ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:

Я проживаю у приватизованій квартирі на п'ятому поверсі. В квартирі постійна волога, сирість через те, що технічний поверх над моєю квартирою не утеплений. Чи входить в обов'язки обслуговуючого ЖЕКу утеплення технічних поверхів?

Відповідь експерта:

Перш за все,  Вам потрібно звернутися у свій ЖЕК з актом-претензією щодо стану технічного поверху. Отримайте акт комісійного обстеження і Ви далі зможете визначити свої наступні кроки. Утеплення  технічного поверху  потрібно робити комплексно, у рамках заходів з енергозбереження. Робити утеплення лише над вашою квартирою не входить у обов’язки ЖЕКу.

Питання 2:

Під вікном моєї квартири власники гаража побудували навіс, через який під час опадів (дощу або снігу) неможливо спати через шум. Я звертався в усній формі в ЖЕК, однак реакції немає. У розмові з власниками, останні лише погрожують. Я інвалід ІІІ групи та батько багатодітної сім’ї. Діти ночами здригаються від гуркоту. Порадьте, як діяти у такій ситуації?

Відповідь експерта:

Зверніться  зі скаргою по суті: до місцевої архітектурно-будівельної інспекції, до ОМС, до інспекції з благоустрою та до свого депутата округу.

Питання 3:

Я - єдиний власник квартири у Харкові. Крім мене більш ніхто не прописаний. Однак, кілька років проживаю в Києві, а в моїй квартирі живе знайомий. Я регулярно сплачую за житлово-комунальні послуги згідно з тарифами. Претензій з боку ЖЕКу немає. Якщо я буду прописаний у Києві, то, відповідно, у квартирі у Харкові ніхто не буде прописаний. Чи буде це мати якісь наслідки щодо мого права власності на цю квартиру або мого права розпоряджатися цією власністю?

Відповідь експерта:

Прописка (тобто реєстрація громадян) жодним чином не впливає на власність майна (квартири), а тим більш на обов’язок власника своєчасно сплачувати за утримання свого та спільного майна у багатоквартирному будинку.

Питання 4:

Чи є чоловік співвласником квартири, якщо кватира придбана після шлюбу, а право власності оформлене тільки на дружину? І чи може він, як співвласник будинку, бути обраним головою ОСББ?

Відповідь експерта:

Якщо у Реєстрі власником вказана лише дружина, то вона може уповноважити свого чоловіка представляти в ОСББ її інтереси, права та обов’язки.  В тому числі і бути обраним у члени правління, яке обирає зі свого складу голову. Порядок обрання та відкликання   членів   правління,   їх кількісний  склад  та  строки  обрання  встановлюються  загальними зборами.

Питання 5:

У нас в квартирі автономне опалення. Чи повинна я сплачувати роботи ЖЕКу, пов'язані з опаленням і гарячою водою, що проводяться в інших мешканців чи підвалі будинку?

Відповідь експерта:

Ви є співвласником спільного майна будинку, незалежно від того, що у вас знаходиться у квартирі. Кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Питання 6:

Чи може старший будинку ОСББ заборонити продаж квартири?

Відповідь експерта:

У нього немає таких повноважень.

Питання 7:

Хто має зафіксувати факт демонтажу вентиляційних каналів сусідом. ЖЕК каже що все законно. Я інвалід ІІ групи. Сусід нагорі виламав мій вентиляційний канал, а в отвір падає цемент, будівельний порох, я задихаюсь. Кого викликати для фіксації? Поліцію, сусідів, яку офіційну організацію? Можливо ЖЕКу дали хабар?

Відповідь експерта:

Зверніться  зі скаргою по суті: до місцевої архітектурно-будівельної інспекції, до ОМС, до інспекції з благоустрою та до свого депутата округу.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)