ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає юрист, експерт «У.К.» Андрій Осадчий.

Питання 1:
 
Скажіть, будь ласка, чи є обов’язковим встановлення лічильника на холодну воду? Чи можна відмовитись від лічильника, якщо він уже встановлений?
 
Відповідь експерта:
 
П. 21 Постанови КМУ № 630 від 21.07.2005 допускає, що у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний  будинок  засобів  обліку  води  і теплової енергії плата за надані послуги  справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання. Тобто, поки що, за діючим законодавством у споживача є вибір споживати послуги без лічильника чи з ним. Кабінет Міністрів України на засіданні 8 липня прийняв постанову № 474, якою було затверджено Порядок подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт. Цим Порядком передбачено, що на час проведення періодичної повірки або ремонту засобу вимірювальної техніки виконавець встановлює тимчасовий засіб вимірювальної техніки.  Тобто, з 1 січня 2016 року споживання за нормативами буде поза законом. 
 
Питання 2: 
 
На вуличній водопровідній мережі, до якої підключений мій будинок, стався порив. Водоканал відмовився проводити ремонт і відключив мій будинок від водопостачання. Свої дії комунальники пояснили так: «Ваша водопровідна лінія на балансі ВУВКГ не утримується, відключення здійснено у зв'язку з виходом з ладу даної лінії». На якій підставі мене позбавили права на отримання комунальних послуг, якщо у мене немає боргу?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно ст. 322 Цивільного кодексу України тягар утримання майна несе його власник. Отже, обов’язок ремонту вуличного водопроводу лежить на його власнику, яким може бути колектив мешканців, які будували водопровід за власні кошти. Тому рекомендую звернутися за вирішенням питання не у водоканал, адже він не є балансоутримувачем вуличного водопроводу, а до сусідів, які за спільний кошт під’єдналися до водопроводу. 
 
Питання 3:
 
Живу у Харкові. Років 7-8 тому в місті закрили ЖЕКи, а функції з обслуговування будинків нібито взяла на себе організація «Житлокомсервіс». Договори з мешканцями підписувати відмовляються, посилаючись на те, що вони нібито оголосили в якійсь газеті про те, що вони правонаступники ЖЕКів. Я вважаю, що у мене з цією організацією немає ніяких правових відносин і не плачу квартплату. Вони ж вважають мене своїм боржником. Я приходив до них з пропозицією підписати між нами договір встановленого зразка, але вони пропонують підписати договір про те, що я боржник перед ними. Хто з нас має рацію?
 
Відповідь експерта:
 
Хто з Вас правий може вирішити тільки суд, який на основі внутрішнього переконання та глибокого знання законодавства оцінить докази, якими сторони обґрунтовують свої вимоги та заперечення, тому що з Вашого питання вбачається, що у Вас є спір про укладання договору з «Житлокомсервісом». При цьому, Ви повинні пам’ятати, що обов’язок щодо сплати за надані послуги з утримання будинків та прибудинкових територій у Вас виникає не від Вашого бажання чи не бажання платити, а виходячи з факту Вашого проживання у багатоквартирному житловому будинку, в якому їздить ліфт, вивозиться сміття, працюють двірники.
 
Питання 4: 
 
Водоканал хоче встановити у багатоквартирному будинку загальнобудинковий лічильник холодної води, а різницю між показниками квартирних та загальнобудинкових лічильників змусити оплачувати балансоутримувача будинку. Чи правомірно це та чим регулюється?

Відповідь експерта:
 
Згідно п. 11 Постанови КМУ № 630 від 21.07.2005 р. у разі встановлення будинкових засобів обліку води у багатоквартирному будинку, де окремі квартири обладнані квартирними засобами обліку, споживач, який не має квартирних засобів обліку, оплачує послуги згідно з показаннями будинкових засобів обліку, не враховуючи витрати води виконавця, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку, та сумарних витрат води за показаннями усіх квартирних засобів обліку. Різниця розподіляється між споживачами, які не мають квартирних засобів обліку, пропорційно кількості мешканців квартири в разі відсутності витоків із загальнобудинкової мережі, що підтверджується актом обстеження, який складається виконавцем у присутності не менш як двох мешканців будинку. За наявності витоків із загальнобудинкової мережі споживачі, які не мають квартирних засобів обліку, оплачують послуги з холодного, гарячого водопостачання та водовідведення за встановленими нормативами (нормами) за місяць, у якому ці витоки виявлено.
 
Питання 5:
 
Доброго дня, чи може стати підприємство, яке не надає житлово-комунальні послуги, управителем багатоквартирного будинку, якщо в нього є можливість ці послуги надавати?
 
Відповідь експерта:
 
За новим Законом № 417-VIII управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб. Якщо зборами співвласників буде прийнято рішення про укладення договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком саме з Вашим підприємством – то це не буде порушенням чинного законодавства. 
 
Питання 6:
 
Мої сусіди (Линовиця Чернігівської обл.) – молода сім'я з двома маленькими дітьми. Я не платила за газ з листопада 2014 року та заборгувала за спожиті 1 тис. куб. м. Тепер їм перекрили газ і сказали, що треба заплатити 7200 грн, тобто за весь спожитий газ за 6 місяців по 7,18 грн. Чи це законно і куди треба звернутися, якщо це не законно? 
 
Відповідь експерта: 
 
Для того, щоб відповісти на Ваше запитання, потрібно мати перед очима: 1) договір на надання послуг з газопостачання з конкретною родиною, 2) сальдову відомість про нарахування, 3) розшифровку заборгованості, 4) вимогу-претензію про сплату та акт про відключення. В будь-якому випадку, не сплативши вчасно за спожитий газ, не оформивши субсидії чи договору реструктуризації, родина, про яку йдеться у питанні, сама вчинила незаконно. 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)