ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Андрій Осадчий.

Питання 1:

Чи може сільська рада призупинити підключення приватного будинку до системи водопостачання внаслідок слабкого тиску.

Відповідь експерта:

Щоб кваліфіковано надати Вам юридичну допомогу необхідно ознайомитися з документами, на які Ви посилаєтеся у запитанні. Тож прошу Вас надати до редакції «У.К.» копії технічних умов на підключення будинку до системи водопостачання, проекту будівництва та рішення сільради про припинення підключення.

Питання 2:

Я зареєстрована у батьків в Балаклії, а проживаю з чоловіком і сином у Харкові (вони зареєстровані в цій квартирі). Батьки оформляють субсидію, у них вимагають довідку про те, що я реально не проживаю у них. Чи може ЖЕК в Харкові видати відповідну довідку про проживання без реєстрації, і чи може цей документ стати приводом для нарахування комунальних платежів на особу (лічильники не встановлені).

Відповідь експерта:

У разі, коли кількість осіб, зазначених у відомостях про склад зареєстрованих у житловому  приміщенні  осіб,  відрізняється від кількості  осіб,  яким  нараховується  плата за житлово-комунальні послуги, для призначення субсидії використовуються дані, зазначені у відомостях про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. У разі відсутності відомостей про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб субсидія  призначається на  підставі  рішення районної,  районної у м. Києві і Севастополі держадміністрації та виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її створення) ради або утвореної ними комісії та акта обстеження матеріально-побутових  умов  домогосподарства виходячи з кількості осіб, зазначених у  декларації  про  доходи  і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. На підставі такого рішення підприємства-виробники (виконавці) житлово-комунальних послуг  нараховують плату за послуги виходячи з кількості осіб, яким  призначено  субсидію.

Питання 3:

У нашому кооперативному будинку 90 квартир. Близько 15 квартир на сьогоднішній день мають заборгованості по оплаті за комунальні послуги. Суми боргів досягають до 30 тис. грн. Головою кооперативу та членами правління проводилися і бесіди з підписанням договорів реструктуризації боргів, і судові позови. З деякими боржниками вдалося домовитися або вирішити питання через суд, вони успішно погасили борги. Є люди, які відмовляються платити навіть після рішення суду про виплату боргу. Нам потрібні радикальніші і дієві методи роботи з боржниками. Нашому будинку вже 3 місяці не подається гаряча вода. Її відключили через заборгованість. Як наслідок - сиріє підвал, поширюється грибок, а головне , що люди, які чесно сплачують за ЖКП не можуть користуватися гарячою водою. Більше того, будинок досить старий. Є багато проблем, які потрібно вирішувати. А вирішувати ми їх не маємо можливості, оскільки всі кошти йдуть на погашення боргів недбайливих сусідів. Просимо про юридичну консультацію та підтримку у вирішенні питання з боржниками.

Відповідь експерта:

Згідно ст. 2 ЗУ «Про виконавче провадження» примусове виконання  рішень  покладається на державну виконавчу  службу,  яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Заходами примусового виконання рішень є:

1) звернення стягнення на кошти та інше майно (майнові права) боржника,  у тому числі якщо вони перебувають  в  інших  осіб  або належать боржникові від інших осіб;

2) звернення   стягнення   на  заробітну  плату  (заробіток),  доходи, пенсію, стипендію боржника;

3) вилучення  в  боржника   і   передача   стягувачу   певних предметів, зазначених у рішенні;

4) інші заходи, передбачені рішенням.

Тож, заради ефективності впливу на боржників раджу Вам всі борги стягнути в судовому порядку та більш ефективно працювати з державними виконавцями, в арсеналі яких завжди знайдеться ефективний спосіб впливу на боржника.

Питання 4:

Мій сусід збудував будинок, розваливши сарай, і узаконив його в 2008 році. За рішенням суду від 2008 року він отримав право власності. Але так як я і ще крім мене двоє осіб, являємось співвласниками будинку, ми згоди на узаконення не надавали, тому цього року скасували це рішення в апеляційному суді. У нас земля не приватизована і сусід не брав її в міської ради в оренду. Куди тепер звернутися співвласникам, щоб навести лад. І чи потрібно показати рішення в ОБТІ про те, що будинок самовільний.

Відповідь експерта:

Щоб кваліфіковано надати Вам юридичну допомогу необхідно ознайомитися з документами, на які Ви посилаєтеся у запитанні. Тож прошу Вас надати до редакції «У.К.» копії рішень судів, на які Ви посилаєтеся, технічного паспорту та інших документів, які характеризують Ваші сусідські взаємовідносини.

Питання 5:

Скільки відсотків заробітної плати повинно забезпечити сплату мінімально-необхідних комунальних послуг на одну особу, передбачених чинним законодавством України, і яким нормативно-правовим документом це передбачено.

Відповідь експерта:

Існуючі нормативно – правові акти, які регулюють формування тарифів на житлово-комунальні послуги, пов’язують рівень тарифу із економічно обґрунтованими витратами на їх виробництво, які несуть виконавці та виробники послуг. Тому рівень тарифу не залежить від рівня заробітної плати, він повинен відшкодувати виробнику всі його витрати та забезпечити мінімальний рівень рентабельності. Субсидії  призначаються за наявності різниці між розміром плати  за  житлово-комунальні  послуги,  скраплений газ, тверде та рідке  пічне  побутове  паливо  у  межах соціальної норми житла та соціальних  нормативів користування житлово-комунальними послугами з  урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом  визначеного  Кабінетом  Міністрів  України  обов’язкового відсотка  платежу.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.


 

Будь-яку країну формують питання, пов'язані з політикою і зовнішньої економікою. Це два основних критерії. Ось, наприклад, Вашій увазі представлені Політичні новини дня в україні . Більш детально ознайомитися з подіями, бути в курсі всіх новин, можна на сайті ukr.media

 
Коментарі (0)