ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаЄБРР темнить щодо української ГТС

ЄБРР темнить щодо української ГТС

Заява директора ЄБРР в Укріїні щодо умов виділення коштів на модернізацію української ГТС - це свого роду дипломатична відмова, тому що на сьогодні ситуація не з'ясована по відношенню до Газпрому.

Відтак, Європа зайняла позицію очікування. Тобто Київ та Москва мають домовитись, а Європі найважливіше, аби російський газ постачався без перебою в осінньо-зимовий період. Таку думку в коментарі УНН висловив експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

«Безумовно зрозуміло, що без участі Газпрому, я не кажу фінансової, а взагалі, аби Москва підтвердила свою зацікавленість в українській ГТС, її завантаження та надання гарантування необхідних обсягів транзиту через територію України, Євросоюз не буде рухатись у напрямку вкладання коштів. Для Європи це буде достатньо ризикований інвестиційний проект», - зазначив експерт.

Читайте також: Єдність країн СНД спростить російський газовий режим

Між тим, за словами Валентина Землянського, реструктурізація НАК «Нафтогаз України» ніяк не впливає на перспективу української ГТС. «Проте, що стосується самої ГТС, то це завжди питання залучення до переговорів Газпрому. А Європа не хоче йти на певні переговори з Газпромом. Це не тому що ми погані, чи реструктуризація проходить погано, а саме через політичний момент заважає Європі для проведення таких переговорів», - сказав він.

На думку Валентина Землянського, Європа не хоче підтримути Київ у пероговорах з Москвою. «Безумовно це мають бути тристоронні переговори Києва, Брюселя та Москва. І Україна має тримати підтримку однієї зі сторін. Яким чином тримати таку підтримку Росії - достатньо ясно та зрозуміло, це Митний Союз та політичний альянс з Росією. Яким чином отримати таку підтримку з боку Європи - це загадка. Відтак Європа зайняла позицію очікування. Тобто Київ та Москва мають домовитись, а Європі найважливіше аби російський газ постачався без перебою в осінньо-зимовий період», - зауважив експерт.

Читайте також: «Газпромівський штрафний» по квотам України

Нагадаємо, директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек заявив, що виділення кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на модернізацію української газотранспортної системи можливе після завершення реорганізації НАК «Нафтогаз України».

За словами банкіра, реорганізація «Нафтогазу», зокрема, відділення від нього транспортуючої компанії «Укртрансгаз», буде позитивним моментом для фінансової стабільності НАК.

Також голова ЄБРР в Україні відзначив, що питання про виділення кредиту цього року не стоїть – «це питання не цього року», підкреслив він.

 
Коментарі (0)