ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:

В якому Законі або нормативно-правовому акті України прописано, що оплата за комунальні послуги повинна розраховуватися, виходячи з кількості зареєстрованих (прописаних) людей, а не проживаючих у квартирі?

Відповідь експерта:

Згідно з ст. 13 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», комунальним послугам відносяться: централізоване холодне і гаряче водопостачання, каналізація, газо-тепло-електропостачання і вивезення побутових відходів. Що стосується розрахунку тарифів на ці послуги, то існує Постанова КМУ № 869 від 01.06.11., в якій затверджені відповідні Порядки. Реєстрація (прописка) і проживання має значення лише в певних послугах.

Питання 2:

Будинок зданий в експлуатацію в 1958 році. За весь цей час не проводився капітальний ремонт покрівлі, яка на даний момент перебуває в жахливому стані. Вже більше 10 років під’їзд заливає дощовими і талими водами. Балансоутримувач проводить якийсь невеличкий ремонт, який в цілому проблеми не вирішує. Всі квартири в будинку приватизовані і заборгованості по кватрплаті немає. Що в таких випадках робити мешканцям будинку?

Відповідь експерта:

На жаль, у вашій так званій «квартплаті» не передбачені кошти на капітальний ремонт будинку. Шляхів вирішення проблеми небагато: спробувати пролобіювати виділення цільових коштів з місцевого бюджету житлового господарства або при наявності відповідної Програми у вашому місті щодо підтримки ОСББ, створити ОСББ у своєму будинку та отримати кошти з бюджету на капітальний ремонт покрівлі будинку.

Питання 3:

Коли буде затверджений новий типовий статут ОСББ?

Відповідь експерта:

Проект нового Статуту ОСББ розміщено на сайті Мінрегіону у розділі регуляторна політика від 21.07.15.

Питання 4:

Я проживаю за адресою м. Олександрія с. Пантаївка в двохповерховому будинку. Так склалося, що в мене в аварійному стані балкон. Місцевий ЖЕК, сказав, що ремонт треба проводити за свій рахунок, а не за їхній і в рахунок квартплати ці гроші не враховуються. Скажіть чи правомірні їхні дії?

Відповідь експерта:

Капітальний ремонт балкону не входить в рахунок так званої. «квартплати».

Питання 5:

Приватний ЖЕК відключив всі лампочки в тамбурних відсіках, мотивуючи це тим, що мешканці мікрорайону встановили додаткові двері в тамбурах. Але двері були встановлені не від хорошого життя, а через холод в під'їзді в зимовий час, адже батарею під сходами цей же ЖЕК давно обрізав, а підвал - технічний, тобто холодний. Як нам далі діяти, враховуючи те, що в тамбурах темно? Яка температура повинна підтримуватися в під'їзді і яка освітленість повинна дотримуватися на сходових клітинах?

Відповідь експерта:

Ви і ваші сусіди є співвласниками як вдома, так і його елементів. Ніякий ЖЕК, тим більш приватний, не має права диктувати вам, що і як повинно світити, обігріватися або встановлюватися. Вони лише мають право за ваші гроші займатися утриманням і управлінням вашого майна, і тільки тоді, коли ви їх наділили таким правом. Скористайтеся нормами ЗУ №417 «Про особливості здійснення права...», прийміть рішення за своїм проблемних питань і прямо вкажіть своєму управителю діяти у відповідності з чинним законодавством.

Питання 6:

Хто має здійснювати ремонт підлоги в кухні комунальної квартири?

Відповідь експерта:

Власник квартири. Або орендатор (-и), якщо власник цього комунального майна доручив йому ( або їм) такі дії.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)