ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Андрій Осадчий.

Питання 1:

Я домігся через суд щоб тепломережа видала технічні умови на встановлення квартирного теплового лічильника і прийняла його в експлуатацію. Чи існує якийсь порядок, певні пункти, що повинно бути в технічних умовах? Тому що вони сказали напишуть там все для того, щоб ми не змогли їх виконати. Чи може балансоутримувач будинку ЖКГ міста видати технічні умови? Також зазначили, що квартирний лічильник, навіть якщо зможемо виконати умови, буде враховуватись некомерційним по ДБН.

Відповідь експерта:

Згідно п. 9 Правил користування тепловою енергією під час розроблення технічних умов повинні бути визначені:
1.    джерело теплової  енергії  та  місце  приєднання  до теплових мереж;
2.    теплові навантаження об'єкта теплоспоживання  (максимальне проектне з опалення, вентиляції  кондиціювання  інших технологічних потреб  і середньогодинне, середньодобове та максимальне з гарячого водопостачання);
3.    параметри теплоносія, гідравлічний режим у місці приєднання до теплової мережі з урахуванням зростання теплових навантажень  в системі теплоспоживання;
4.    обґрунтовані вимоги щодо збільшення пропускної здатності діючих теплових мереж, а  також розширення або реконструкції установок для хімічного очищення води та конденсату  джерела теплової енергії;
5.     вимоги щодо:
     - обліку теплової енергії, контрольно-вимірювальних  та автоматичних регулювальних приладів;
     - захисту систем  теплоспоживання  від  раптового  підвищення  тиску і температури теплоносія та теплових мереж від корозії;
     - впровадження нових технологій прокладання теплових мереж, зокрема використання попередньо ізольованих труб;
     - розміщення та монтажу приладів комерційного обліку теплової  енергії на окремі будинки, будівлі (споруди).

Питання 2:

Чи мають право відключати холодну воду за борг у розмірі 900 грн?

Відповідь експерта:

Дивлячись хто Ви. Якщо Ви – фізична особа, то згідно п. 22 Правил надання послуг  з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого  опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення за несвоєчасну оплату  послуг  споживач  сплачує  пеню  в установлених  законом  та  договором  розмірах, відключення цими Правилами не передбачено. Якщо Ви юридична особа, то згідно Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», а також Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених  пунктах України Вас можуть обмежити частково або повністю від водопостачання у разі заборгованості.

Питання 3:

Як нараховується плата за опалення квартир без лічильників в новому будинку, який ще повністю незаселений. Приблизно 60% заселених квартир з лічильниками, 10% без лічильників, 30% квартир не підписали договору з ЖЕКом. Згідно з платіжкою, на 10% квартир без лічильників «розкидали» опалення незаселених квартир за показниками загального лічильника в теплопункті. Наскільки це правомірно? Плата за опалення значно вище теплової потужності встановлених приладів. ЖЕК посилається на п. 11 Постанови № 630.

Відповідь експерта:

Згідно п. 12 Правил надання послуг  з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого  опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення у разі  встановлення  будинкових засобів обліку теплової енергії  споживач  оплачує послуги згідно з їх   показаннями пропорційно опалюваній площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу) за умови здійснення власником, балансоутримувачем  будинку та/або виконавцем заходів з утеплення місць   загального користування будинку. У разі нездійснення таких  заходів  споживач не сплачує за опалення місць загального користування будинку.

Питання 4:

Хто повинен платити за встановлення лічильника обліку тепла в багатоповерховому будинку при наявності у місті ТЕЦ?

Відповідь експерта:

Згідно п. 17-18 Правил користування тепловою енергією для   обліку  відпуску  та  споживання  теплової  енергії застосовуються прилади комерційного обліку, занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, або ті, що пройшли державну метрологічну атестацію. Прилади комерційного обліку  теплової  енергії  в  діючій системі  теплопостачання,  які використовуються для розрахунків за теплову енергію між теплопостачальною організацією та  споживачем, повинна  придбати  і  встановити  теплопостачальна  організація за умови,   що   такі   витрати   передбачені   в   договорі.    Якщо використовуються    інші   джерела   фінансування   придбання   та встановлення  приладів  комерційного  обліку,  то  відносини   між теплопостачальною  організацією та споживачем визначаються окремою угодою відповідно до законодавства.

Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо ви маєте питання до наших експертів пишіть нам про них та не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
02 Лютого 2016 p. 17:58
За шахрайства з боку посадових осіб електропостачальних компаній ніякої відповідальності для останніх немає; навпаки, винуватими стають постраждалі від цих шахрайств. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Досить розповсюджена така ситуація: до вас приходять електрики подивитися на лічильник. Потім один із них пропонує вам замінити на лічильнику пломби. Якщо ви погодитесь, то вони старі пломби зірвуть, а нові так і не поставлять, оскільки "раптом" виявиться несправним пломбіратор...
Коля Пухов
02 Лютого 2016 p. 18:08
Подібних прикладів "узаконених" шахрайств можно навести багато, але оскільки в них шахраями є представники влади (держави), то постраждалі від цих шахрайств позбавляються будь-якої можливості відшкодування нанесених шахраями збитків.