ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.
 
Питання 1:
 
Скажіть, будь ласка, чи повинен ЖЕК здійснювати ремонт міжпанельних швів та чи є певні нормативні акти, на які можна посилатись у цьому питанні?
 
Відповідь експерта:
 
Це передбачено Наказом  МінЖКГ №150 від 10.08.04, а саме у п.1.2.2.2.  Тому якщо Ви оплачуєте у своїх  квитанціях «поточний ремонт конструктивних елементів…», то у Вас є повне право вимагати від ЖЕКу проведення таких робіт.
 
Питання 2: 
 
В моєму будинку намагаються створити ОСББ. На загальних зборах нам запропонували тариф такий самий, як ми платимо за послуги ЖКХ, а саме 1,51грн. Цей тариф не містить «резервного фонду для термінових ремонтних робіт», укладання договорів з аварійною службою і т.п. Тобто, за 1,51грн є велика ймовірність того, що через рік-два ми всі перестанемо бути власниками власних помешкань, тому що будинок з аукціону за борги може викупити якийсь банк і наше майно стане власністю банку, а нам доведеться винаймати власні квартири на умовах, призначених новим власником будинку, або просто виселятися на вулицю. У зв'язку з цим питання: 1. Хотілося б дізнатися перелік служб, з якими потрібно укладати договори, які необхідні для нормального функціонування будинку. 2. Чи має право ОСББ брати кредит? Та чи можна себе вберегти від того, щоб правління ОСББ не мало права брати кредит без згоди 60-80% мешканців, тому що вже є прецеденти, коли міліція розшукує «вправне» керівництво ОСББ, а будинок виставлений за борг на аукціон. 3. З 01.07.2016 якщо ОСББ не буде створено, місцева влада призначить управителя. Мешканці в цьому разі залишаться власниками свого майна, чи буде повторення ОСББ, коли мешканці з власників стають колгоспниками зі спільним «полем»? І якщо ми з управителем теж перетворимося на колгоспників, хто зможе завадити йому цілеспрямовано збанкротити наш будинок, для того, щоб потім хтось мав змогу викупити його разом з мешканцями за копійки, тим самим переводячи мешканців з стану «колгоспників» в стан «винаймачів» житла?
 
Відповідь експерта:
 
В ОСББ, якщо прийнято рішення самостійного утримання будинку через статутні органи, то тарифу бути не може.  Загальні збори затверджують внесок на утримання будинку та прибудинкових територій. Це майже теж саме, що зараз в народі називається «квартплата». Окремо затверджують ремонтний, резервний або спеціальний фонди. Ті кошти, що збираються у фонди, йдуть виключно за призначенням, а не на поточне утримання (такі як вивіз сміття, освітлення , тощо).
 
Щоби визначитися з надавачами послуг для ОСББ, з якими необхідно укласти договори, Ви можете притримуватися Переліку послуг з утримання будинків, які визначені у Постанові КМУ №869 від 01.06.11. Право взяття кредиту у банку – є виключним правом 2\3 голосів співвласників. Тому ніяке правління цього не може зробити, а тим більш закласти будинок під заставу. Крім того, жодним чином ваше власне майно, тобто квартира чи приміщення, не має відношення до спільного майна. Ніяке ОСББ не може ставати власником того, що є вашою приватною власністю. ОСББ має відношення виключно до спільного майна і діє у рамках Закону та Статуту. Управитель, якого ви оберете чи вам призначить влада, буде управляти вашим будинком по Договору строком на 1 рік, з правом пролонгації.  Змінити спосіб управління свого будинку –  це право співвласників, яке можна реалізувати у будь який час, відповідно до Закону.
 
Питання 3: 
 
Чи повинен я мити підлогу на сходовому майданчику, якщо я плачу за компослуги в ОСББ «Колос» та як це підтвердити?
 
Відповідь експерта:
 
Якщо ви є власником квартири (приміщення) в ОСББ, то мити підлогу Ви можете виключно добровільно. Якщо Ви оплачуєте цю послугу в складі внеску на утримання будинку, то природно Ви нікому нічого не винні і можете більше не мити підлогу.
 
Питання 4: 
 
Прописав дитину в квартирі три роки тому. Досі в квитанціях водоканалу і теплових мереж значиться кількість приписаних - 1 особа (за фактом - 2). При цьому в квитанціях ЖЕКу числиться «двоє мешканців». Хто повинен подавати дані до служби щодо зміни кількості споживачів (приписаних) в квартирі?
 
Відповідь екперта:
 
Власник квартири при укладанні договору на послуги.
 
Питання 5: 
 
Живу в будинку ОСББ. Підкажіть, хто має обслуговувати регулюючі крани (для стравлювання повітря) опалення на 5 поверсі встановлені у квартирі на 5 поверсі на кожному стояку, якими нормативними актами це передбачено?
 
Відповідь експерта:
 
Тут має бути взаєморозуміння між власником квартири, де знаходяться повітровідведення та управителем будинку. Один дає доступ, другий - виконує технічні дії.
 
Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
 
Коментарі (0)