Куди прямує LNG-термінал?

«Газпром» звинуватили у застосуванні брудних схем по відношенню до LNG-теміналу, у свою чергу Владислав Каськів заявив, що на тижні стануть відомими обставини інциденту з «іспанськими угодами», а компанія Fenosa подала до суду на підписанта цих угод.

Російський монополіст «Газпром», для якого Україна є ключовим ринком збуту блакитного палива, готовий застосовувати найбрудніші схеми, аби зірвати будівництво LNG-терміналу.

Про це заявив глава правління Центру прикладних політологічних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Треба визнати, що влада просто зіткнулася з куди більш сильним супротивником, який не гребує у міжнародних іграх ніякими схемами, в тому числі і самими брудними, якого не змогла переграти», - зазначив Володимир Фесенко.

Читайте також: В затягуванні будівництва LNG-терміналу простежується «рука Кремля»

На думку експерта, постачання зрідженого газу на територію України, вкрай небажане для «Газпрому», оскільки в майбутньому здатне принципово змінити весь розклад сил на енергоринках регіону.

Однак у самій Росії перебіг проектів по демонополізації українського ринку газу не коментували.

У свою чергу голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів заявив, що обставини інциденту з LNG-терміналом стануть відомі вже цього тижня.

«У найближчі дні ми дізнаємося реальні обставини цього інциденту», - сказав голова Держінвестпроекту.

Він також зазначив, що американська компанія APCO Worldwide Inc. буде продовжувати роботу з потенційними інвесторами, а також надавати їм вичерпну інформацію про умови участі у проекті і хід його реалізації.

Читайте також: LNG-термінал шукатиме власну репутацію

«Незаангажованість» цієї компанії і «незалежність» від «Газпрому» мала для української сторони першорядне значення при виборі партнера, зазначив пан Каськів.

Нагадаємо, що Держінвестпроект заплатив компанії 330 тис. дол, для поліпшення іміджу проекту «LNG-термінал».

Ще однією не менш важливою подією в даній історії став позов іспанської компанії Gas Natural Fenosa до Джорді Бонвеі, який підписав з українською владою від її імені мільярдний контракт на будівництво LNG-терміналу.

Зокрема Fenosa звинуватила Джорді Бонвеі в шахрайстві і фальсифікації документів, які скомпрометували компанію.

Однак виникає питання: чи будуть ці події фінальними, та нарешті поставлять всі крапки над і у даній історії, чи це лише новий виток у розвитку як виявилося непростого питання газової незалежності України?

За матеріалами: Дзеркало тижня, УНІАН

 
Коментарі (0)