ГоловнаПублікаціїВодопостачанняПосушливий клімат галицького водогону

Посушливий клімат галицького водогону

На сьогодні питання каналізування міста постає першочерговим завданням при вирішенні проблем централізованого водопостачання.

Питання водопостачання для Львівської області залишається актуальним і нині. Ще досі у місті Турка централізоване водопостачання не функціонує, потрібне каналізування міста та реконструкція очисних споруд.

Зношеність водопровідних мереж у місті Борислав створює постійні аварійні ситуації, що у свою чергу несе дискомфорт для мешканців. Попри всі труднощі, цьогоріч в області за підтримки державних коштів завершиться реконструкція основних водозаборів для міст Турка та Борислав. Відбулися зміни і в тарифній політиці комунальних послуг.

Читайте також: У ринок – як у холодну воду...


У місті Турка проживає 7,2 тисячі людей. На території міста розташовані 98 будинків комунальної власності, та 1655 приватних. Зважаючи на те, що у м.Турка відсутня каналізаційна мережа, майже біля кожного будинку встановлені колодязі, вода подається насосом або мешканці самотужки носять воду відрами.

На сьогодні питання каналізування міста постає першочерговим завданням при вирішенні централізованого водопостачання. Металевий старий каналізаційний колектор вичерпав свій ресурс. Окрім цього колектор частенько забивається внаслідок неправильної експлуатації мережі, оскільки її засмічують твердими відходами.

Як повідомив начальник головного управління ЖКГ ЛОДА Ігор Цейтлін: «У місті Турка, зокрема у центральній частині, відсутнє централізоване водопостачання. Відповідно не працюють очисні споруди. На сьогодні розроблена проектно-кошторисна документація на реконструкцію очисних споруд вартістю 20 мільйонів гривень, яка включає в себе будівництво двох каналізаційних насосних станцій, будівництво колектора протяжністю 2,3 км.

Читайте також: Віртуальна мережа водопостачання

При завершенні даних робіт в центральній частині міста Турка до 4 тисяч населення отримають централізоване водопостачання. Для цього в обласному бюджеті закладено 1,2 млн гривень. Окрім цього ЛОДА подала в Кабінет Міністрів необхідну документацію на додаткове фінансування міста Турка щодо водопостачання. Освітлення, каналізування, будівництва лікарні вартістю 50 млн гривень».

Львівська обласна адміністрація має намір цього року завершити проект по водопостачанню у місті Турка та реконструювати основні будівлі. Оскільки Турка прийматиме гостей на Бойківських фестинах, влада області намагається швидко привести до ладу житлово-комунальне господарство міста Турка.

Надзвичайно важливим залишається для Львівщини і проект реконструкції водозаборів у місті Борислав. Оскільки основною проблемою Борислава є зношеність мереж, які були ще побудовані у 1926 році, відбуваються постійні витоки води. Понад 60% аварій стаються в наслідок розривів арматури, пошкодження розтрубних з’єднань. Аварійні бригади здійснюють поточний ремонт мереж, однак це не вирішує проблеми в цілому.

В розмові з кореспондентом начальник Головного управління ЖКГ ЛОДА Ігор Цейтлін зазначив, що «у Бориславі проживає 37 тисяч жителів. Водопостачання відбувається з 5-ти водозаборів. Специфіка даних водозаборів в тому, що вони поверхневі. Основне водопостачання відбувається з водозабору Рибник протяжністю 11 км. Отже реконструкція водозаборів «Рибник» та «Ріпне» дозволить в першу чергу оптимізувати тариф на послуги водопостачання для мешканців Борислава, плюс, якісна подача води.

Проект вартістю 13 млн гривень по водозабору «Рибник» фінансується з державного бюджету. Вартість реконструкції водозабору «Ріпне» складає 4,1 млн гривень, з них 3,3 – з державного бюджету, решта з обласного.

Читайте також : Що ми п'ємо?

Варто відзначити, що тарифна політика комунальних підприємств в області зазнала змін в 2011 році. Основними факторами, що впливають на ріст тарифів на житлово-комунальні послуги є зменшення обсягів реалізації послуг (за рахунок встановлення лічильників та від» єднання споживачів), збільшення витрат з оплати праці у зв’язку з ростом мінімальної заробітної плати, встановленої на загальнодержавному рівні, зростання вартості електроенергії, палива, приведення до самоокупності тарифів, які не переглядались в попередні роки та у відповідність до порядку формування тарифів встановленого постановою Кабінету Міністрів Україні від 01.06.2011р. № 869.

Як зазначив начальник управління підприємництва, тарифно-цінової політики з питань власності ГУ економіки ЛОДА Микола Польовий «на окремих водо-каналізаційних підприємствах застосовувались тарифи для населення на послуги на водопостачання, які не відшкодовували фактичних витрат виробництва. Нижче 50% виробничих витрат сплачувало населення за водопостачання у місті Новий Розділ (33%) та смт. Добротвір (42%). Самоокупні тарифи для населення були затверджені на двох  підприємствах у містах: Червонограді та Стрию. Щодо тарифів на послуги з водовідведення, то вони переглядались на 21 підприємстві, у тому числі для населення, споживачів бюджетних установ та промисловості (20 підприємств).

Читайте також: Комунальна еволюція: виживуть найсильніші

Окрім цього, по деяких підприємствах області спостерігається перевищення тарифів на послуги водопостачання для промислових споживачів по відношенню до тарифів населення в 2-3 рази, що пов’язано з:

- встановленням органами місцевого самоврядування тарифів для населення нижче собівартості з нульовою рентабельністю, а для промислових споживачів з рівнем рентабельності до 50%, який було передбачено діючими на момент встановлення тарифів постановами Кабінету Міністрів України щодо порядку формування тарифів (наприклад: м. Борислав, м.Трускавець);

- різні періоди перегляду тарифів, а саме тарифи для населення не переглядались з 2009 року, а для промислових споживачів були переглянуті в 2011 році (наприклад, м.Броди).

Дарина Вільченко

 
Коментарі (0)