Львів на межі дефолту

Найбільша фракція у Львівській міській раді прогнозує в найближчий період дефолт для міста. Мова йде про банкрутство стратегічних комунальних підприємств Львова.

Найбільша фракція у Львівській міській раді – ВО «Свобода» прогнозує в найближчий період дефолт для міста. Насамперед, мова йде про банкрутство стратегічних комунальних підприємств Львова. Не дивлячись на те, що мерія будь-які фатальні прогнози заперечує, депутати інших фракції очікують на санкції щодо міста.

Ще у 2007 році Львів випустив облігації серії А і В на суму 92 млн грн для фінансування інфраструктурних проектів. Перший термін сплати на суму 50 млн грн припадає на 25 липня цього року. Решту коштів місто повинно сплатити в листопаді.

За словами голови бюджетної комісії Львівської міської ради Яромира Самагальского, у разі невчасного викупу муніципальних цінних паперів, Львів чекають санкції. «Будь-яка позика в банку – це навантаження та відповідальність. В нашому випадку, форма позики – облігації - не передбачає розтермінування боргу, або переукладання договору. Якщо місто вчасно не викупить облігації, то фінансовий рейтинг Львова посяде позначки «нуль». Відповідно до цього, в дію вступатимуть санкції: міська рада упродовж 5 років не буде мати права позичати кошти. Отже, Львів не зможе фінансувати ремонт доріг, трамвайних колій, будинків… Ситуація достатньо ризикована», - відзначив посадовець.

Читайте також: Жовта картка львівським комунальникам

На думку львівських представників ВО «Свобода», у разі дефолту в місті, цілком можливо передбачити запровадження тимчасової адміністрації управління містом. «Цю функцію візьме на себе Кабінет Міністрів. Правляча влада тоді повністю контролюватиме Львів. Прокуратура має перевірити всі факти щодо боргу та особливо звернути увагу на виконавчу гілку міської ради», - зауважив депутат Львівської міськради Олег Махніцький (ВО «Свобода»). 

Проте не всі представники депутатського корпусу поділяють позицію більшості депутатів. Велика частина народних обранців просто не бажають вірити в дефолт і категорично заперечуються такий песимістичний прогноз. Одночасно з цим народні обранці погоджуються, що певні  фінансові складності місту загрожують, і це стосується також комунальних підприємств. В розмові з кореспондентом «У.К.» депутат Юрій Кужелюк (фракція «Україна Соборна») визнав: «У міста величезні боргові зобов’язання. Фактично Львів живе у кредит, за рахунок Європейського банку. Окрім всіх боргів, місто повинно ще віддавати кредит на будівництво стадіону під «Евро-2012». Сума не маленька – 100 млн грн.  Даний кредит був взятий ще у 2008 році під 20%. Я особисто голосував проти цього рішення. Але більшість депутатів жали «добро». Тому звинувачувати у всьому тільки виконавчі органи – це йти на компроміс із власною совістю».

Читайте також: «Євро-2012»: гроші на вітер

За словами депутата, Львів поступово рухається по грецькому шляху. «Дефолт це занадто, а ось санкції на заборону місту брати кредити будуть введені. І тоді усі соціальні проекти заморозяться. Структура ЖКГ зазнає величезних труднощів. Бюджет розвитку міста наповнюється за рахунок податків та від пролажу землі, майна. Нині цей процес призупинений, земля не продається, майно майже також», - зазначив пан Кужелюк.

Ситуація з комунальними підприємствами у Львові не найкраща. Ця тенденція притаманна державі загалом: вкрай в поганому фінансову стані комунальні структури.  Адже тарифи не охоплюють затрат, а населення не спроможне платити за комунальні послуги в тому об’ємі, якій передбачає підприємство для успішної діяльності. «Занепокоєння викликає «Львівводокал». Свого часу підприємство взяло кредит у Світового банку на покращення водопостачання в місті. Програма реалізована. Але борг не віддається.  Нині ця сума складає 82 млн грн. Сюди входять сам кредит, пеня, проценти. Рано чи пізно постане питання про віддачу коштів і можливі певні санкції до міста», - відзначив депутат Львівської міської ради Ігор Гладиш (фракція «Партія регіонів»).

Львівська міська рада у свою чергу  створила тимчасову комісію  щодо вивчення діяльності ЛКП «Львівводоканал». Основна мета комісії - вивчити  стан системи  централізованого комунального водопостачання. Розпочнуть роботу представники комісії з очисних споруд у місті. Наразі  «Львівводоканал» не приховує своїх фінансових боргів. При цьому акценти розставляються у напрямку заборгованості  населення та державних структур за спожиту воду.

Читайте також: Вода у борговій ямі

На спалах б’є керівництво «Львівводоканалу» недарма, бо  цьогоріч борг мешканців Львова за спожиті послуги водопостачання та водовідведення зріс на 3 млн грн. Найбільше заборгували підприємству:  Міністерство оборони (813 тис грн), Міносвіти (704 тис. грн), Городоцький водоканал (2,2 млн грн), ВАТ «Пасавтопром» (417 тис. грн). Серед населення в чорні списки зараховані дві категорії. Зокрема, понад 500 гривень – винні більш ніж 3 тис. мешканців, в діапазон 1-5 тис грн попадає 2,8 тис споживачів, що складає суму 37,1 млн грн,  понад 5 тис. грн боргують – 952 мешканця.

Як повідомив заступник директора з маркетингу ЛМКП «Львівводоканал» Анатолій Цимбалюк, не поспішають розраховуватися за послуги малозабезпечені родини або - занадто заможні. «Перша група нарікає на брак коштів. Друга – на брак часу по оплаті квитанцій. З такими боржниками складно працювати, оскільки послуги водопостачання обмежити достатньо складно. Зрозуміло, що невчасні розрахунки за водопостачання вносять проблеми у роботу підприємства», - повідомив він.

Читайте також: Посушливий клімат галицького водогону

Керівництво міста вбачає у заявах окремих депутатів тільки політичний піар. В розмові з кореспондентом «У.К.» міський голова Львова Андрій Садовий, висловив занепокоєння щодо сумнівних прогнозів по відношенню до рідного міста. «Мабуть ці люди керуються виключно політичними популістськими принципами для нарахування собі певних балів. Так, дійсно у липні ми повинні заплатити 50 млн грн. Ми чудово розуміємо, яка відповідальність лежить на наших плечах. Кошти готуються до виплати. І перший внесок буде внесено згідно з договором. Всі комунальні підприємства працюватимуть у звісному робочому режимі, не зважаючи на певні труднощі, проте, а де їх не має?», - висловився міський голова.

 
Коментарі (0)