ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:

В будинку ОСББ, але він знаходиться на балансі у міста. В ньому є цокольне приміщення, яке за документами належить міськвиконкому і здається в оренду державному нотаріусу. Біля цього приміщення є під’їзна ділянка для машин, ну і люди кожен день ходять і приїжджають до нотаріуса. Ми зверталися до міськвиконкому з проханням заасфальтувати дану ділянка але нам відмовили з посиланням на те, що у вас ОСББ, і маємо упорядковувати свою територію самі. Чи зобов'язаний міськвиконком привести до ладу ділянку біля приміщення, яке належить йому?

Відповідь експерта:

Якщо приміщення належить міськвиконкому, то саме міськвиконком є співвласником будинку і учасником ОСББ. Він повинен приймати участь в утриманні спільного майна, в тому числі і прибудинкової території.

Питання 2:

Підкажіть, будь-ласка, я як власник вбудовано-прибудованого нежитлового приміщення маю право вимагати від КП прибирання території безпосередньо біля самого приміщення (стін будівлі) і далі, чи повинна це здійснювати власними силами (що і роблю останні 8 років)? Бо ЖЕК наполягав на тому, що 5 метрів від будівлі власник нежитлового приміщення прибирає сам. Спираючись на це я не хочу підписувати договір про надання послуг з пунктом «Прибирання прибудинкової території». Чому я повинна платити за те, що роблю сама в будь-яку пору року? Підкажіть які мої права?

Відповідь експерта:

Підписуйте договір на надання послуг з ЖЕКом, а потім будете мати право пред'являти акт-претензію  ЖЕКу на ненадання окремої послуги (прибирання ПТ), по якому Вам буде зроблений перерахунок сплати.

Питання 3:

У нас в ЖБК працює бухгалтер за сумісництвом, так як в нашому будинку індивідуальні договори на тепло і воду, то обсяг роботи бухгалтера зменшується, тобто вона буде витрачати максимум 5-6 годин на роботу в місяць. За свої послуги вона вимагає мінімальну заробітну плату - 1378 грн. Яким чином ми можемо знизити їй зарплату?

Відповідь експерта:

Встановити їй погодинну зарплату, і прописати це в контракті.

Питання 4:

Вже два з половиною роки ЖЕК на звернення громадян не може віднайти кошти на ремонт каналізаційних люків та під’їзних шляхів. Як бути?

Відповідь експерта:

Зверніться до ОМС, водоканалу, інспекції з благоустрію та до свого депутата округу.

Питання 5:

В нашому ОСББ неексплуатований дах. На даху є нежитлові приміщення, вікна яких виходять на нього. Власники нежилих приміщень та власники пентхаусів хочуть використовувати прилеглі до їх приміщень ділянки даху або на правах оренди або на інших умовах. Яка процедура передачі неексплуатованого даху в таких випадках і які підстави у ОСББ виділити їх у використання бажаючим. Які потрібні дозвільні документи від контролюючих органів. Така ж ситуація з куполами по краях даху. В техпаспорті будинку вони вважаються технологічними приміщеннями, але всередині там нічого немає - порожньо, ні світла, ні води. А кожен рік їх необхідно ремонтувати так-як вітер і дощі ушкоджують їх. Люди хочуть їх використовувати.

Відповідь експерта:

По-перше, має бути відповідне рішення загальних зборів ОСББ по суті. Ці власники пентхаузів та приміщень є такими ж учасниками ОСББ і співвласниками спільного майна будинку. Обговоріть з бажаючими їх права та обов'язки і оформите це відповідним рішенням та договором.

Питання 6:

Я проживаю в будинку, де є ОСББ. Мене цікавить питання, за чий рахунок відбувається повна заміна стояка холодної води і основного крана який йде на вхід води в квартиру, а також заміна труби опалення для рушникосушки? На загальних зборах власників-мешканців будинку ОСББ було прийнято рішення, що за рахунок ОСББ ремонтні роботи проводяться у підвальному приміщення, а стояки і труби які йдуть вже по квартирах за рахунок власників квартир. Це правомірно?

Відповідь експерта:

Загальні збори ОСББ можуть приймати рішення з будь-яких питань утримання, ремонту і т. п. в будинку. Якщо збори вирішили за рахунок загального ремонтного фонду ОСББ зробити загальнобудинкові роботи у підвалі, а під'їзні стояки за рахунок власників квартир у цих під'їздах, то це цілком легітимне і розумне рішення.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
29 Листопада 2015 p. 01:52
Кияни останні місяці отримують недооформлені рахунки для оплати за газ, а саме: у рахунку надрукована "сума до сплати" лише у лівій частині рахунка, тобто лише у тій частині, яка після оплати залишається у споживача. У правій частині рахунка не дублюється " сума до сплати" , але споживач повинен у правій частині заповнити від руки графу "разом до сплати". Отже, дивлячись на праву частину рахунка , не зрозуміло, на якій підставі споживач заплатив ту чи іншу суму.