ГоловнаПублікаціїАналітика Реформа ЖКХ залишає українців без води

Реформа ЖКХ залишає українців без води

З якістю нормативно–правових актів, які виходять з Мінрегіону, завжди було не все гаразд, але схоже на те, що Міністерство має на меті отримати «Золоту малину» за найгіршу якість нормативно-правового забезпечення реформи ЖКГ.

Справа в тому, що підприємства водопровідно–каналізаційного господарства України, здійснюючі забір та очищення питної води з водойм та артезіанських свердловин, відповідно до ст. 49 Водного кодексу України є суб’єктами спеціального водокористування, яке здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування та за відповідну плату. 

Згідно п. 5 Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 13 березень 2002 року №321, серед інших документів для отримання дозволу на спеціальне водокористування заявник (водокористувач) повинен подати уповноваженому органу ліміти забору води, використання води та скидання забруднюючих речовин.

До останнього часу водопостачальними підприємствами України Поточні індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (ІТНВПВ) були розроблені та узгоджені на підставі Галузевих технологічних нормативів використання питної води на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства України, затверджених наказом Державного комітету України з питань ЖКГ №33 від 17 лютого 2004 року, та Порядку розроблення та затвердження технологічних нормативів використання питної води, затвердженого наказом Державного комітету України з питань ЖКГ №205 від 15 листопада 2004 року.

26 вересня 2014 року набрав чинності наказ Мінрегіону  №179 від 25 червня 2014 року, яким визнано таким, що втратив чинність, наказ Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 лютого 2004 року №33 «Про затвердження Галузевих технологічних нормативів використання питної води на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства України».

Крім цього, наказом Мінрегіону №179 були внесені зміни до Порядку розроблення та затвердження технологічних нормативів використання питної води, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 15 листопада 2004 року №205, зокрема визначено, що його дія не поширюється на суб’єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення.

Читайте також: Водоканали втягують у сірі схеми

Також 26 вересня 2014 року набув чинності наказ Мінрегіону №180 від 25 червня 2014 року, яким затверджено Методику розрахунку втрат питної води підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання, яка визначає механізм здійснення розрахунку поточних індивідуальних технологічних нормативів втрат питної води підприємствами, що надають послуги з централізованого водопостачання, але при цьому за цією Методикою не визначаються технологічні витрати на виробництво, транспортування та постачання питної води, а також на відведення та очищення стічних вод.

Відтак, на сьогодні складається ситуація, що затверджені раніше відповідними органами місцевого самоврядування Поточні індивідуальні технологічні нормативи використання питної води для водопостачальних підприємств вже не відповідають вимогам чинного законодавства, оскільки складені на основі наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 лютого 2004 року №33 «Про затвердження Галузевих технологічних нормативів використання питної води на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства України», що втратив чинність 26 вересень 2014 року.

З іншої сторони, на сьогодні не існує затвердженого Мінрегіоном Порядку  розроблення та затвердження технологічних нормативів використання питної води, який би поширювався на суб’єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення, окрім цього відсутня розроблена та затверджена Мінрегіоном Методика розрахунку технологічних витрат на виробництво, транспортування та постачання питної води, а також на відведення та очищення стічних вод.

Першим з такою «прогалиною» у правовому регулюванні стикнулося КП «Полтававодоканал», термін дії дозволів на спеціальне водокористування на двох дільницях якого добігають кінця в листопаді поточного року. Джерело «У.К.» в цьому підприємстві повідомило, що в профільному Департаменті облдержадміністрації їм попередньо відмовили у прийнятті пакету документів для оформлення нових дозволів на спецводокористування на цих двох дільницях, пояснюючі це тим, що Поточні індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (ІТНВПВ) розроблені КП «Полтававодоканал» на підставі вже недіючого наказу  Державного комітету України з питань ЖКГ №33 від 17 лютого 2004 року. Однак, стверджує джерело «У.К.» в Полтававодоканал, на сьогодні не має ані фізичної можливості розрахувати нові ІТНВПВ, оскільки на розробку нових Поточних норм  йде не менше шести місяців, ні юридичної можливості, оскільки  Порядку  розроблення та затвердження технологічних нормативів використання питної води, який би поширювався на суб’єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення, на сьогодні просто не існує. Ця ситуація змусила підприємство написати листа голові Полтавської ОДА про необхідність порушення питання необхідності ліквідувати прогалини в законодавстві  перед Віце-прем’єр міністром України Володимиром Гройсманом

Читайте також: У водоканалів відбирають гроші

Поки «Полтававодоканал» листується з державними діячами та попереджає про можливі несприятливі наслідки зволікання з врегулюванням питання визначення ІТНВПВ, на інших водопостачальних підприємствах подібних проблем з дозволами на спеціальне водокористування поки що не відчувають. За словами прес-секретаря ТОВ «Білоцерківвода» Олена Колтик підприємство лише з 01 липня 2013 року є виконавцем послуг централізованого водопостачання та водовідведення в місті Біла Церква, тому всі дозволи на спеціальне водокористування, які видані ТОВ «Білоцерківвода», мають термін дії до 2018 року.

Директор РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» Андрій Карауш також повідомив «У.К.» про те, що жодних проблем з видачею дозволів на спеціальне водокористування рівненський водоканал поки що не відчуває, при цьому зазначив, що при визначенні поточних ІТНВПВ на «Рівнеоблводоканалі» планують використовувати Методику розрахунку втрат питної води підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання, нещодавно затверджену Мінрегіоном.

Тож поки в інших регіонах України водопостачальні підприємства не мають особливих проблем з оформленням та видачею дозволів на спеціальне водокористування, мешканці двох населених пунктів Полтавської області ризикують залишится взимку без питної води через примхи чиновників профільного Департаменту облдержадміністрації та бездіяльність Мінрегіону, оскільки забір та очищення питної води без дозволу на спеціальне водокористування категорично забороняється.

 
Коментарі (5)
Alya-1
15 Жовтня 2014 p. 14:13
звісно наказом №180 не передбачено розрахунок технологічних витрат питної води при її виробництві, адже така Методика затверджена наказом №181 від 25.06.14р. Розібрались би з питанням, а потім вже писали!
Александр-1
15 Жовтня 2014 p. 14:40
Автор, вы делаете основной упор на то, что существуют недостатки в законодательстве, как я понимаю закон он един для всех, а в итоге проблема у пары населенных пунктов, может не в законодательстве дело, а в некомпетентных чиновниках?
Михайло-3
15 Жовтня 2014 p. 14:46
Стаття "притягнута за вуха" на підставі одного тезісу - набрав значущості наказ №180, а там того немає, і цього немає, що ж нам усім робити. Автор, ознайомтеся з темою докладніше, і заодно освідомтесь - ЯКОЮ на сьогодні реальний рівень втрат питної води. Впевнений-відразу набереться матеріал не на одну якісну статтю.
Санечка В.4
15 Жовтня 2014 p. 18:15
Alya, Александр, Михайло - вы сговорились? Один коммент в 14:13, потом в 14:40 и "контрольный в голову" в 14:46??? Сами приказ 180 внимательнее почитайте, Минрегионовские тролли!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Владимир0
18 Жовтня 2014 p. 11:50
Читаю коменты и не перестаю удивляться вашим возмущениям , чему возмущаемся господа ? До недавнего времени там писательские и юридические таланты проявлял главный реформатор жэкэха Гриша Семчук , причем сколько его не шатали был не потопляемым ,задумайтесь больше 15 лет , кличка "флюгер" говорит сама за себя . Сейчас- Вилкуло-Темниковскиий младо реформатор Белусов Леня , с образованием менеджер в выробнычой сфере реформирующий отрасль .Чему удивляемся ? Им еще доплачивать надо , за то что решили нас пореформировать !