ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.

Питання 1:

Чи правомірно, що в одному договорі про надання житлово-комунальних послуг виконавець перераховує всі види послуг, що надає (Договір про надання послуг з водопостачання та водовідведення, з утримання прибудинкової території, вивезення твердих побутових відходів)? На скільки мені відомо для кожного виду послуг розроблений типовий договір.

Відповідь експерта:

Якщо виконавець всіх перелічених послуг є однією юридичною особою, то Договір зі споживачем може бути складений таким чином, щоби в ньому були визначені всі послуги, які вони надають, але, безумовно, у тексті повинні бути враховані типові вимоги, визначені профільними нормативно-правовими актами.

Питання 2:

У нашому ЖБК укладені прямі договори на постачання гарячої води та опалення, електроенергії, холодної води. ЖБК надає тільки послуги з утримання будинку і прибудинкової території. У тарифі 60% займає заробітна плата: 3 людини отримують мінімальну зарплату, мотивуючи тим, що нижче не дозволяє Закон. Питання, як довести, що немає необхідних обсягів виконання робіт для отримання мінімальної заробітної плати? Правління збирає загальні збори 1 раз в 3-4 роки. В цей час виноситься і кошторис. Щорічного звіту про витрачені кошти не проводиться. Чи є нелегітимними рішення правління, ревкомісії по закінченню 2-х років, тобто терміну їх повноважень за Статутом? Як оплачувати утримання будинку при нелегітимному правлінні?

Відповідь експерта:

Визначення розміру внеску до ЖБК – це компетенція загальних зборів членів кооперативу (або уповноважених представників). В залежності від того, як затверджено штатний розклад, зарплата співробітників і їх трудові договори (контракти), відбувається оплата їхньої праці. Законом про працю, ст. 56, передбачено визначення, як «неповний робочий день». Оплата в такому разі відбувається пропорційно відпрацьованому часу. Що стосується питання про недотримання правлінням ЖБК Статуту в частині звітності, періодичності зборів тощо, то вам необхідно вивчити Статут свого ЖБК та вжити заходів впливу згідно з його положеннями. Оплата за утримання будинку та за надані послуги, не залежить від факту нелегітимності правління або рев.комісії. Це обов'язок кожного співвласника спільного майна.

Питання 3:

Скажіть, будь ласка, куди можна поскаржитися на ОСББ? Не хочуть давати ключі від горища, а ми живемо на останьому поверсі і в дитячій кімнаті з’явилися мокрі плями на стелі, тому ми б хотіли оглянути дах, можливо, він протікає.

Відповідь експерта:

Для рішення цього питання вам необхідно письмово звернутися до правління ОСББ з заявою-претензією щодо появи на вашій стелі мокрих плям та термінового проведення технічного обстеження горища будинку, з додатковою вимогою, щоби вас, як співвласника, включили у цю комісію.

Питання 4:

Багатоквартирний житловий будинок у якому 89% квартир приватизовано, ще 11% відсотків викуплені. Інших власників не має. Це приватний будинок чи комунальний?

Відповідь експерта:

Це не приватний і не комунальний будинок, а багатоквартирний будинок, у якому власники квартир або нежитлових приміщень є співвласникамми спільного майна багатоквартирного будинку.

Питання 5:

Моя квартира розташована на 2 поверсі багатоквартирного будинку. Ліфтом не користуюся, оскільки в цьому немає необхідності. Договір з обслуговуючою компанією не укладала, але мені нараховують плату за ТО (технічне обслуговування) ліфта. Сума витрат на ТО ліфта розподіляється пропорційно площі квартири. Чому 1 людина, яка проживає в трикімнатній квартирі повинна платити за ТО ліфта в 3 рази більше,ніж 3-5 чоловік, які проживають в 1-кімнатній квартирі? Ліфтом користуються люди чи житлова площа?

Відповідь експерта:

Згідно з Постановою КМУ №869 від 01.06.11, калькуляційною одиницею розрахунку тарифу (т. з. «квартплати») є 1 кв. м загальної площі квартири її власника. Від оплати за ТО ліфта звільнені лише власники квартир та нежитлових приміщень 1 поверхів.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
16 Грудня 2015 p. 20:18
Зауваження щодо "договорів" з держустановами. Кожна держустанова (юридична особа) регулярно проходить процедуру так званої ліквідації -- після переобліку держустанова змінює код ЄДРПОУ. При цьому всі укладені договори з "ліквідованою" держустановою стають не дійсними, тобто підлягають переукладанню з "новоствореною" юридичною особою. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ви можете уявити ситуацію, щоб людина, яка має певні борги і обов"язки, раптом за своїм бажанням змінила свій паспорт, і тільки завдяки цьому відразу позбулася усіх своїх боргів і обов"язків?
Коля Пухов
18 Грудня 2015 p. 16:52
У питанні 1 йшла мова про договори з державними юридичними особами. То мабуть кожному треба наперед знати , чого варті такі договори.