ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Андрій Осадчий.
 
Питання 1:

Купив квартиру, сусід знизу міняв стояк при цьому допустив порушення низки пунктів ДСТУ під час монажу. Комісія з ЖЕКу склала акт, що у мене в квартирі протікань немає, протікає дуже несуттєво і то десь між підлогою і стелею 60 см відстані. Сусід хоче, щоб я у себе після ремонту все роздовбав, хоча доступ в нього знизу ускладнений але можливий. Точного місця течі не встановлено. Він подав до суду, хоча ст. 20 Закону України про ЖКГ говорить про те, що якщо сам заподіяв шкоду, сам і усувай за свій рахунок.

Відповідь експерта:

Згідно з ч. 3 ст. 10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень,  крім випадків, встановлених цим Кодексом. Згідно ч. 1 ст. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані,  на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Згідно ст. 59 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Судячи з усього, без судово-будівельної експертизи у цій справі Вам не обійтись, бажаю успіху.

Питання 2:

В квартирі холодно. В будинку є теплолічильник. У зв'язку з цим тепломережа відмовляється робити перерахунок. Чи законно це?

Відповідь експерта:

Згідно з п. 29 Правил надання послуг  з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення споживач має право серед іншого на зменшення розміру плати у разі: надання послуг не в повному обсязі,  зниження їх якості, зокрема відхилення  їх  кількісних  та/або якісних показників від затверджених   нормативів (норм) споживання; але при цьому єдиним доказом факту неналежного надання послуги є акт-претензія  про неналежне надання або ненадання послуг (далі акт-претензія),  який підписується  споживачем  та  представником  виконавця.

Питання 3:

При розрахунках теплового навантаження об’єкта теплоспоживання, розрахункову температуру зовнішнього повітря для опалення треба брати з таблиць КТМ 204 Україна 244-94 чи ДСТУ -Н Б В.1.1-27? Згідно роз’яснень НКРЕКП необхідно керуватись КТМ 204 а згідно роз’яснень Міністерства регіонального розвитку, будівництва житлово-комунального господарства України - ДСТУ -Н Б В.1.1-27. Який документ головніший? Це дуже важливо бо данні в таблицях для одного і того ж регіону значно відрізняються.

Відповідь експерта:

Згідно з п. 1 ДСТУ-НБВ.1.1-27:2010. «Будівельна кліматологія» цей стандарт установлює кліматичні параметри, що використовують при проектуванні будинків та споруд, систем опалення, вентиляції, кондиціонування, водозабезпечення, складанні енергетичного паспорта будинку, а також при плануванні та забудові міських та сільських поселень. Тобто він застосовується при проектуванні нових забудов, і параметри, встановлені цим ДСТУ на будівлі, збудовані до набрання ним чинності, не застосовуються. Згідно п. 1.1. КТМ 204 ці норми та вказівки призначені: для планування потреб в теплоті та паливі на опалення, вентиляцію та гаряче водопостачання житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби; для формування заявок на паливо теплопостачальними організаціями та визначення необхідної кількості палива для реалізації населенню. Крім того, ці норми можуть бути використані для визначення відпущеної теплової енергії теплопостачальними організаціями споживачам, у яких тимчасово відсутні прилади обліку, для проведення комерційних та інших розрахунків.

Питання 4:

Чи дозволяє закон встановити індивідуальний котел опалення в багатоквартирному 9-поверховому будинку в Коцюбинському, якщо є загальна дахова котельня?

Відповідь експерта:

Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання» затверджено Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005 р. Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 169 від 06.11.2007 р. до наказу № 4 були внесені зміни, з яких випливає, що відключення від системи ЦО і ГВП здійснюється лише за умови відключення всього будинку. Цим наказом фактично запровадили заборону на відключення від ЦО І ГВП окремих квартир, що суперечить вимогам п.1 ст.321 Цивільного кодексу України, тому що обмежує права власника, його конституційне право розпоряджатися своїм майном. Крім того, таке рішення ставить власника квартири в залежність від власників інших квартир будинку, які не мають можливості або бажання встановити індивідуальне опалення квартири, чим грубо порушуються права і свободи громадян, гарантовані Конституцією України. Це підтвердив Окружний адміністративний суд м. Києва, визнавши Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 169 від 06.11.2007 р. «Про затвердження змін до Наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005 г». НЕЗАКОННИМ. Тобто фактично на даний момент діє порядок відключення, при якому таке відключення теоретично можливо, але для цього необхідно брати дозвіл на відключення в міжвідомчій комісії, створеної органами місцевої влади, які ніяк не зацікавлені у вирішенні ваших проблем.

Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
18 Січня 2016 p. 21:19
До питання 2.Холодных квартир и холодных комнат имеется очень много, но я не знаю ни одного случая уменьшения платы за отопление по этой причине. Даже если комиссия из ЖЕКа приходит, то они выбирают для своего визита самый тёплый и солнечный день, а не тогда , когда действительно было холодно. Потом вы можете повесить в комнате даже несколько термометров, но они на ваши термометры не обратят никакого внимания, а принесут свой, который покажет 18 градусов. А если не покажет, то начнут обвинять самих жильцов в том, что в их квартире холодно.
Коля Пухов
21 Січня 2016 p. 20:26
Крім розгерметизації зовнішніх стін причиною холоду у квартирі може бути відсутність теплоізоляції міжповерхових перекриттів -- тоді все тепло нижньої квартири йде на підігрів підлоги верхньої.Це зазвичай буває, коли мешканці верхньої квартири при ремонті анулюють теплоізоляційний шар з метою збільшення висоти стелі у своїй квартирі.Розташування квартир на торцах будинків, особливо з північного боку, спричиняє ще більш низьку температуру у цих квартирах. І остання причина холоду в квартирах ( із тих причин, що не залежать від мешланців холодних квартир) -- це постійна відсутність опалення у під"їздах. У багатьох під"їздах хрущівок батареї взагалі відрізані ще декілька років тому.