир та нежитлових приміщень. Потім приймайте рішення про спосіб управління будинком. Тим, хто щось говорить, радьте не придумувати бажане, а читати Закон про ОСББ.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)