ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Андрій Осадчий.
 
Питання 1:
 
Місце реєстрації та фактичного проживання різні. За місцем проживання (я власник квартири) плачу компослуги. Що потрібно надати ЖЕКу, щоб не платити компослуги там, де зареєстрована та за фактом не проживаю.
 
Відповідь експерта: 
 
Насправді, як на мене вихід дуже простий. Для того, щоб комунальні підприємства не нараховували Вам плату за адресою, там де Ви зареєстровані, але фактично не проживаєте, то достатньо поставити засоби обліку – лічильники на воду, світло, газ і сплачувати лише за фактичними показниками. Звільнити Вас від плати за надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території зможе лише довідка про те, що фактично Ви мешкаєте в іншому місті і там працюєте, якщо ж все те, що Ви описали відбувається в межах одного міста – чинне законодавство говорить однозначно – плата за надання послуг з утримання будинку нараховується на всіх зареєстрованих осіб за даною адресою. 
 
Питання 2:
 
Чи має право водоканал брати плату 500 грн за видачу технічних умов (Проекту) для встановлення лічильника витрати холодної води в колодязі на відводі від центральної магістралі для будинку в приватному секторі, куди вода була проведена 45 років тому?
 
Відповідь експерта: 
 
Згідно п. п. 5.3. – 5.6. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених  пунктах України потрібно розрізняти видачу технічних умов на встановлення вузла обліку та виготовлення проекту згідно вихідних даних виробника. До початку розробки технічної документації вузла  обліку споживач  повинен  отримати  від  виробника вихідні дані,  а також рекомендації щодо типу засобів обліку. Вихідні дані  видаються  за  заявкою  споживача  в  15-денний термін. Вибір засобів обліку здійснює споживач,  виходячи з отриманих вихідних даних, одержаних від виробника. За видачу технічних умов стягнення плати не передбачено. Установка  засобів обліку  здійснюється  відповідно  до проекту, погодженого виробником, про чому проект може бути виготовлений як виробником за плату, так і іншою ліцензованою організацією. Обладнання   вузла   обліку   здійснюється   за  рахунок споживачів.
 
Питання 3: 
 
В який термін повинні бути усунуті несправності пов'язані з коротким замиканням в елементах внутрішньобудинкової електричної мережі (в під'їзді)? Уточніть, будь ласка, статтю закону або нормативний акт де прописані ці терміни.
 
Відповідь експерта: 
 
Послуги з освітлення місць загального користування, ремонту внутрішньо будинкової електричної мережі, відносяться до послуг з утримання будинку та прибудинкової території, тож всі строки проведення ремонтних робіт мають бути прописані у Договорі про надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території з виконавцем таких послуг у Вашому будинку. У разі порушення виконавцем умов цього договору споживачем та представником виконавця складається акт-претензія із зазначенням у ньому строків, виду порушення, кількісних і якісних показників послуг тощо, та знижується плата за неякісно надану послугу. 
 
Питання 4: 
 
Я проживаю в «хрущовці» на 5 поверсі. Скажіть, чи можна зараз зробити автономне опалення тільки у своїй квартирі, тому що інші мешканці будинку відмовляються від його встановлення на весь будинок (люди оформили субсидії), а мені субсидія не годиться. Як мені заощадити на опаленні?
 
Відповідь експерта: 
 
Вряд чи встановлення автономного опалення дасть Вам можливість зекономити на платі за опалення – ціна на природний газ доля всіх однакова – 7, 188 за куб. метр. Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання» затверджено Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005 р. Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 169 від 06.11.2007 р. до наказу № 4 були внесені зміни, з яких випливає, що відключення від системи ЦО і ГВП здійснюється лише за умови відключення всього будинку. Цим наказом фактично запровадили заборону на відключення від ЦО І ГВП окремих квартир, що суперечить вимогам п.1 ст.321 Цивільного кодексу України, тому що обмежує права власника, його конституційне право розпоряджатися своїм майном. Крім того, таке рішення ставить власника квартири в залежність від власників інших квартир будинку, які не мають можливості або бажання встановити індивідуальне опалення квартири, чим грубо порушуються права і свободи громадян, гарантовані Конституцією України. Це підтвердив Окружний адміністративний суд м. Києва, визнавши Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 169 від 06.11.2007 р. «Про затвердження змін до Наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005 г». НЕЗАКОННИМ. Тобто фактично на даний момент діє порядок відключення, при якому таке відключення теоретично можливо, але для цього необхідно брати дозвіл на відключення в міжвідомчій комісії, створеної органами місцевої влади, які ніяк не зацікавлені у вирішенні ваших проблем.
 
Питання 5: 

Опалення немає 4 роки, квитанції йдуть і договору немає. Які наслідки?
 
Відповідь експерта: 
 
Згідно п. 29 Правил надання послуг  з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого  опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення споживач має право серед іншого на  зменшення розміру плати у разі: надання послуг  не  в  повному  обсязі,  зниження їх якості, зокрема  відхилення  їх  кількісних  та/або якісних показників від затверджених нормативів   (норм)   споживання; але при цьому єдиним доказом факту неналежного надання послуги є акт-претензія  про неналежне надання або ненадання послуг (далі акт-претензія),  який підписується  споживачем  та  представником  виконавця. Відсутність договору не звільняє Вас від обов’язку сплати за комунальні послуги – такий висновок Верховного Суду України. 
 
Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
11 Січня 2016 p. 19:57
Особливо неприємна ситуація з комунальними платежами у тих, кого держава спочатку примусово позбавила робочого місця по незалежним від працівника причинам ( в результаті так званих "ліквідацій" держпідприємств, установ, організацій), тобто спочатку держава забрала у людини заробіток, а потім штучно приписує цій людині уявний дохід, і на підставі цієї фальсифікації значно зменшує субсидію.
Коля Пухов
14 Січня 2016 p. 21:58
Отримавши платіжки за грудень споживачі були неприємно здивовані новим видом узаконеного шахрайства: виявляється, що субсидія на опалення повністю скасовується, якщо нарахована сума менша за суму субсидії. Тобто, чиновники можуть штучно написати велику суму субсидії, і таким способом повністю споживачів її позбавити. Так вони і зробили у грудні 2015 року з оплатою за опалення. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Навіть я не міг наперед спрогнозувати, що чиновники-можновладці можуть опуститися до такого наглого способу здирництва та обману...