ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:

Згідно ЗУ «Про житлово-комунальні платежі», тарифи на послуги ЖКГ затверджуються органами місцевого самоврядування. Чи поширюються ці тарифи на ЖБК, які уклали договір на обслуговування будинку з ТОВ «Житлосервіс»?

Відповідь експерта:

Нормативно-правововым актом, яким обумовлено єдиний підхід до формування тарифів на ЖКП, є Постанова КМУ №869 від 01.06.11. Що стосується тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, то цією Постановою затверджено відповідний Порядок формування таких тарифів. Цей Порядок поширюється на всіх суб'єктів господарювання будь-яких форм власності, які надають такі послуги.

Питання 2:

Чи дозволяє закон встановити індивідуальний котел опалення в багатоквартирному 9-поверховому будинку в Коцюбинському, якщо є загальна дахова котельня?

Відповідь експерта:

Питаннями встановлення індивідуального опалення займається відповідна комісія, яка організовується при виконавчих органах міської ради.  Але в будь-якому разі, дахова котельня є спільним майном співвласників будинку, і утримання спільного майна є обов’язком кожного співвласника.

Питання 3:

Навіщо приймати прогресивні закони, коли чиновники на місцях душать ОСББ як суб'єктів господарювання. Зокрема, Держенергонагляд. Хто може дати відповідь, чи є ОСББ суб'єктом господарювання?

Відповідь експерта:

На це дає відповідь Закон України. А саме: Об'єднання  створюється  як  непідприємницьке  товариство для здійснення  функцій,  визначених  законом. Основна  діяльність  об'єднання полягає у здійсненні функцій, що  забезпечують  реалізацію  прав  співвласників  на володіння та користування  спільним  майном  співвласників,  належне  утримання багатоквартирного  будинку  та  прибудинкової  території, сприяння співвласникам  в  отриманні  житлово-комунальних  та  інших послуг належної  якості  за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання. Якщо ОСББ управляє будинком через свої статутні органи, то голова правління, як правило, дійсно має приймати участь у відносинах з різними інспекціями, в тому числі і з Держенергонаглядом. Житловий багатоквартирний  будинок – це складний інфраструктурний об’єкт, тому управляти їм за аналогією власного приватного будинку не вдасться.

Питання 4:

Проконсультуйте, будь ласка. Купила квартиру («хрущовку»). Опалювальний сезон розпочався 01.11.2015 р., тобто, у моєму будинку ввімкнули опалення, але на моєму стояку з 1 по 5 поверх, батареї досі холодні. Що робити? Викликали ЖЕК. Як не платити за цей період? І ще одне питання, не працює сушарка для рушників, куди звертатися? ЖЕК розводить руками.

Відповідь експерта:

Негайно складайте акт-претензію. Ознайомтеся з Постановою КМУ №630 від 21.07.05. Там є все що стосується Акта-претензії.

Питання 5:

Чи можу вимагати перерахунок по квартплаті, якщо я замінила вікна на пластикові?

Відповідь експерта:

Якщо Ви замінили вікна в орендованій квартирі, то можете з орендодавцем обумовити ці витрати у складі своєї квартплати. Якщо це ваша квартира, то Ви вправі встановлювати в ній майже все, що побажаєте. Без якого–небудь відношення до оплати, що ви перераховуєте за певні послуги ЖЕКу (Керуючої компанії, або інше).

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)