ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:
 
У нашому будинку всього 10 квартир, чи можу я стати головою ОСББ, чи обов’язково ще й потрібний бухгалтер? Чули новину, що після 1 липня 2016 року міська рада буде призначати голів ОСББ самостійно.
 
Відповіль експерта:
 
Так,  у 10 квартирному будинку можна створити ОСББ і обрати голову правління. Ведення бухгалтерії можна виконувати як самостійно, так і за залученням ФОП, ПП, ТОВ тощо. Міська рада з липня 2016 року зможе визначити неорганізованому будинку управителя, але не буде призначати голів ОСББ.
 
Питання 2:
 
Проживаємо на першому поверсі дев’ятиповерхового будинку і в зимовий період підвали дуже холодні, відповідно температура підлоги в квартирі дуже низька, що впливає на загальну температуру повітря в приміщенні. Чи можливо встановити батареї в підвальному приміщенні силами тепломережі для підігріву підвалу?
 
Відповідь експерта:
 
Будь-яка реконструкція тепломережі в будинку може виконуватися згідно з відповідним проектом. У разі організації ОСББ у своєму будинку, можна скористатися Держпрограмою енергозбереження та утеплити підвальне приміщення будинку з 40% відшкодуванням витрат за матеріали. В іншому випадку, вам доведеться самостійно зайнятися утепленням власної підлоги квартири.
 
Питання 3:
 
Чи законні вимоги об'єднання співвласників багатоквартирного будинку сплачувати за тепло за нормативом, встановленим рішенням співвласників, а не згідно з показниками лічильника?
 
Відповідь експерта:
 
Рішення співвласників може бути прийнято з будь-яких питань життєдіяльності будинку. В тому числі і щодо оплати, її строків, порядку подання показників лічильника, переведення на норму у разі не подання показників, тощо. Якщо ви не згодні з легітимним рішенням співвласників, ви можете оскаржити його у суді.
 
Питання 4:
 
У нас в підвалі щури. Куди звернутися?
 
Відповідь експерта:
 
Якщо ви у складі т. н. «квартплати» оплачуєте дератизацію та дезінсекцію, то звертайтеся до свого виконавцю послуг з утримання вашого будинку (ЖЕК, інше). Якщо немає, то можна звернутися в СЕС. Вони проведуть вас (не безкоштовно!) такі роботи.
 
Питання 5:
 
У нас кооперативний будинок, труби стокові в жахливому стані, нам пропонують заміну стояка за свій рахунок всіх, хто проживає. А за чий рахунок насправді повинні замінити труби: кооперативний чи наш, чи є якісь нормативи по кооперативам?
 
Відповідь експерта:
 
Житловий кооператив, це майже така  сама інституція, що і ОСББ. Гроші кооперативу – це ваші гроші. Як правління прийме рішення щодо виконання тих чи інших робіт, так і повинно відбутися.
 
Питання 6:
 
Що вважається опалювальною площею у квартирі: загальна площа чи та, де є опалювальні прилади, тобто кімнати, котрі обігріваються приладами?
 
Відповідь експерта:
 
Відповідно до ПКМУ №630 від 21.07.05: «опалювана площа (об'єм)  квартири - загальна площа (об'єм) квартири. Загальна площа квартири визначається як сума площ усіх приміщень квартири (за винятком вхідних тамбурів в одноквартирних будинках), убудованих шаф і літніх приміщень, підрахованих із такими знижувальними коефіцієнтами: для балконів і терас — 0,3; для лоджій — 0,5; засклених балконів — 0,8; веранд, засклених лоджій і холодних комор — 1,0.
 
Питання 7:
 
Хто слідкує за порядком в під'їздах?
 
Відповідь експерта:
 
Це може робити будь-хто з власників квартир, представник виконавця послуг з утримання будинку або відповідно наймана особа, навіть з числа спеціальних служб охорони.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)