ГоловнаПублікаціїГазопостачанняЕнергонезалежність України «вилетить у трубу»

Енергонезалежність України «вилетить у трубу»

Після того, як Росія розірвала так звані грудневі газові домовленості з Україною і збільшила вартість «блакитного» палива, уряд заговорив про необхідність диверсифікації поставок енергоносіїв з подвоєною силою.

Підтримали Україну в цьому і в Єврокомісії, і в США. Разом з тим, технологічних нововведень поки Кабінет Міністрів пропоновувати не став. Так, вчора Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна не буде відмовлятися від проекту з будівництва LNG-терміналу, а також почала більш широкі переговори про реверсні поставки газу. Наскільки ж Україна залежна від російського «блакитного» палива?

Читайте також: Україна не прощатиметься з LNG-терміналом

Отже, з квітня газ для України подорожчав на 117 дол. - до 385,5 дол. за тисячу кубів, груднева знижка на газ більше застосовуватися не буде. Глава «Газпрому» Олексій Міллер пояснив це тим, що Україна не виконує свої зобов'язання з виплати заборгованості в 1,7 млрд дол. за поставлений у минулому році газ. Всього у 2013 році Україна закупила та спожила близько 50 млрд кубометрів газу. На закупівлю більше двох третин цього обсягу країна витрачає більше 12 млрд дол.

Деяку частину цих витрат Україна компенсує надалі у зв'язку із зростанням вартості транзиту російського газу. Згідно з домовленостями між «Нафтогазом» і «Газпромом» з 2009 року транзитна ставка розраховується в залежності від ціни на «блакитне» паливо. Відповідно зросте і плата Росії за транзит - з 2,73 до 3 дол за транспортування тисячі кубометрів газу на 100 км.

Читайте також: «Газпром» підняв ціну на газ для України

Витрати України за споживаний газ і Росії на транспортування палива в ЄС непорівнянні. Через територію України в країни Західної Європи експортовано 86,1 млрд куб. м. Це дозволяє нашій країні заробляти близько 3 млрд дол. на рік. В той же час ми споживаємо близько 30 млрд імпортного газу в рік, за який навіть за поточними цінами змушені платити близько 12 млрд дол. на рік, або майже млрд дол. в місяць.

Однак це не останнє підвищення, яке загрожує нашій країні цього року. Уряд вже заявив, що ціна на імпортований газ може збільшиться до 500 дол. за тисячу кубометрів, принаймні в держбюджеті-2014 закладено граничний зростання до 480 дол. Мабуть, в уряді адекватно оцінюють наслідки денонсації харківських угод, які дають Україні знижку ще в 100 дол. від тієї формули, що передбачено контрактами 2009 року.

Читайте також: Україна сподівається на полегшення «газових» стосунків

Примітно, що алгоритм розрахунку ціни на газ засекречений, хоча загальний принцип відомий. Згідно з ним беруться середні ціни на нафтопродукти за минулі дев'ять місяців та за допомогою ряду коефіцієнтів помножаються на базову ціну газу в Європі. Тому газові ціни для України реагують на коливання світових цін на нафту з дев'ятимісячним запізненням.

Вчора офіційно Росія в односторонньому порядку денонсує харківські домовленості, які передбачали знижку на російський газ для України в розмірі експортного мита на газ 30%, але не більше 100 дол. за тисячу кубометрів (більше 10 млрд дол. у рік). Тоді такі преференції українська сторона отримала в обмін на продовження терміну перебування ЧФ РФ в Криму.

Читайте також: У Міненерго не чули про відміну знижок на газ

Здавалося б, в такій ситуації, коли газ може подорожчати ще на 100 дол., варто почати закачування, поки він ще дешевий. Однак в уряді не поспішають це робити. По-перше, у скарбниці просто немає грошей для цього. Наша країна не може погасити борг минулої влади в 1,7 млрд дол. По-друге, підняти ціни на 100 доларів в односторонньому порядку Росія не зможе, оскільки для цього доведеться звертатися в міжнародний суд. Навіть якщо Росія і зможе виграти цю справу, то на це піде кілька місяців. Тому поки Україна буде купувати газ виходячи з формули, яка працювала у минулому році, і ціни будуть навіть на 25 доларів дешевше. У четвертому кварталі ми платили 410 доларів за тисячу кубометрів.

Разом з тим, не варто забувати, що Україна має величезний потенціал щодо зниження споживання газу. Так, згідно з представленим Рейтингом енергоефективності областей України (Ukrainian energy index), який містить ґрунтовний аналіз споживання енергоресурсів на регіональному рівні в 2007-2010 роках, рівень цієї самої енергоефективності в нашій країні становить 43% середнього рівня країн ЄС.

Читайте також: Уряд вніс корективи у питання підвищення тарифів

Це означає, що його підвищення до європейського дозволить скоротити кінцеве споживання паливно-енергетичних ресурсів у сільському господарстві, промисловості, сфері послуг та житловому секторі на 57%. Тоді Україні можна буде відмовитися від 39 млрд куб. м природного газу, що перевищує цифру його імпорту з Росії.

Найбільші споживачі енергоресурсів в Україні - промисловість і житловий сектор - в енергозбереженні займають 58% і 29%, відповідно. Потенціал енергозбереження промисловості становить 73% (якщо за еталон брати середній показник по країнах ЄС), а житлового сектора і того більше.

У минулому році Кабінет Міністрів затвердив держпрограму модернізації систем централізованого теплопостачання на 2014-2015 роки. У повідомленні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства сказано, що реалізація програми дозволить зменшити газоспоживання на виробництво тепла за рахунок економії на 25,4%, а за рахунок заміщення газу іншими видами палива - на 24,2%. Загальна економія повинна скласти 49,6%, або 4,1 млрд куб. м газу. Чи буде нинішній уряд слідувати цим курсом, і залучати кошти в енергоефективність - покаже час, а поки населенню варто очікувати тарифного зростання. 

 
Коментарі (1)
Sergiy
03 Квітня 2014 p. 10:38
Це добре, що є програма .Жаль, що з 2000 року згідно постанови КМУ від 27 червня 2000 р. № 1040, не створили законодавчий механізм стимулювання енергозбереження. Не вигідно тим, хто сидить на трубі та ходить в залу ВР. А в програмі розраховано економія газу 4.8 млрд.кубів. Навіть з заміщенням іншими видами палива близько 60 відсотків економія буде близько 2.0 млрд. помножте на 500 дол 1000 кубів. НАМ ХВАТИТЬ? Як в радянському анекдоті про продавця газованої води з двойним сіропом..