ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:

Наші сусіди зайняли дві ніші в під'їзді, зробивши з них шафи, прямо поруч з нашою квартирою. Своє право на ці шафи відстоюють, оскільки заселилися в новий будинок раніше нас і витратилися на ролети. Чи законні їхні дії?

Відповідь експерта:

Ні, не законні. Це є фактичне самозахоплення спільної власності, тому ви маєте повне право звернутися до суду і рішенням суду зобов'язати сусідів призвести місця загального користування у первісний вигляд.

Питання 2:

Підкажіть, яким документом регулюються прибиральні площі прибиральників під'їздів. З якою періодичністю необхідно прибирати під'їзд: мити, підмітати? І де я можу це прочитати та завантажити для подальшого вирішення свого питання?

Відповідь експерта:

Для цього Вам необхідно подивитися Наказ Мінрегіону від 25.12.2013 № 603 «Норми часу та матеріально-технічних ресурсів, норми обслуговування для робітників при утриманні будинків, споруд і прибудинкових територій».

Питання 3:

Підкажіть будь-ласка, в моєму під'їзді 9-ти поверхового багатоквартирного будинку згорів двигун ліфта. При зверненні в наш ЖЕК, єдиним виходом нам назвали тільки самим зібрати кошти на його ремонт, а це майже 6 тис. грн. Оскільки в нашому під'їзді мінімум третина мешканців виїхала через ситуацію в місті (м. Маріуполь), а інша третина не бажає скидатися, то виходить чимала сума з решти бажаючих. Виникає 2 питання: 1. Як «змусити» ЖЕК відремонтувати ліфт без додаткових витрат? 2. Якщо ж цього не можна зробити, то компенсувати ці витрати, шляхом їх списання з оплат за компослуги даного ЖЕКу?.

Відповідь експерта:

Змусити ЖЕК відремонтувати ліфт або компенсувати витрати вам навряд чи вдасться. Як правило, ЖЕК не є організацією, яка здійснює технічне обслуговування ліфтів, а є лише замовником цих робіт. Капітальний ремонт ліфта чи його складових не входить у вартість щомісячних робіт з ТО ліфта, які ви оплачуєте у складі т. з. «квартплати». Вихід передбачається наступний: спробувати підключити свого депутата і міськраду на цільове виділення бюджетних грошей або все ж доведеться самостійно збирати необхідну суму.

Питання 4:

Моя квартира розташована на 2 поверсі багатоквартирного будинку. Ліфтом не користуюся, оскільки в цьому немає необхідності. Договір з обслуговуючою компанією не укладала, але мені нараховують плату за ТО ліфта. Сума витрат на ТО ліфта розподіляється пропорційно м2 площі квартири. Чому 1 чол., який проживає в 3 кімн. квартирі повинен платити за ТЕ ліфта в 3 рази більше,ніж 3-5 чоловік, які проживають в 1 кімнатній квартирі? Ліфтом користуються люди або житлова площа?

Відповідь експерта:

Згідно Постанови КМУ №869 від 01.06.11, калькуляційною одиницею розрахунку тарифу (т. з. «квартплати») є 1м2 загальної площі квартири її власника. Від оплати за ТО ліфта звільнені лише власники квартир та нежитлових приміщень 1 поверхів.

Питання 5:

З вини кооперативу будинку прописана людина в квартирі не враховувався в розрахунку комунальних послуг протягом 1,5 років. Через 1,5 років управдом звинуватила власника квартири в несплаті (хоча розрахунок здійснюється бухгалтерією кооперативу будинку) і нарахувала заднім числом «додаткову оплату» за 1,5 років. Наскільки правомірні такі дії упрадома?

Відповідь експерта:

На жаль, ви не пояснили, які саме комунальні послуги вам перерахували, тому дати однозначну відповідь щодо правомірності дій управдома не випадає можливим.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)