ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:

Ми зіштовхнулись з такою проблемою: ЖЕК вже більше року чомусь не може чи не хоче передати будинок на 5 квартир на баланс ОСББ. Причини різноманітні: нема головного інженера, не складений акт передачі, зміна керівніцтва і т. д. Як нам бути? Куди звертатись?

Відповідь експерта:

Берете ЗУ « Про ОСББ», ст. 6, складаєте офіційний лист в ЖЕК з текстом з цього закону, а саме: «Колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, у тримісячний рядків з дня державної реєстрації об'єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об'єднання відновлює її за власний рахунок». І вимагаєте виконання від ЖЕКу цих норм Закону.

Питання 2:

Ходила в ЖЕК за довідкою про склад сім'ї, для соцзабезу. Зі мною прописана моя мама, але вона у від'їзді, з особистими документами. Мені відмовили у видачі довідки, так як я не надала мамин паспорт. Чи правомірно це? Довідка потрібна для моєї родини, мій син вже повнолітній.

Відповідь експерта:

В даному випадку, паспортист ЖЕКу порушує Наказ МВС №1077 від 22.11.12. Тим більше, якщо це можливо стосується субсидій чи пільг на ЖКП.

Питання 3:

Мешканці запропонували здати в оренду вільне приміщення (колясочна). Як юридично оформити процедуру оренди, якщо власник приміщення відсутній?

Відповідь експерта:

Колясочна, як правило, це спільна власність ОСББ. ОСББ, як орендодавець, на підставі рішення загальних зборів, укладає Договір оренди з особою – орендарем. Договір підписує голова ОСББ. З орендної плати сплачується податок. Якщо колясочна має свого окремого власника (таке теж буває!), то ОСББ повинно спочатку відсудити це приміщення і потім вже здавати його в оренду.

Питання 4:

Мій сусід незаконно привласнив собі частину землі біля під'їзду і зробив особисту стоянку: поставивши металеву огорожу на замках. При цьому ні у кого із сусідів, які проживають в під'їзді, не запитував дозволу. Як можна вирішити цю проблему?

Відповідь експерта:

Вам необхідно написати заяву в міську (районну) інспекцію благоустрою з проханням визначити і відреагувати на факт адміністративного правопорушення громадянином N. За результатами протоколу інспектора, далі Ви зможете визначити свої подальші дії, у т. ч. можливого звернення до суду.

Питання 5:

Скажіть, будь ласка, хто обирає голову ОСББ і куди можна поскаржитись на неї за некомпетентність у цій сфері та за хамське відношення до мене?

Відповідь експерта:

Голову правління ОСББ обирає (переобирає) правління зі свого складу. Правління ОСББ обирають загальні збори. Напишіть офіційну заяву на правління з вимогою розглянути її по суті на своєму засіданні та надати Вам офіційну відповідь. Крім того, Ви маєте право звернутисяс безпосередньо до суду з позовом щодо захисту честі, гідності...(це що стосується хамства). Що стосується некомпетентності - це буде у суді важко довести. Доведіть це на загальних зборах і тоді її не оберуть у правління ОСББ.

Питання 6:

Як регламентувати ситуацію з ОССБ, якщо мешканці самі собі опалюють за допомогою власної дахової котельні?

Відповідь експерта:

У будь-якому разі, мешканці самі собі опалювати не можуть, навіть при наявності власної дахової котельні. Технічним обслуговуванням котельні займається спеціалізоване підприємство, з яким ваше ОСББ повинно укласти відповідний договір.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)