ГоловнаПублікаціїПолітикаМайбутнє української енергетики у ЄС - опитування

Майбутнє української енергетики у ЄС - опитування

Пересічні громадяни згодні з думкою експертів, що зволікати з реформуванням енергетичного сектору країни не можна, втім, суттєвих вагань з вибором найкращого сценарію розвитку подальших подій для України у них немає.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, експерти вже досить довго говорять про те, що Україні найближчим часом доведеться обирати між інтеграцією до європейського енергетичного ринку та вступом до Митного союзу. На їхнє глибоке переконання, для нашої країни є три можливих сценарії розвитку подій. Зокрема, згідно з першим, – Київ рішуче проводить реформу енергетичної сфери, приєднується до Третього енергопакету ЄС, а також стає повноправним членом єдиного європейського енергоринку. Другий сценарій - створення газотранспортного консорціуму з Росією і подальша інтеграція в структури Митного союзу за прикладом Білорусії. Третій сценарій – Київ зберігає свій нинішній статус, залишаючись між ЄС та Росією.

Розмірковуючи про те, що буде кращим для українського енергетичного сектору у цьому ключі, експерти відповідають неоднозначно, втім, найменш рентабельним називають нинішнє положення України, мотивуючи тим, що зволікання з модернізацією ГТС може призвести до втрати головних «транзитних козирів».

Що думають з цього приводу пересічні громадяни? - «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у щотижневому опитуванні на своїх електронних шпальтах та у мережі  Facebook.

Опитування з заголовним питанням: «Де Україні буде краще?» - проходило у період з 4 по 11 листопада. За його результатами виявилося, що більшість респондентів (69%) бачать Україну в Європейському Союзі, 17% - у Митному та відповідно 15% - поза блоками.

Таким чином, пересічні громадяни згодні з думкою експертів, що зволікати з реформуванням енергетичного сектору країни не можна, втім суттєвих вагань з вибором найкращого сценарію розвитку подальших подій для України у них немає.

Нагадаємо, питання підписання угоди про Асоціацію між Україною та ЄС заплановане на 28 - 29 листопада 2013 року під час 3-го саміта Східного партнерства у Вільнюсі. Росія підписання цієї угоди не підтримує, оскільки не хоче втрачати важелі впливу на Україну і пропонує приєднати до своїх проектів, таких як Митний союз.

 
Коментарі (0)